TKDK, yatırımcı adaylara müjde!

TKDK'nın yatırımcılara yönelik yüzde 70'e varan proje desteğinde, 3. başvuru çağrısının ilana çıktığı müjdesi verilirken, İl Kooridnatörü Güneş, başvuruların 21 Aralık'ta başladığı bildirildi.

TKDK, yatırımcı adaylara müjde!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakır Koordinatörü Hikmet Güneş,  Üçüncü Başvuru Çağrı İlanını açıklayarak projelerde yüzde 70’e varan destekler vereceklerini müjdeledi.

Söz Haber'e açıklamalarda ve kurumun ulusal ve uluslar arası fonlar ile kırsal kalkınma yatırımlarını ve yatırımcıları desteklediğini söyleyen Güneş, 2012 tarihinden bu yana Diyarbakır’da çeşitli sektörlerde yatırımcıları desteklemeye başladıklarını ve bu desteği devam ettirdiklerinin altını çizdi.

“Uygun projelerle sözleşme imzalıyoruz”

Desteklenen yatırım ve projeler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Güneş, “Kurumumuz belli aralıklarla çağrı ilanlarına çıkar. Yatırımcılar çağrı ilanlarında sektörlere göre projelerini hazırlar. Biz il koordinatörlüğü olarak teknik olarak projeleri inceleriz, uygun olanları kurum başkanlığımıza göndeririz. Orada nihai olarak değerlendirilen projelerden uygun olanlar ile sözleşme imzalıyoruz.” dedi.

“Diyarbakır’da olmayan sektörleri kurduk”

Hayvancılıkla ilgili projelerden de söz eden Güneş, “Et hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, bunun yanında işleme sektörüne yönelik et işlemi, özellikle 3 tane kanatlı kesimhaneleri Diyarbakır’da kurduk. Bunlar Diyarbakır’da daha önce olmayan sektörlerdi.  Organize Sanayi bölgesinde 70 ton süt işleyen büyük bir süt işleme fabrikası kurduk. Bu tesislerimiz faal Diyarbakır ekonomisine katma değer sağlıyor.” şeklinde konuştu.

“Destekledik ve desteklemeye de devam…”

Açıklamanın devamında Güneş, “Bunun yanında turizm noktasında Dicle ilçesinde yeme içme tesisleri, Organize Sanayi bölgesinde un fabrikası, kadayıf üretimine yönelik fabrikalar gibi birçok projeyi destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 70’e kadar destekleyeceğiz”

Çağrı ilanına çıktıklarını vurgulayan Güneş, “21 Aralık 2017 itibariyle çağrı ilanına gittik. Bu ilan ile besi yetiştiriciliği, tarımsal işletmeler, büyükbaş küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik projeleri destekleyeceğiz. Aynı şekilde üretimine yönelik büyük baş, küçük baş hayvan yetiştiriciliğine yönelik projeleri yüzde 40 yüzde 50 hatta yüzde 70’e kadar destekleyeceğiz.” müjdesini verdi.

“153 projeye 100 milyon TL”

 153 projeyi desteklediklerinin altını çizen Güneş, bu projelere 100 milyon TL’den büyük miktarlar ödendiğini ifade etti. Öte yandan projelerin yatırım tutarının da 200 milyon TL’yi bulduğuna dikkat çekti. Güneş konuşmasına devamla 687  kişinin faal olarak şuan proje kapsamında çalıştığını söyledi.

“Güneş enerjisine destek!”

Güneş, “Sözleşme imzaladığımız ve uygulaması devam eden 32 projemiz var. Bu projeler nisan ayı itibariyle tamamlanacak. Bunlara da hibe desteği sağlayacağız. Bize genel olarak tarım ve hayvancılık projeleri geliyor. Bunun yanında kırsal turizm dediğimiz insanların piknik yapabilecekleri ve dinlenebilecekleri güzel bir tesis yaptık. Dicle ilçemizde 10 odalı bir pansiyon kurduk. Alabalık yetiştiriciliği ve güneş enerjisini destekledik. Silvan ilçemizde 500’er kilovat kapasitede ve bir megavat kapasitede projemiz devam ediyor.” diye konuştu.

Bin bir çeşit alanda hibe destekleri

Kurum olarak sadece tarım ve hayvancılık anılmadıklarını belirten Güneş, kırsalı bütün dinamikleri ve potansiyeliyle desteklediklerini ekledi.

Güneş bu kapsamda el sanatlarına, ahşap işlerine, tekstil, dokuma, dikiş-nakış ve metal işlerine destek verdiğini belirterek, “Ayrıca seramik, kilimcilik, halıcılık, süs bitkisi, arıcılık ve benzeri alanlarda da desteklerimizi sürdürüyoruz. Kadayıfımız, örgü peynirimiz, cevizli sucuğumuz, su ürünlerimiz, makine parklarımız ve benzeri güzelliklerimizi destekliyoruz. Bunlar için tesislerimiz var ve çalışmalarımız da devam ediyor.” açıklamalarında bulundu.

Son başvuru tarihi!

Güneş son olarak, “Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbiri kapsamında son başvuru tarihimiz ve teslim tarihimiz 15. 03. 2018’dir. Tarımsal faaliyetlerin fiziki yapılarına yönelik yatırımlarına yönelik süt, et ve kanatlı hayvanlık için ise 15. 04. 2018 tarihi mesai bitimine kadar bize başvurabilirler. Bu tarihten sonra gelen projeleri kabul etmeyeceğiz. Bu tarihe kadar yatırımcılar projelerini hazırlayıp bize getirebilirler.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz