Tünellerde PYD/PKK avı

Mehmetçik, stratejik önemdeki Burseya Dağı'nda PYD/PKK'lı teröristlerce inşa edilen ve Bafilyon, Marin, Kestel, Dikmetaş köyleri ile çevredeki hakim noktalara uzanan onlarca kilometre uzunluğundaki tünellerde örgüt üyesi arıyor

Tünellerde PYD/PKK avı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye'nin Afrin kentindeki örgüt üyelerine yönelik 30 gündür yürütülen 'Zeytin Dalı Harekâtı tüm yoğunluğuyla devam ediyor. Örgüt mensuplarından arındırılan stratejik Burseya Dağı'ndan Bafilyon, Marin, Kestel ve Dikmetaş köyleri ile çevredeki hakim noktalara uzanan onlarca kilometre uzunluğundaki tünellerde örgüt üyelerinin peşini bırakmıyor. Dün akşam saatlerine kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1595'e yükseldi.

HAREKAT BİR AYINI DOLDURDU

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, sınır güvenliğini sağlamak ve Suriye'nin Afrin kentinin PKK/KCK/PYD-YPG'li ve DEAŞ terör örgütlerinden arındırılması amacıyla geçen 20 Ocak'ta, 72 savaş uçağının hava bombardımanıyla başlattığı 'Zeytin Dalı Harekâtı'nda 29'uncu güne girildi. Karadan şiddetli çatışmaların devam ettiği Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısında bulunan Afrin kırsalındaki Cinderes bölgesi ile Kilis'in karşısında bulunan Raco beldesi kırsalındaki terör örgütü mevzileri, insansız hava araçlarıyla belirlenip koordinatları sınırda konuşlu topçu bataryaları ile Türk Hava Kuvvetlerine bildiriliyor.

TOPÇU BATARYALARININ ATEŞİ

Topçu bataryaları, fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarlarla karadan, jetler ise havadan teröristlerin mevzi, barınma, karargah, kontrol ve toplanma alanlarını ateş altına alıyor. Karadan ve havadan vurulan hedefler, imha ediliyor. Bombalanan terör örgütü hedeflerinden yükselen duman, Kilis ve Hatay sınırlarından da görülüyor. Teröristlerin zaman zaman gizlenmek ve insansız hava araçları ile jetlerin görüş açısını kapatmak amacıyla siyah duman çıkarmak için lastik yaktıkları da görüldü.

TUZAKLANAN MAYIN VE PATLAYICILAR İMHA EDİLİYOR

TSK ve Özgür Suriye Ordusu güçleri, karadan çatışmalarla yaklaşık 60 köy ve beldeyi terör örgütlerinden arındırdı. Derinlik oluşturularak sürdürülen harekât kapsamında teröristlerden temizlenen bölgelerde tuzaklanan mayın ve patlayıcılar da eğitimli köpeklerin desteğiyle uzman ekipler tarafından bulunarak imha ediliyor. Teröristlerden temizlenen Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Darmık Dağı'nda da iş makinelerinin çalışması sürüyor. Asker ve ÖSO unsurlarının Afrin'e ilerleyişini kolaylaştırmak için açılacak geçiş güzergahı için başlanan yolun yapımı sürerken, oluşturulacak rampalarda konuşlanacak topçu birliklerinin, asker ve ÖSO mensuplarının karadan ilerleyişine destek vereceği belirtildi.

TÜNELLERDE PKK AVI BAŞLATILDI

Öte yandan, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Burseya Dağı'ndan 13 ayrı noktaya uzanan ve örümcek ağını andıran tünellere giren özel eğitimli komandolar, bir yandan sızma girişimlerini engellemek için giriş noktalarını kapatırken diğer taraftan gece görüşlü hava araçları "Serçe" ve çok sayıda drone ile havadan tünelleri gözlüyor.

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteğiyle yürütülen harekat kapsamında teröristlerden temizlenen dağda konuşlanan komandolar, çevre güvenliğini aldıkları alanları el yapımı patlayıcılardan arındırdıktan sonra bölgenin Afrin ile bağlantısını sağlayan tünellerde arama yapıyor.

Burseya Dağı'ndan Bafilyon, Marin, Kestel ve Dikmetaş köyleri ile çevredeki hakim noktalara kadar sıralanan kilometre uzunluktaki tüneller, teröristlerden tek tek temizleniyor.

Yer yer 90 santim kalınlığa kadar uzanan beton bloklarla oluşturulan tünellerdeki mevziler ve yaşam alanları dikkati çekiyor. Sadece Burseya Dağı'nın zirvesindeki tünellerin uzunluğunun 1,5 kilometreyi aştığı tespit edildi.

TÜNELLER HAVADAN DA İZLENİYOR

PYD/PKK'lıların Burseya Dağı'nı savunmak için oluşturduğu tünellerin 13 ayrı noktaya açıldığını belirleyen askerler, bir yandan sızma girişimlerini engellemek için tünellerin giriş noktalarını kapatırken, bir yandan da içerdeki hareketliliği gözlüyor.

Çevredeki köylere uzanan tünellerin uzunluğunun yaklaşık 50 kilometreye yakın olduğunu bildiren güvenlik kaynakları, halen bazı tünellerin giriş noktalarının PYD/PKK'lı teröristlerin kontrolündeki alanlarda bulunduğunu belirtti.

TSK envanterinde yer alan ve gece görüntü alabilme özelliğine sahip "Serçe" isimli hava araçları ve çok sayıda drone ile 24 saat tünellerden görüntü alan askerler, her türlü hareketliliği kısa sürede belirleyip teröristleri ateş destek vasıtalarıyla etkisiz hale getiriyor.

Tünel planlarının askeri stratejiyle hazırlandığını ve maliyetinin milyon dolarları bulduğuna değinen yetkililer, sınırdan Afrin'e uzanan alanların tünellerle birbirine bağlandığını kaydetti.

TSK'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde, TSK tarafından 12-16 Şubat tarihlerinde icra edilen terörle mücadele faaliyetlerine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, TSK'nin, ülkenin ve milletin güvenliğini sağlamak amacıyla yurt içerisinde ve yurt dışında PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğü ifade edildi.

Son bir haftada PKK/KCK terör örgütünün, barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullandığı Diyarbakır, Erzincan ile Irak'ın kuzeyinde yürütülen orta ve küçük çaplı operasyonlara aralıksız devam edildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "İcra edilen operasyonlarda 2 terörist etkisiz hale getirilmiş, 3 adet AK-47 piyade tüfeği, 453 adet muhtelif hafif silah mühimmatı, 1 adet el bombası, 10 adet roketatar mühimmatı, 5 adet roketatar sevk fişeği, 1 adet 82 milimetrelik havan mühimmatı, 11 adet antipersonel mayın, 500 gram C-4 plastik patlayıcı, 31 adet muhtelif şarjör, iki adet telsiz ve 26 adet el yapımı patlayıcı yapımında kullanılacağı değerlendirilen LPG tüp ele geçirilmiştir. 6 adet el yapımı patlayıcı tespit edilerek imha edilmiştir."

Söz konusu operasyonlarda teröristlerce kullanılan 38 adet silah, mevzi, sığınak, barınak, mağara ve deponun kullanılamaz hale getirildiği aktarılan açıklamada, etkili hudut güvenliği ve hizmetleri kapsamında icra edilen denetim ile kontroller sonucunda sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 3 bin 364 kişinin yakalandığı kaydedildi.

PKK/KCK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarından kaçakçılık ve uyuşturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar sonucunda da 25 bin 110 paket kaçak sigara ve 2 adet kaçak cep telefonunun ele geçirildiği bildirildi.

PKK/KCK terör örgütü üzerinde oluşturulan baskı neticesinde örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyetinin kısıtlandığının da altı çizildi.

243 MESKUN MAHAL KONTROL ALTINDA

Suriye'nin kuzeyinde icra edilen Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki faaliyetlere ilişkin ise şunlar paylaşıldı:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altına alınmıştır. El-Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama/temizleme çalışmaları sürdürülürken; PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ terörist unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru gerçekleşen saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık verilmektedir."

8 NUMARALI GÖZLEK NOKTASI

Açıklamada, İdlib bölgesindeki faaliyetlere ilişkin de bilgilere yer verildi. TSK birliklerinin, İdlib'de "Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü" olarak görev yaptığı ifade edilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

"13 Ekim 2017'de 1 numaralı gözlem noktası, 23 Ekim 2017'de 2 numaralı gözlem noktası, 19 Kasım 2017'de 3 numaralı gözlem noktası, 5 Şubat 2018'de 6 numaralı gözlem noktası, 9 Şubat 2018'de 7 numaralı gözlem noktası, 15 Şubat 2018'de ise 8 numaralı gözlem noktası tesis edilmiştir. Diğer gözlem noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedir."

1595 ÖRGÜT ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ

Harekatın başlangıcından itibaren Hava Kuvvetlerine ait uçaklarca PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait 674 hedefin imha edildiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Harekat kapsamında, şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre en az 1595 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir. Terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda Türk Silahlı Kuvvetlerinden bugüne kadar 31 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 170 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Hava harekatı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir. Zeytin Dalı Harekatı, bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz