Görüş Bildir

Temelli STK'larla!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Ekonominin gündem olduğu toplantıda konuşan Temelli, "Kürt meselesinde çözümsüzlüğü dayatarak yol almak mümkün değil. Kürt meselesinin çözümü iktidara bırakılacak bir mesele değil" dedi.

Temelli STK'larla!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır’da sivil toplum örgütleri ile konomik değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Ekonomi değerlendirme toplantısına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Celallettin Birtane, DTB, OSB, ve birçok STK temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, bölgede sivil toplum ile siyaset ilişkisinin,  ortak akıl oluşturmak için çok önemli olduğunu söyledi. Kaya, sivil toplum ve siyaset ilişkisini doğru bir zemine oturtamadıklarına değinerek, Türkiye’nin demokratikleşmesinde HDP’nin rolünün çok önemli olduğunu ifade etti.

‘ORTAK AKIL GELİŞTİRİLMELİ’

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Diyarbakır ve bölge ölçeğinde neler yapılabileceği konusunda DTSO’nun ve kendilerinin çalışmaları olduğunu ve bu çalışmalar arasında güçlü bir bağın bulunduğunu ifade etti. Ortak aklın geliştirilmesinin önemine değinen Temelli, “HDP olarak ortak aklın ne denli güçlü olduğunu 31 Mart seçimlerinde gösterdik. HDP’nin stratejisi önemliydi. İstanbul seçimlerinde iptalden sonra yeniden bir yanıt ürettik. İstanbul’da Kürt halkı önemli bir refleks geliştirdi. 23 Haziran sonrasında Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacını dile getirmeye devam ettik. Demokrasi olmadan hiçbir sorunumuzu  çözemeyeceğimizi belirttik. Biz de bir demokrasi ittifakı çağrısı yaptık ve bu çağrıya duyarlı yanıt aldık. Artık Türkiye’de ihtiyaç duyulan alanlarda daha çok konuşulduğunu görüyoruz. Kürt meselesinde çözümsüzlüğü dayatarak yol almak mümkün değil. Kürt meselesinin çözümü iktidara bırakılacak bir mesele değil. Tüm toplumsal kesimlerin ittifakı ile yol alınmalıdır” dedi.

‘YENİ BİR ANAYASA ÇALIŞMASI BAŞLATTIK’

Temelli, yeni bir anayasa için bir çalışma başlattıklarına dikkat çekerek, “Anayasa dediğimiz şey bir toplum sözleşmesidir. Biz de bir çalışma başlattık ve herkese gidip anlatacağız. Anayasa strateji metnimizi hem yerel hem merkezi anayasa için tüm yapılar kendi içinde tartışmalı ve fikirlerini belirtmeli. Toplum kendi sözleşmesini yaptığında herkesin kendini içinde bulduğu, ırkçı ve tekçi yaklaşımını aşıldığı bir çalışma olmalı. İnsanların kendi değerleri ile içinde olduğu yereli kendileri yönettiği bir dünya arzusu var herkesin. Biz radikal demokrasi anlayışına sahibiz. Kurumlara sıkışmayan halk ile tartışan bir demokrasi anlayışı bu. Yargı reformu yeni anayasanın en önemli başlığıdır. Türkiye’de birçok meselenin kronik hale gelmesinin en önemli sebebi kuvvetler ayılığı sorunudur. Bugün cezaevlerinde 5 bin HDP’li, gazeteciler ve akademisyen var. İnsanlar yerinden yurdundan edilmiş. 500 bin insan adli kontrol şartıyla yaşıyor. Sivil topluma bu konularda çok önemli roller düşüyor. Bizler mecliste bunları dile getirdik. Ama meclis vesayet altında. Herkes için uygun düzenlemeler bile HDP’den geldiğinde kabul edilmiyor. Tüm bunlara rağmen meclis kürsüsünü etkin olarak kullanmaya çalışıyoruz. Anayasa çalışması aynı zamanda bir barış mücadelesidir. Yanlış ekonomi politikaları Türkiye’yi yoksullaşmaya ve yoksunlaştırmaya götürüyor. Ekonomi bir yanı ile demokrasi sorunu, bir yanı ile de yanlış iktisadi kararlar nedeniyle kötü gidiyor” diye konuştu.

Toplantı daha sonra katılımcıların kentin ve bölgenin ekonomisine dair değerlendirme ve soru ve cevaplarıyla devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi