Türkiye’nin En "Bomba" Kadını

Kadın marangoz, kadın taksici ve hatta kadın temizlik işçisi. Yani erkeklerle özdeşleşen mesleklerin kadınlar tarafından icra ediliyor olması her zaman ilgi uyandırmıştır ama mesleği bomba imha uzmanı olan bir kadın var ki o hem yaptığı işle meslektaşlarına taş çıkartıyor hem de hainlerin korkusu oluyor.

Türkiye’nin En

Emniyet teşkilatının içinde 12 yıldır 45 kilo ağırlığındaki elbisesiyle tek kadın bomba imha uzmanı olarak ihbardan ihbara koşan E.J. K., bir kadın olarak yaptığı işi “Bu bir aşk” diye tanımladı. Yaptığı iş gereği kimliğinin gizli tutulmasını isteyen bir çocuk annesi deneyimli polis, Türkiye’nin dört bir köşesinde görev yaparak ve tuzaklanan hain saldırılara karşı müdahale yöntemlerini İHA’ya anlattı.

“BU BİR AŞK”

Uzun yıllardır komşuları dahil kimsenin mesleği hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten uzman polis, mesleğe nasıl adım attığını şu sözler ile özetledi: “12 yıldır bu işi yapıyorum. Komşularım dahil mesleğimin içeriğini hiç bilmezler. Adrenalin tutkusu mudur? Riski sevmek midir? ne dersiniz bilmem ama neticede herkes mesleği ile ilgili mutlaka bir risk alıyordur. Yazı yazarken bile yazdığı satıra dikkat etmek zorunda olan meslekler var. Benim işim ya da uzman olan tüm arkadaşların işinin tamamı bir risk. Bence “bu iş tam benlik” diyen insanlarla oluşuyor bu grup. Uzmanların Çocukluklarına bakarsanız mutlaka hepsi ateşle oynamıştır. Bu bile beni çok etkiliyor. Bu bir meslek aşkı.”

ERKEK MESLEKTAŞLARIMLA ÇALIŞMAK…

Erkek meslektaşlarıyla çalışmanın kendisine gurur verdiğini dile getiren uzman polis, “Kadın bomba imha uzmanı olmak öncelikle çok farklı bir duygu değil, çünkü erkek meslektaşlarımla aynı görevi aynı işi yapıyoruz dolayısı ile aynı duyguları yaşıyoruz. Beraber çalışmak gurur verici. Bomba imha uzmanı kıyafetlerinde kadın ya da erkek olarak herhangi bir ayırım yok. Tek bir kıyafet var o da ortalama 40 - 45 kilo ağırlığında. Elbisenin amacı basıncın ve parça tesirlerinin etkisini azaltmak için. Bu kıyafetin ağırlığını taşımak için ise yeterli kilo ve kondisyona sahip olmanız gerekiyor. İşte o kıyafeti giydiğiniz zaman insanlar sizi sadece bomba imha uzmanı olarak görüyor. Elbiseyi çıkardınız zaman ise sonrası önemli değil” dedi.

DURUMA GÖRE MÜDAHALE ŞEKLİ

İhbar durumuna göre müdahale yöntemlerinin değiştiğini belirten 12 yıllık deneyimli bomba imha uzmanı şunları söyledi: “İhbarlardan sonra gelen bilgiye dayanarak ivedi hareket ediyoruz. Vardıktan sonra olayın mahiyetine göre davranıyoruz. Örneğin ihbarlar patlama, patlama sonrası inceleme, köpek timlerinin aramaları sonucu mühimmat ya da malzeme. El yapımı patlayıcılar, askeri mühimmatlar gibi hareket stilimiz değişiyor. Paketin yeri, durumu, bulunduğu yer ile ilgili değişen müdahale şekillerimiz var. Uzmanlarca belirlenen kategorilerden hangisi uygun ise ona göre müdahale ederiz, gerekirse elbisesiz, elle müdahale olarak değerlendirdiğimiz konular vardır. Müdahale sonrası işimiz bitmiyor, elde edilen materyallerin tasniflenmesi, delillendirilmesi, Kriminal inceleme aşamaları mevcuttur.

ŞEHİTLERİMİZDEN BELLİ DEĞİL Mİ?

İhbarların her an her yerden geldiği için zor koşullar altında çalıştıklarını ancak mesleklerinin en zor yanının olası tehlikeli durumlarda meraklı kalabalılığı uzaklaştırmak olduğunu ifade eden uzman polis, “Bir müdahaleye gittiğiniz zaman sizi engelleyecek hususlardan biri trafik, ikincisi meraklı kalabalık ve üçüncüsü ise yanlış bilgidir. Bunlar olduğu zaman siz işinizi yaptığınız zaman zorluk yaşıyoruz. Meraklı kalabalığı göndermeye çalışırsınız bunun için emniyet şeridi çekilir ama onu koruyucu kalkan zannederek vatandaşlar göğüslerini dayayana kadar yakınlaşırlar. Hâlbuki hayatlarıyla oynadıklarının farkında değiller. Bizim için tüm şüpheli paketler bombadır ve müdahale esnasında çevre emniyetine bu yüzden çok ama çok önem veriyoruz. Hayatlarını hiçe sayan bu birimin insanları önce can güvenliğini ön planda tutar kendi canları mı? Bu uğurda can veren Şehitlerimizden belli değil mi?

NASIL BOMBA İMHA UZMANI OLUNUR?

Bomba imha uzmanı olabilmenin yolu öncelikle zorlu bir kurs sürecinden geçiyor. Kurs o kadar zor ki eğitim sırasında herhangi bir uzvun kaybı bile söz konusu olabiliyor. Uzman polis işini yönetmelik ve yönerge çerçevesinde gerçekleştirdiğini hatırlatarak; “Belli kanun çerçevesinde bize verilen yetkilere dayanarak bu işi yapıyoruz. Gittiğimiz işin konu ve mahiyetine göre kendi tecrübelerimizle harmanlayarak görevimizi başarı ile tamamlıyoruz. Bunun için de öncelikle bomba imha kursunu başarı ile tamamlamanız gerekiyor. Zaten kurslara alınmadan önce mülakatlarda belli bir izin şartı var. Aileler aranıyor. Ailelerin onayı olmadan kimse bomba uzmanı olamaz. Çok küçük çapta bir grubuz. Çocuklarımızın isimlerini bilecek kadar samimi bir ortamımız var. Benim ailem neyi nasıl istediğimi bildiği için zorluk çıkarmadılar bana” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz