Türkiye dernek cenneti oldu

Türkiye'de son yıllarda dernekler yönünden bir patlama yaşanıyor. 2000 yılında 60 bin 931 olan dernek 2012 yılında 91 bin 219'a ulaşarak yüzde 150 artış gösterdi.

Türkiye dernek cenneti oldu

En fazla dernek Marmara'da yer alırken; en az derneğin olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de dernek sayılarında sürekli bir artış oldu. Sadece 2004 yılında yürürlüğe giren 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İlişkin Kanun ile birlikte birçok dernek ve vakıf kendisini fesih etti. Söz konusu kanunda kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulu dernek ve vakıfların bu kurum ve kuruluşlarda faaliyette bulunmaları yasaklandı. Dolayısıyla varlık nedenleri ortadan kalkan dernek ve vakıflar kapandığından 2004 yılında bir azalma yaşandı.

DERNEK ÜYE SAYILARI

Dernek üye sayılarında kadın üye sayısı 1 milyon 606 bin 739 iken; erkek üye sayısı ise 7 milyon 246 bin 168. Faal dernekler içerisinde dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik hizmet faaliyetleri (cami, kuran kursu, kilise, havra vb) amacıyla kurulan dernekler ilk sırada yer alıyor. Ancak son yıllarda kurulanlar içerisinde bu amacı taşıyan derneklerin artışında azalma yaşandı.

BÖLGELER ARASINDA BÖLGE

Bölgeler açısından bakıldığında en çok dernek yüzde 35 ile Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteriyor. Bununla birlikte İç Anadolu Bölgesi'nde dernek sayısı Marmara Bölgesi'nin hemen hemen yarısı olduğu halde bölgenin nüfusu baz alındığında dernekleşmenin Marmara Bölgesi'ne yakın olduğu gözlemleniyor. En az dernekleşmenin olduğu bölgeler ise yüzde 5 ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri.

Kurulan derneklerin hedef kitlesine bakıldığında da yüzde 51,4 ile tüm insanlar görülüyor. Kadınlara yönelik dernek oranı yüzde 5,2 iken, yaşlılara yönelik dernek oranı ise yüzde 1,1. Bilgisayarı olan derneklerin en yoğun olduğu bölge yine Marmara Bölgesi iken en az Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki derneklerde bilgisayar bulunuyor. Yüzde 50'sinden fazlası e-dernek kullanıcısı olan derneklerin yüzde 10'unu hemşehri dernekleri oluşturuyor. Bu derneklerin yarısından fazlası Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Bursa ve Kocaeli ilerinde faaliyet gösteriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz