Tuğluk: Öcalan'ın özgürlüğünü istiyoruz

DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, "Sayın Öcalan işte bu alanlardaki halkın iradesidir. Sayın Öcalan bu hareketin lideridir. O denenle Öcalan'a yaklaşım Kürt halkına yaklaşımdır, Kürt sorununa yaklaşımdır. Kürt sorununu çözümünü istiyorlarsa Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamak durumundadırlar. Biz Öcalan'ın özgürlüğünü istiyoruz" dedi.

Tuğluk: Öcalan'ın özgürlüğünü istiyoruz

AHMET TÜRK: BİZ DE DEMOKRATİK CUMHURİYET İSTİYORUZ

Mardin’in Nusaybin İlçesi’ndeki nevruz kutlamaları Devrim Mahallesi’ndeki alanda yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Kutlamalarda PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan ’Demokratik Birlik Partisi’ (PYD) flamaları ile Abdullah Öcalan’ın resimleri açıldı. Kutlamalarda Nusaybin’de 1992 yılında nevruz sırasında çıkan olaylarda ölen 16 kişi anısına yapılan anıt açıldı.

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, 1980’de Diyarbakır’da cezaevinde tutuklu olduğu günleri anlattı. Türk, "Bizlerde demokratik bir cumhuriyetten yanayız. Bizler gerçekçi bir barış istiyoruz, eğer bizi aldatırsanız çok kötü olacak. Öcalan’ın, barışçıl sürecin gelişmesi için önemli bir adım atacağını ve silahların susması için Diyarbakır’daki nevruzda bir çağrı yapacak. Bu nedenle Diyarbakır nevruzu yeni bir dönemin başlangıcı, yeni bir doğuşun anlamı olacak" dedi.

AYLA AKAT: KÜRTLER STATÜ VE ÖZGÜRLÜK İSTİYOR

Batman’da nevruz kutlamaları yaklaşık 60 bin kişinin katılımıyla otogar yanındaki alanda yapıldı. Polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı etkinliklerde, havadan helikopterler uçuş yaptı. Ferhat Tunç ile diğer sanatçılar konser verdiği kutlamalara katılanlar halaylar çekti. Alanda Abdullah Öcalan’ın resimlerinin açıldığı görüldü.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Kürtçe yaptığı yaptığı konuşmada Kürtlerin yüzyıldır ayakta olduğunu söyledi. Akat, "2006’da ’yeter’ demiştik. 2012’de de ’an azadi an azadi’ dedik. Siyasetçiler bu yıl İmralı’ya gitti. Bunlar birer aşamadır. Biz bu devleti tanıyoruz. Halkımız her zaman mücadelesiyle biliniyor. DTK Eşgenel Başkanı Ahmet Türk ile birlikte bir süre önce ziyaret ettiğimiz Abdullah Öcalan’ın bize; ’Halk nasıldır? Halen ayakta mı?’ diye sordu. İkinci sorusu da Kürtlerin birlikteliği oldu. Bir de Kürt halkına selamlarını iletmemizi istedi" dedi.

CİZRE VE İDİL’DE PYD FLAMALARI AÇILDI

Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde düzenlenen Nevruz kutlamalarında, Abdullah Öcalan ve PKK flamalarının yanısıra PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan ’Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) flamaları da açıldı.

Cizre’nin Çarkendal alanında "Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü" sloganıyla düzenlenen nevruz kutlamasına yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Sabah saatlerinden itibaren nevruz alanına akın eden binlerce kişi, PKK’nın yanısıra örgütün Suriye’deki uzantısı olan PYD flamaları ile Abdullah Öcalan’ın posterlerini açtı. Sahnenin arkası ve her iki tarafına da Öcalan’ın posterleri asıldı. Nevruz kutlaması sırasında alanın yanında bulunan Çarkendal Tepesi’ne ise gençler tarafından Suriye’deki PYD’nin askeri kolu Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) kullandığı sarı, yeşil, kırmızı renkli 50 metre uzunluğunda bez asıldı.

KAPLAN: TAHRİR Mİ, DİYARBAKIR ALANI MI HERKES GÖRSÜN

Nevruz kutlamasına katılan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cizre’nin 1992 yılındaki direnişlere öncülük ettiğini, önderin istediği takdirde onurlu bir barışa da öncülük etmeye hazır olduğunu söyledi. Kaplan, "Biz Cizira Botan’da serhildanı (başkaldırıyı) başlattık. Şimdi ben Nevruz alanını dolduran binlerce Cizreliye soruyorum. Barışa hazır mısınız? Bakın halkımız hazır, öncülerimiz hazır. 21 Mart’ta Amed (Diyarbakır) Nevruzunda sayın Öcalan tarihi önemde bir mesaj yayınlayacak. Sayın Öcalan demokrasi ve barış manifestosunu Amed’de açıklayacak. Onun için ben bütün Botan halkını 21 Mart günü Amed’te olmaya davet ediyorum. Böylece oradan Türk devleti ve bütün dünyaya özgürlük mesajımızı en güçlü şekilde vereceğiz. Bakalım Tahrir Meydanı mı, yoksa Amed Nevruz alanı mı herkes görsün" dedi.

ÖCALAN’IN NEVRUZ KONUŞMALARI DİNLETİLDİ

Şırnak’ın İdil ilçesinde düzenlenen Nevruz kutlamasına ise yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan kutlamalara BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da katıldı. İdil’deki Nevruz kutlamasına Cizre’de olduğu gibi yine PKK flaması, Öcalan posteri ve Suriye’deki PYD flamaları açıldı. Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Nevruz ateşini yakarken, yöresel kıyafetler giyen vatandaşlar çalınan Kürtçe müzikler eşliğinde bol bol halay çekti. Güvenlik güçlerinin uzaktan izlediği kutlamalar sırasında Öcalan’ın nevruz kutlamaları için daha önceden yaptığı konuşmaları platformdan gösteriye katılanlara dinletildi. Öcalan konuşmasında "Hepinizin Nevruz bayramını kutluyorum, hepinizi selamlıyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz