Türkiye'den ABD'ye atarlı giderli rest! Artık İHA alınmayacak!

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir Atlantik Konseyi'nde ABD'ye resti çekti. ABD'den artık İHA alınmayacağını söyleyerek resti çekti: ABD'ye bizi reddettikleri için teşekkür ediyoruz. Artık o defter kapandı dedi

Türkiye'den ABD'ye atarlı giderli rest! Artık İHA alınmayacak!

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir Atlantik Konseyi'nde ABD'ye resti çekti. ABD'den artık İHA alınmayacağını söyleyerek resti çekti: ABD'ye bizi reddettikleri için teşekkür ediyoruz. Artık o defter kapandı dedi

ABD'de temaslarda bulunan ve Washington'daki önemli  düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi'nde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı  İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayi alanında her geçen gün daha güçlü ve  bağımsız adımlar attığını vurguladı. Atlantik Konseyi'nde "Türkiye'nin Savunma Sanayisi Politikası" başlıklı panelde konuşan Demir, Türkiye ile ABDarasında birçok ortak savunma sanayi projesi olduğunu belirterek, Washington'ın bazı kritik projeleri reddetmesinin Ankara'yı söz konusu projeleri kendi başına yapmaya ittiğine işaret etti.

"Burada kinayeli bir şey söylemek istemem ama ABD'nin onaylamadığı  bazı projeler için teşekkür ediyorum, çünkü bu durum bizi kendi sistemlerimizi  geliştirmeye yöneltti" şeklinde konuşan Demir, birkaç yıl önce silahlı insansız  hava aracı (İHA) projesini ABD'nin reddetmesinin ardından Türkiye'nin kendi  başına bu sistemleri geliştirdiğini anlattı.

Türkiye'nin savunma sanayisini hem savunma hem de saldırı anlamında  güçlendirmeye yönelik birçok adımın atıldığını vurgulayan Demir, özellikle PKK ve  DAEŞ'e karşı verilen mücadelede bu iki unsurun aynı anda önemli olduğuna dikkat  çekti.

Kilis'e DAEŞ tarafından yapılan saldırıları hatırlatan Demir, sadece  yapılan saldırıları engellemenin yetmeyeceğini, saldırı noktalarının da  vurulmasının gerekliliğini ifade etti.

ABD Kongresi'nin onay vermediği silah satışları

Türkiye'nin terörle mücadelesinde zaman zaman ABD'den yeterli desteği  görmediğini belirten Demir, "NATO üyesi Türkiye terörle mücadele ederken ABD  Kongresi silahlı İHA ve bazı güdümlü mühimmatların satışında ayak diredi." dedi.

Türkiye'nin 2013 yılında karşılaştığı bu durumun ardından kendi  silahlı İHA'larını üretmek için ciddi adımlar attığını aktaran Demir, bu tür  sistemlerin üst düzeye gelmesinin zaman aldığını, ancak şu anda iyi bir noktada  olduklarını ve silahlı İHA'ların artık kullanıldığını bildirdi.

Türkiye, ABD'den İHA almayacak

Türkiye'nin bundan sonra ABD'den silahlı İHA almayacağını da sözlerine  ekleyen Demir, "Artık bizim açımızdan o defter kapandı." dedi.

ABD'nin bazı silah sistemlerinin satışında "ayak diremesinin"  Türkiye'yi kendi silahlarını yapmaktan alıkoymayacağını ifade eden Demir,  Türk-Amerikan stratejik ilişkilerinin verimli bir şekilde sürmesinin önemine de  vurgu yaptı.

Demir, dünyanın herhangi bir ülkesiyle belli koşullar sağlandıktan  sonra işbirliği yapabileceklerini, ancak gelişmiş Batılı ülkelerle yapılabilecek  ortak projelerin de pekala tercih edilebileceğini dile getirdi.

"Nihai amacımız, savunma ve teknolojide her geçen gün daha bağımsız  olmaktır" diyen Demir, Türkiye'nin 2020 yılında kendi savaş uçağını yapacak  noktaya gelmiş olacağını vurguladı. Demir, savaş uçağı projesinde uluslararası  firmalarla işbirliği yapılacağını, ancak herhangi bir sözleşmede Türkiye'yi  sınırlandıracak hiçbir madde istemediklerini kaydetti.

Demir, Uzun sürmesi ve finansal riskleri barındırması iddialarıyla  eleştirilen F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili değerlendirmesinde ise "Bu konuda  istekli ve iyimseriz; ancak risklerin de farkındayız." dedi. kaynak:milliyet

2014 yılından bu yana Savunma Sanayi Müsteşarı olarak görev yapan  Demir, ABD'de uçak mühendisliği alanında yüksek lisans ve makine mühendisliği  alanında doktora yaptıktan sonra çeşitli ülkelerde akademik çalışmalarda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz