Görüş Bildir

Toprağımıza sahip çıkmalıyız!

Akademisyen ve uzmanların katıldığı “İklim krizi ve gıda egemenliği sempozyumu”nda konuşan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Mezopotamya’nın tarımsal üretim açısından tarihe not düştüğünü belirterek, “Bu coğrafyada toprağımıza ve geleceğimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Toprağımıza sahip çıkmalıyız!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), Ekoloji Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi ve Kadın Emek Doğa Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi tarafından organize edilen “İklim krizi ve gıda egemenliği sempozyumu” DBB Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Sempozyuma, DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, oda ve derneklerin temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, bu tür buluşmaların Diyarbakır’da yapılmasının kendilerine güç verdiğini belirterek, Mezopotamya coğrafyasının tarımsal üretim açısından tarihi önemine vurgu yaptı. Bu coğrafyada tarihe not düşmüş birçok eserin ve yerin olduğunu kaydeden Mızraklı, “Biz de bu coğrafyada yaşayanlar toprağımıza, emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmalıyız. Hak ve adaletle hareket etmeliyiz” dedi.

 ‘ELİMİZDEKİ TOHUM BARIŞIN OLSUN’

İnsanlığın, tohumun ilk olarak toprağa atıldığı an ile başladığını söyleyen Mızraklı, “Bana göre insanlık ilk tohumu toprağa gömmekle başladı. Bu koca dünyayı o ilk tohum yaptı. Bugün bizim elimizde de bir tohum var. Bu tohum iyiliğin, kardeşliğin ve barışın tohumu olsun” diye konuştu.

 ‘SÖZÜMÜZ VAR’

2050 yılına gelindiği zaman 750 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kalmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Mızraklı, dünyayı hırs uğruna kirleten bir anlayışın var olduğunu dile getirdi. Mardin’in Nusaybin ilçesindeki orman yangınını da hatırlatan Mızraklı, Rojava’da da DAİŞ ve artıkları tarafından da ekinlerin yakıldığını söyledi. Dünyanın bu kadar kolay tüketilmemesi gerektiğini belirten Mızraklı, “Hepimizin yarına ve toprağımıza dair sözümüz var. Buna karşı üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Paylaşımı esas almalıyız” dedi.

21’inci yüzyılın sadece teknoloji yüzyılı olmayacağını vurgulayan Mızraklı, aynı zamanda gıda, su ve enerji yüzyılı da olacağını dile getirdi.

3 OTURUMDA SUNUMLAR YAPILACAK

Açılış konuşmasının ardından sempozyum üç oturum şeklinde devam etti. Oturumlarda akademisyenler ve uzmanlar, “İklim krizi ve gıda güvenliği”, “Güvenlik-tarım ve hayvancılık”, “Hevsel’den kent tarımına bakış”, “Doğada yetişen bitkilerin kent peyzajına adaptasyonu”, “Küçük çiftçi örgütlüme modelleri”, “Kooperatifçilik”, “Çöküşten çözüme tarım” konularında sunumlar gerçekleştirecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi