Görüş Bildir

"Türkiye'nin hiçbir gizli ajandası yoktur"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Maliki'nin Türkiye'ye yönelik eleştirilerini değerlendirerek, "Irak'ın istikrarına, huzuruna, kendi istikrarımıza verdiğimiz kadar önem veriyoruz. Türkiye'nin hiçbir gizli ajandası yoktur" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Meclis'te verdiği 23 Nisan Resepsiyonu'na katılan Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyondan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. BDP vekilleri ve Kılıçdaroğlu'nun resepsiyona gelmediğinin hatırlatılması üzerine Gül, Kılıçdaroğlu'nun Genel Kurul'da konuşma yaptığına işaret ederek, "Belki biraz sonra gelebilirler. Bir şey diyemem doğrusu. Meclis'te bütün milletvekillerinin, bütün grupların olması gerekirdi. Herkesin düşüncelerini farklı farklı da olsa ifade etmesi gerekirdi. BDP'nin burada olup düşüncelerini ise buradan ifade etmeleri iyi olurdu" değerlendirmesini yaptı.

Resepsiyona eşli katılımı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Gül, "Bu tip faaliyetler eşli olur. Bu işler böyledir. Her tarafta da gelenek böyledir. Bir zamanlar kendimize has durumlar ayarlama mecburiyeti hasıl oluyordu" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, komuta kademesinin resepsiyona tam kadro katılmasının hatırlatılması üzerine ise, Devletin bütün birimlerini katıldığı yerde TSK'nın da devletin en önemli organlarından biri olarak bulunmasının çok önemli bir anlam ifade ettiğini söyledi. Gül, o bakımdan "Büyük memnuniyet duyulmuştur herhalde" diye konuştu.

"BDPNİN ABD ZİYARETİNİ İLLEGAL FAALİYET GİBİ GÖRMEMEK LAZIM"

Cumhurbaşkanı Gül, BDP yöneticilerinin ABD'ye yaptıkları ziyaretle sorunu uluslararası platforma taşıma çabası içerisinde olduklarının hatırlatılması üzerine de, 'Bunu böyle görmemek' gerektiğini söyledi.

Bütün partileri zaman zaman Avrupa'da, Amerika'da kendilerini daha iyi anlatabilmeleri için gayret sarf etmeye çalıştıklarını kaydeden Gül, "Bunu çok ayrıcalıklı bir olay gibi görmemiz lazım. Ben de milletvekiliyken çok gitmiştim. Orada büyükelçimizle onları ağırlayacak, bunları illegal bir faaliyet gibi görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Maliki'nin 'Türkiye düşman ülke konumuna geldi' şeklindeki açıklamalarına ilişkin Gül, şunları kaydetti:

"Hoş şeyler değil tabii ki, Türkiye bölgede sadece huzur ister. Türkiye her ülkenin istikrarına çok dikkat eder. Hem de bölgesinin istikrarına çok dikkat eder. O anlamda Irak'taki istikrarın, düzenin, demokrasinin oluşmasına en çok katkı yapan ülke belki de Türkiye'dir. Türkiye'nin hiçbir gizli ajandası olmamıştır. Bütün grupları kendisine kardeş görmüştür. Hiçbir zaman mezhep ayrımcılığı yapmamıştır. Bugün de herkese eşit mesafededir. Irak'ın istikrarına, huzuruna kendi istikrarına kendi istikrarımız kadar önem veriyoruz."

 

"SİLAHLI MÜCADELE BU ÇAĞIN MÜCADELESİ DEĞİLDİR"

Gül, Barzani'nin terör örgüt PKK'ya ilişkin açıklamalarına yönelik ise, "Onlar da görüyorlar ki artık silahlı mücadele bu çağın mücadelesi değildir. Söyleyecek sözü olan gelir söyler" değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, resepsiyonda Genelkurmay Başkanı Özel ve Başbakan Erdoğan'la bir süre sohbet etti.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi