Terörün tasfiyesi işsizliğin bitişidir!

İçişleri Bakanı Soylu, Sur'da halkla bir araya geldi. Terörle mücadeleye değinirken, "Terörün tasfiyesi işsizliğin tasfiyesi anlamına gelecektir. Birisi çözüldüğü zaman ötekisi çözülecektir" dedi.

Terörün tasfiyesi işsizliğin bitişidir!

DİYARBAKIR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Elbette terör ile mücadelemizi sürdüreceğiz, terörü tasfiye edeceğiz. Bilinmesi lazım ki Diyarbakır'da, Mardin'de, Türkiye'nin her noktasında vatandaşlarımızla inşallah işsizlikle aynı mücadeleyi gerçekleştireceğiz. Terörün tasfiyesi işsizliğin tasfiyesi anlamına gelecektir. İkisinin birbiri ile olan ilişkisi doğru bir ilişkidir. Birisi çözüldüğü zaman ötekisi çözülecek bir ilişkidir." dedi.

SOYLU DİYARBAKIR'DA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çeşitli incelemelerde bulunmak üzere dün sabah saat 10.00'da özel bir uçakla Diyarbakır'a geldi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile birlikte Diyarbakır'a gelen Soylu'nun ziyaretinin bir bölümüne eşi Hamdiye Soylu eşyik etti. Kent merkezinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Havada polis helikopteri güvenlik uçuşu yaparken, karada da Bakan Soylu ve beraberindekilerin geçiş güzergahındaki yüksek binalara özel harekat timleri konuşlandırıldı. Bakan Soylu ve beraberindekilerin geleceği valilik binası ve çevresinde de özel eğitimli köpeklerle bomba araması yapıldı.  Sokağa çıkma yasaklarının kısmen sürdüğü merkez Sur İlçesi'ndeki tarihi Hasan Paşa Hanı'nda kahvaltı yaptı.

SUR ESNAFINA ZİYARET ETTİ

Bakan Soylu, merkez Sur ilçesinde esnafı ziyaret  ederek, terör mağduru bazı vatandaşların sorunlarını dinledi. Terör mağduru bir kadının, "Bizim sıkıntılarımızı siz halledersiniz." sözleri üzerine Soylu, kadına sarılarak, yardımcı olacaklarını belirtti.

Bir başka vatandaşın, Hasanpaşa Hanı'nda şiir okuması üzerine Bakan Soylu da vatandaşa, "Sağ olasın gönlümüzü açtın." diyerek teşekkür etti. Bakan Soylu'nun, esnaf ziyaretinde, "Allah yardımcınız olsun, hayırlı işler. Allah yüzünüzdeki gülümsemeyi eksik etmesin." sözleri üzerine esnaf da kendisine teşekkürlerini iletti.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

İlçe Emniyet Müdürlüğünde de incelemelerde bulunan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışma ziyareti için Diyarbakır'da bulunduklarını, esnafı da ihmal etmediklerini kaydetti.

Milletin her daim kendisine adım atanı kucaklayacak asalette olduğunu anlatan Süleyman Soylu, memleketin her köşesinde nasıl büyük bir sıcaklık ile karşılaşıyorlarsa, bu medeniyetin en önemli parçası olan Diyarbekirliler diyarında da aynı şeklide insanların sıcaklığı ile karşılaştıklarını bildirdi. Birbirlerini kucakladıkları vurgulayan Soylu, bu 780 bin kilometrekarenin birlik ve beraberlik içinde olduğu an yarına huzurlu ve emin adımlarla yürüyeceklerini belirtti.

TERÖRLE MÜCADELE

İçişleri Bakanı Soylu, "En önemli meselelerimizden bir tanesi de açık söylemek lazım. Elbette terör ile mücadelemizi sürdüreceğiz, terörü tasfiye edeceğiz. Bilinmesi lazım ki Diyarbakır'da, Mardin'de, Türkiye'nin her noktasında vatandaşlarımızla inşallah işsizlikle aynı mücadeleyi gerçekleştireceğiz. Terörün tasfiyesi işsizliğin tasfiyesi anlamına gelecektir. İkisinin birbiri ile olan ilişkisi doğru bir ilişkidir. Birisi çözüldüğü zaman ötekisi çözülecek bir ilişkidir. İnşallah bu konuda bizim burada beraber olduğumuz arkadaşlarımız, milletvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız, valilerimiz, büyükşehir belediye başkanımız, esnafımız biz istiyoruz ki buralar cıvıl cıvıl olsun, her zaman insanlar alışveriş yapsın." diye konuştu.

Bakan Soylu, milletin her şeyi net bir şekilde gördüğünü, feraset sahibi bir milletin mensupları olduklarını aktararak, terörün Türkiye'ye olan maliyetini, insanlara, çocuklara, işe ve geleceğe olan maliyetini herkesin bildiğini kaydetti.

"Derdimiz şu dükkanlar sabahleyin, Bismillahirrahmanirrahim denilip açıldığı zaman bereketle beraber akşam evine giderken o bereketiyle yüzü güler haliyle eve insanımızın gidip çoluk çocuğuyla rahat bir şekilde oturmasını temin etmektir." diyen Soylu, herkesin bunun gayretinde olduğunu, huzuru, refahı ve bu ülkenin hak ettiği güzellikleri buluşturmanın temel sorumluluklarını kapsadığını anlattı.

BÖLGE İNSANININ IZDIRAPLARI

Burada insanların büyük ızdıraplar yaşadığına dikkati çeken Soylu, bu ızdırapların gülistan bahçelerine dönme zamanı olduğunu vurguladı. Soylu, "Bir taraftan ekonomik yatırımlar, cazibe merkezleri bir taraftan fabrikalara yapılacak çok yüksek avantajlar ve diğer taraftan bu bölgenin önemli derecede öncelikli bir bölge haline gelmesi için sadece biz değil, bütün arkadaşlarımız bakanlar, başbakanımız, cumhurbaşkanımız yoğun bir şekilde gayret ortaya koyuyorlar." ifadelerini kullandı.

Bu samimiyeti milletin gördüğünü, bu samimiyetleriyle bunu başaracaklarına inandıklarını aktaran Soylu, her geçen günün, dünden çok daha iyi olacağını, milletin bu bakışını da kendi üzerilerinde bir dua olarak kabul ettiklerini bildirdi. Bakan Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

YÜREKLİ İNANÇLA DOLU NESİL

"Onlar bizim evlatlarımız. Bugün kış şartlarında çok büyük bir mücadeleyi ortaya koyuyorlar. Şu yüreklerindeki inanç bir taraftan birliğimizin sembolü ve bizim millet timsalimiz olan bayrağımızın dalgalanmasını, ona helal gelmesin istiyorlar. Şuanda eksi 25-30 insanın ayakta durmakta zorlandığı yerde büyük bir mücadeleyi ortaya koymaya çalışıyorlar. Allah onlardan razı olsun. Büyük bir mücadele veriyorlar, bu mücadele çerçevesinde şunu altını çizerek belirtmek gerekir ki özellikle karar verildiği ve bu mücadelenin hangi dozda yürüyeceğini yönelik karar verildiği andan itibaren gözlerini budaktan sakındırmadan bu kararın gereğini yerine getirmek için bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensupları bir taraftan jandarmamız bir taraftan korucularımız bir taraftan polisimiz, tüm emniyet güçlerimiz ve tüm kamu görevlilerimiz bu meseleyi sürdürüyorlar."

"Onlar o kararlılığı ortaya koydukça bizim bir taraftan ekonominin bir taraftan kalkınmanın bir taraftan eğitimin bir taraftan kültürün bir taraftan medeniyetimizin tüm haliyle bu şehirlerimize esasen bunu sahibi olan şehirlerimizi yeniden kucaklaştırmak ve milletimizle bunu bir araya getirmek temel hedefimizdir." diyen Soylu, her ilde kurulan üniversitelerin 20 yıl sonra görülecek bu ülkenin yaptığı en büyük yatırım olduğunu aktardı.

Buradan ilmin ve bilimin fışkırdığı, farkındalığın ve farklılığı gelişmiş dünya ülkelerine buradaki çocukların ortaya koyacağı, kendi yetişmelerinden ortaya çıkan kimisinin icadı kimisinin çalışması kimisinin ortaya koyacağı bilimsel eserlerle birlikte göstereceklerine herkesin inanması gerektiğini vurgulayan Bakan Soylu, o günü hazırlayabilmek için gayret içerisinde olduklarını, milletin bunun bilincini taşıdığını belirtti.

Terörün kökünü getireceğiz

Bunun terörle olmayacağını esnafın da vatandaşların da bildiğine dikkati çeken Soylu, "Biz görevimizi yapacağız. Ama aynı zamanda güvenlik kuvvetlerimiz görevlerini yapacak, aynı zamanda buranın kalkınması ülkemizin her bölgesindeki refah düzeyini birbiriyle eşit olması sağlayabilecek bir anlayışı gerçekleştirmenin de görevi ile beraber bunu tamamlayacağız." diye konuştu.

15 Temmuz'un Türkiye'nin temel miladı ve milletin birbirine olan muhabbetinin yeniden bir başlangıcı olduğuna işaret eden Bakan Soylu, "Dünyayı anlamamızın, demokrasiyi hissetmemizin, kalkınmaya ne kadar ihtiyacımız olduğunun ve birbirimize sırtımızı verdiğimiz andan itibaren bunu ne olursa olsun bu 15 Temmuz bu milletin bir özgüven tazelemesidir, bir özgüven miladıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasiyi sahiplenmemiz lazım

Soylu, konuşmasına şöyle devam etti: "15 Temmuz sadece bir başlangıç değildir. Bir sürecin kendisini ayağa kaldırdığı noktadır. 21. asrının başından itibaren Türkiye bu özgüven, demokrasi ve değişim çizgisini yürütmemiş olsaydı, biz 15 Temmuz'da belki bir konuşmamda söyledim, diğer darbelerde olduğu gibi resmi geçit geçer gibi bakardık. Ama bu millet öyle bir noktaya geldi ki ve kendine ait kazandığını kaybetmemek için öyle bir çaba sarfediyor ki; bunu çok önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. 15 Temmuz böyle bir tarihin adıdır. Biz sıcaklığından bugünü hissedemiyoruz, ama 15 Temmuz 50 yıl sonrasının 100 sonrasının bir miladı, bir başlangıç tarihi olarak bu etrafımızdaki coğrafyanın değişmesini talep edenlere yönelik bir milletin 'biz de varız ve biz bu coğrafyada ve dünyaya söyleyecek sözümüz var' dediği tarihin önemli noktası olarak nitelendirilecektir."

Bakan Soylu'ya, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine görevlendirilen Kaymakam Cumali Atilla, KHK gereği Sur Belediye Başkan Vekilliğine görevlendirilen Vali Yardımcısı Bilal Özkan, Başsavcı Kamil Erkut Güre ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da eşlik etti. Daha sonra Soylu, beraberindekilerle Valiliğe geçerek, burada düzenlenen toplantıya katıldı.

TERÖRE KARŞI KARARLI MÜCADELE

Soylu ile beraberindekiler, valilik binasında Vali Aksoy'dan brifing aldı. Daha sonra kaymakamlarla yaptığı toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Bakan Soylu, yeni güvenlik konseptiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Bakan Soylu, "Bizim söylemek istediklerimizi, onların taleplerini paylaştık. Adımlarımızdaki isabetliliğin vatandaşımız tarafından taktirle karşılanması bizi çok daha sorumlu bir noktaya itmektedir. Bu sorumlulukla hareket edeceğiz. Etrafımızdaki coğrafyada neler olduğunu biliyoruz. Bunların Türkiye'yi hangi ölçekte ilgilendirdiğini de biliyoruz. Yeni güvenlik konseptimizin ve anlayışımızın nasıl bir zeminde oluştuğunu da sizlerle paylaştık. Bildiğimiz önemli bir şey daha var ki, oda şu; buralarda atacağımız her adım sadece bu coğrafyayı değil, etrafımızdaki coğrafyayı da ilgilendirmektedir. Çünkü Türkiye sadece kendi ülkesine mensup olan insanların ümidi olan bir ülke değildir. Dünyada birçok mağdur, mazlum ve elini uzattığında bu merhamet ve şefkat medeniyetinden elini tutmasını bekleyen insanlarında ümidi olan bir ülkedir. Buradaki güvenlik anlayışımızı sadece askeri, polisiye bir güvenlik tedbirleri manzumesi olarak anılmasını istemeyiz. Bununda gereğini yerine getireceğiz" dedi.

'DİYARBAKIR HALKININ GÖSTERDİĞİ SAĞDUYU ÖNEMLİDİR'

Silvan Barajı için, atılacak bütün adımlarla büyük bir heyecan içerisinde olduklarını belirten Soylu, Diyarbakır halkına sağduyulu olmalarından dolayı teşekkür ederek, "Burada terörle hizmetlerini bir araya getirdiği için kanunumuzun ilgili maddeleri çerçevesinde görevden alınan ve yerine yine ilgili çerçevede görevlendirilen belediyemiz münasebetiyle gösterdikleri sağduyu bizim için önemlidir. Onun için teşekkür ediyoruz. Hiç merak etmesinler; ilk günden nasıl hizmetler konusunda bir hemen hızlılık, sürat, ehliyet ve emniyet söz konusuysa aynı şekilde bu devam edecektir. Diyarbakır'a devlet tarafından ayrılan para Diyarbakır'ın ve burada yaşayan insanlarımızın hizmetinde olacaktır" diye konuştu.

'ARKASINDA KİM OLURSA OLSUN FETÖ'NÜN KALKMA İHTİMALİ YOK'

Konuşmasının ardından bir gazetecinin FETÖ/PDY'nin yeniden yapılandığı sözü üzerine Bakan Soylu, "FETÖ'nün ayağa kalkabilme ihtimali yoktur, arkasında kim olursa olsun. Hafif bir yeniden adım atmak konusunda birileri tahrik ederse 15 Temmuz'u rahmetle ararlar. Topyekün neler yapabileceğimizi aniden yapabilecekleri hadise karşısında nasıl hazırlandığımız keşke bir tatbikat olsa da göstersek. Biz de istiyoruz. FETÖ siyaset ilişkisi bu kadar çok yayıldıktan sonra sıfırdır demek yanlıştır, ama bu konuda muhakkakki bu tür organizasyonlar, örgütler kötülükler siyasete de devleti yönetmek için müdahale etmek, eline almak isteyebilirler, bu bir realitedir. Ama bilinmesini isterim ki; siyaset biraz da meşakkatli bir iştir. Bu işin içerisinde kim olursa olsun, bunu tasfiye etmek ve bu terör örgütünü tarihin karanlığına gömmektir" diye karşılık verdi.

'TOPRAĞIMIZA HUZURUMUZA GÖZ DİKENLERE KARŞI DURACAK HALİMİZ YOK'

Silopi'ye son zamanlarda yoğun askeri sevkiyatların yapılmasının sınır ötesi operasyon sinyali olarak değerlendirilip değerlendirelemeyeceği yönündeki bir başka soruya da Bakan Soylu, "Sınırımıza tecavüz eden, ülkemizin ve milletimizin huzuruna tecavüz eden her ne varsa bulunduğu yerde de mücadele etme anlayışımız var. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok, ama bizim toprağımıza ve huzurumuza göz dikenlere karşı da duracak halimiz söz konusu değildir. Biz bugün bunu yapıyoruz. Bu bir ülkenin hem kendini koruma hakkına ait bir şeydir, hem de insanlığın temel anlayışı olan bir müdafaa hakkına ait bir süreçtir. Bunca teröristle mücadele ediyoruz. Bunca silah yakalıyoruz. Sadece geçen hafta Bingöl'de bir operasyonda 53 sığınak ele geçirildi. Bunlar nerden geliyor. Daha şimdi Şırnak Silopi'de suikast silahları onlarca silah yakaladık. Biz ne yapalım sınırımızın on kilometre berisinde bir ağ kurup gelecek herkesi hoş geldiniz diye bekleyecek bir halimiz yok" cevabını verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin tabelasının sökülme nedeniyle sorulan Bakan Soylu, tabelaların yenilenmesi amacıyla söküldüğünü belirtti. Basın toplantısının ardından 4-5 saat sürecek bir güvenlik toplantısı gerçekleştireceklerini belirten Bakan Soylu, daha sonra basına kapalı gerçekleşen toplantı için valilik makam odasına geçti. Geceyi Diyarbakır'da geçirecek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberindekiler ile birlikte bugün Mardin'e giderek temaslarına burada devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler