Görüş Bildir

Türkiye'den memnunlar!

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kendilerine tahsis edilen okulda eğitimlerini sürdüren Suriyeli çocuklar, geleceğe umutla bakıyor.

Türkiye'den memnunlar!

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine sığınan, burada ülkelerindeki savaşın izlerini hafızalarından silmeye çalışan Suriyeli çocuklar, Türkiye'de yaşamaktan mutluluk duyuyor.

Suriye'de binlerce kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin de ülkesini terk etmek zorunda kaldığı iç savaştan en çok kadın ve çocuklar etkileniyor.

Aileleriyle savaştan kaçıp Bağlar'a sığınan Suriyeli çocuklar ise eğitimlerini, kendilerine tahsis edilen okulda sürdürüyor. Şehit Nesrin İlköğretim Okulunda yaşları 8-14 arasında değişen 850 çocuk eğitim görüyor.

Savaşın hafızaları ve yüreklerinde bıraktığı izleri silmeye çalışan çocuklar, geleceğe ise umutla bakıyor.

Öğrencilerden Mine Abasi (13), Suriye'de mutlu bir yaşam sürerken savaşın başladığını söyledi.

Türkiye'ye 4 yıl önce geldiklerini ifade eden Abasi, "Suriye'de artık bir gelecek göremiyoruz. Suriye'de yaşadıklarımızı burada kafamızdan siliyoruz. Geleceğimizin burada olduğu düşünüyoruz. İnşallah burada öğretmen olurum." dedi.

Evlerinde hazırladıkları yiyecekleri okula getirip ders aralarında arkadaşlarıyla yediklerini, sohbet ettiklerini, müzik dinlediklerini anlatan Abasi, Türkiye'de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sidra Kasım (12) ise Suriye'de savaş başlayınca evlerini terk ederek Türkiye'ye geldiklerini belirtti.

Türkiye'de yeni bir yaşama başladıklarını vurgulayan Kasım, "Eğitim görüyor, şarkı söylüyor, eğleniyoruz. Suriye'de yaşadıklarımı burada unutuyorum." diye konuştu.

- "Türkiye'de çocukların durumu daha iyi"

Suriyeli öğretmen Yasir İbrahim, Türkiye'de kendilerine okul tahsis edilmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Çocukların bu sayede eğitimlerini sürdürme fırsatı bulduğuna işaret eden İbrahim, yakından ilgilendikleri çocuklara eğitimin yanı sıra psikolojik destek verdiklerini kaydetti.

Suriye'de yaşamanın zorluklarına değinen İbrahim, "Suriye'de durum zordu. Türkiye'de ise çocukların durumu daha iyi. Herkes burada çok mutlu. Öğrencilerimiz de yavaş yavaş savaş psikolojisini üzerlerinden atıyor. İnşallah ileride savaşla ilgili hiçbir şey kalmaz hafızalarında." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin okulda eğitimden arta kalan zamanlarda çeşitli etkinliklerle moral bulduğunu bildiren İbrahim, çocukların en çok birlikte yemek yemekten, müzik dinlemekten hoşlandığını dile getirdi.

İbrahim, ortak faaliyetlerin çocukların sosyalleşmesine ve başarılarının artmasına katkı sağladığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi