Turizmcilerden Diyarbakır daveti

TÜRKİYE'de, GAP ve kültür turları düzenleyen, ülkenin önde gelen tur şirketlerinin yetkilileri ile TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır'da bir araya geldi.

Turizmcilerden Diyarbakır daveti

GAP ve kültür turları düzenleyen, ülkenin önde gelen tur şirketlerinin yetkilileri ile TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır'a ilişkin batıdaki algıyı çökertmek ve turizm alanında, Diyarbakır başta olmak üzere bölgeyi cazip hale getirme adına Diyarbakır'a davet edildi. Dün Diyarbakır'a gelen 40 firma temsilcisi, kentin tarihi ve turistik bölgelerini gezerek, çatışmalı süreçte kente tur düzenleyemediklerini ifade ederken, kentin artık güvenli hale geldiğini belirterek, herkesi Diyarbakır'a davet etti.

DAVET ÜZERİNE GELDİLER

Valilik koordinasyonunda, Diyarbakır Turizm Platformu üyeleri, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi, Sur Belediyesi ve TÜRSAB Diyarbakır Bölge Yürütme Kurulunun hazırladığı program çerçevesinde 2 günlük program için  40 tur operatörü Diyarbakır'a geldi. Kente dün sabah gelen firma temsilcileri, tarihi ve turistik öneme sahip Sur İlçesi'ndeki Hasan Paşa Hanı'nda sabah kahvaltısı yaptı. Rehber eşliğinde ilçeyi gezen heyet, sırasıyla tarihi Ulucami, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Arif müzeleri, surları ve sur maketinin yapıldığı alanı gezdi.

ÇOŞKULU KARŞILAMALAR

Dengbej evinde müzik dinleyen tur operatörleri, tarihi On Gözlü Köprü'de davul zurna eşliğinde yöresel oyunlar oynayan folklor ekibiyle karşılandı. Gösteriyi ilgiyle izleyen operatörler, daha sonra köprüde halay çekti. Tur operatörleri tarihi İçkale Müze Kompleksi'ne geçerek, müzede bulunan eserleri gördü.

TARİHE HAYRAN KALDILAR

Geziye katılan firma yöneticileri, gezdikleri tüm alanları telefon ve fotoğraf makineleriyle görüntülerken, kente ilk kez gelen bazı yöneticiler ise Diyarbakır'a hayran kaldıklarını söyledi. 2015 yılında yaşanan çatışmalar nedeniyle kente tur düzenleyemeyen firma sahipleri şu anda kentte herhangi bir olumsuzluğun olmadığına tanık olduklarını anlattı.  Firma temsilcileri, sosyal medya üzerinden de gezi fotoğraflarını paylaşarak bir akım başlattıklarını söyledi. Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel mimarisinin turizmde büyük önem taşıdığını belirten turizm firması yöneticileri, azalan talepleri bu projeyle yeniden canlandıracaklarını ve kente sürekli tur düzenleyecekleri mesajını verdi.

DİYARBAKIR'A DAVET ETTİLER

Geziye ilişkin açıklama yapan tur operatörü Özgür Ildır Öksüz, güvenlik nedeniyle yaşanılan bazı sorunlardan dolayı Diyarbakır'a daha önce gelemediklerini söyledi.

Şimdiden Hatay'dan ve kendi bölgelerinden Diyarbakır'a turların gelmeye başladığını bildiren Öksüz, şöyle konuştu:

"İnsanlar başta temkinli bir şekilde buraya geliyor. Ancak sonrasında çok güzel, rahat ve huzurlu bir şekilde gezdiklerini söylüyorlar. Umarım daha da güzel günler hepimizi bekler. Buraya yapılacak turların bölgenin hem tarihi yapısı hem de kültürel mozaiği bakımından çok verimli olacağına inanıyoruz."

Diyarbakır'ı çok sevdiğini anlatan Özgür Ildır Öksüz, kentte çok güzel bir şekilde ağırlandıklarını vurguladı.

Öksüz, bölgenin bakir ve keşfedilmeyi beklediği için turlar düzenleneceğini ve yatırımların yapılacağını sözlerine ekledi.

Tur operatörlerinden Kerem Gökçe ise GAP turu yapılmak istenirse mutlaka içinde Diyarbakır'ın olması gerektiğini ifade etti.

Son dönemlerde yaşanan üzücü olaylardan dolayı kentin kötü günler geçirdiğini anımsatan Gökçe, buna rağmen GAP turlarına ara vermeden devam ettiklerini belirtti.

ARTIK DİYARBAKIR'A GELİNECEK

Diyarbakır'da büyük bir havalimanının olduğunu aktaran Kerem Gökçe, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'a uçuşlar çok olduğu için buradaki havalimanından turu başlatmak tur acenteleri için her zaman daha kolaydır. Diyarbakırsız bir GAP turu her zaman eksik gelir. Bu yıl buraya yaklaşık 100 otobüsle tur yapacağız. Misafirlerimizin Diyarbakır'ı görmek için daha sonra ayrıca da geleceklerini düşünüyorum. Diyarbakır çok gizemli bir kent. Tarih anlamında her şeyi bulabilirsiniz. Türkülerinde çok güzel aşk hikayeleri olan Diyarbakır'ın bence bir an önce o güzel günlerine kavuşması gerekiyor. Bütün kurumlar ve halk el ele vererek, el birliğiyle kentin turizminin tekrar canlanması sağlanmalıdır. Biz de bölgeye çok turist getirmek isteriz. İnsanların mutlu olması bizleri de mutlu edecektir. Yakın zamanda kente çok fazla turlar yapacağımızı umut ediyorum."

İKİ YILDUR TUR YAPAMIYORDUK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kültür Turizm Komite Başkanı (TÜRSAB) Erdal Çeri, bölgeye tur yapan acenteler gibi yıllarca tur düzenlendiklerini söyledi. 25 yıla yakındır bölgeye tur düzenlediklerini ve yaşanan olaylardan dolayı 2 yıl boyunca ara verdiklerini belirten Çeri, "Bu zaman çok kez olaylar gündeme geldi. Olaylardan dolayı tamamen programlardan çıkardık. Yeni süreçte bir umudumuz var. Bu geziyle inşallah daha geliştireceğiz. Yapılanmayı görüyoruz, alt yapı yeniden yapılandırıldığını gördük." dedi.

Çeri, "Bizim için Diyarbakır'ın bir kaç tane önemi var. En önemlisi doğunu başkenti konumda; dinlerin, kültürlerin, devletlerin ve dillerin her şeyin birleşim yeri kültür yumağı bir havuz, bu havuzun içerisinde herkes yoğrulacak, yeni bir şeyler bulacak, kültürünü, sosyolojisini, gastronomisini her şeyini bulmuş olacak. Biz bu ürünü tanıtacağız, tanıttıkça batıdan insanları buraya getirmiş olacağız. Her getirdiğimiz insan da barışı turizmle beraber tesis etmiş olacak." sözlerini kullandı.

TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Diyarbakır'daki gezileri devam eden firma yöneticilerine tarihi Zerzevan Kalesi, Eğil İlçesi'nin de gezdirileceği öğrenilirken, katılımcılar gezilerin ardından Diyarbakır'ın turizm potansiyeli üzerine yapılacak çalıştaya katılacak.  Proje kapsamında Diyarbakır'ın başta bu yıl olmak üzere önümüzdeki yıllarda da GAP ve kültür turlarına alınması için tur operatörlerinin, yereldeki çözüm ortakları ile bir araya gelmesi, tur operatörleri ile Diyarbakır'daki seyahat acenteleri ve oteller arasında işbirliği görüşmelerinin yapılması sağlanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz