Yazar Musa Anter'in öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroðlu'nun yaralanmasýna iliþkin, "Yeþil" kod adlý Mahmut Yýldýrým'ýn da arasýnda olduðu 4 sanýðýn yargýlandýðý dosya ile birleþtirilen 16 sanýklý JÝTEM davasýnýn görülmesine devam edildi
>
Müþteki olarak beyaný alýnan AK Parti Milletvekili Miroðlu "MÝT aslýnda Musa Anter'in öldürüleceðini biliyordu. Ama öldürülmesinde rol oynamadý. Olaydan MÝTin haberi vardý. Herkes öldürüleceðini biliyordu. Ama kimse bir þey yapmadý, týpký Hrant Dink gibi. Musa aðabeyin öldürülmesinde kurumsal olarak JÝTEM, MÝT, PKK içindeki bir kuvvet veya bir grubun rolü var. Soruþturma sürdürülürse belki hikayenin bilinmeyenine tanýk oluruz. MÝT'in bu iþte kusuru, kabahati var" dedi.
Yazar Musa Anter'in 1992'de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroðlu'nun yaralanmasýna iliþkin, "Yeþil" kod adlý Mahmut Yýldýrým'ýn da arasýnda olduðu 4 sanýðýn yargýlandýðý dosya ile birleþtirilen 16 sanýklý JÝTEM davasýnýn görülmesine devam edildi.
Ankara 6. Aðýr Ceza Mahkemesindeki duruþmaya tutuklu sanýk Hamit Yýldýrým, tutuksuz sanýklar Savaþ Gevrekçi, müþteki AK Parti Milletvekili Orhan Miroðlu, müdahil Musa Anter'in oðlu Dicle Anter ve taraf avukatlarý katýldý.
Mahkeme Baþkaný Afak Ýlleez, bir önceki duruþmada tanýk olarak dinlenmesi için davetiye gönderilen Veli Küçük'ün mazeret belgesi sunduðunu bildirerek, tutanaða yazdýrdý.
Duruþmada tanýk olarak dinlenen Hüseyin Özbilgin, 2009'da Emniyet Genel Müdürlüðü Ýstihbarat Daire Baþkan Yardýmcýsý olarak görev yaptýðýný, bir telefon dinlemesi talebinde imzasý bulunduðu gerekçesiyle Ankara 12. Aðýr Ceza Mahkemesinde yargýlandýðýný belirtti.
Mahkemede söylediði bazý sözleri nedeniyle tanýk olarak çaðrýldýðýný kaydeden Özbilgin, bunu kanun ve insaný deðerlere ne kadar baðlý ve saygýlý olduðunu anlatmak için söylediðini ifade etti.
Diyarbakýr'da Terörle Mücadele Þube Müdürlüðünde 1991-1992 yýllarý arasýnda görev yaptýðýn bildiren Özbilgin, þunlarý anlattý:
"Haber merkezi anons etti, 'þu bölgeden yoðun silah sesleri geliyor, araþtýrýn. Askeri yetkililer bildiriyorlar o trafonun olduðu yerde silah sesleri geliyor' diye. Neden bizi bilgilendirdi? O zaman terör var. Pusuya düþürme olaylarý var. Biz de terör ekibiyiz, tedbirli gidiyoruz. Silahýmýz daha güçlü diðer ekiplere göre. Aracý bir kenara park ettik, aramaya baþladýk. Yaþlý bir þahýs bulmuþ, eks vaziyette yatýyordu. Bir genç de yaralýydý, can çekiþiyordu. Ekip amiri olarak gittim, olayý kim yaptýðýný öðrenmeye çalýþtýk. 'Kimsin, ne oldu' diye sordum. Þahýs yaralýydý, aðýzdan kan geliyordu. Ambulans istedik. Bu arada diðer ekipler geldi bizim yanýmýza. Ambulansta ýsrar ettiðimi gören arkadaþlar, 'býrak ölürse ölsün, en iyi Kürt ölü Kürt' dediler. Bunu anlattým mahkemede. 'Bunu anlattýðým arkadaþlar þu an önemli görevlerde olabilir' dedim. Bu basýna yansýdý. Yansýyýnca Sayýn Miroðlu, bu konuda yazý yazdý. Konu bundan ibaret. Vuranlarý tanýmýyorum."
-"O zaman Musa Anter, Orhan Miroðlu kim bilmiyorum"
Özbilgin, Cumhuriyet Savcýsý Alper Türközmen'in "Olay yerine giden ekip siz miydiniz? sorusuna, "Evet. Haber merkezi bizi yönlendirdi. Vardýðýmýzda yerde iki tane þahýs vardý. Olayýn failleriyle ilgili bilgi almaya çalýþtýk. Þahýslar yaralý olduðu için konuþamýyordu. Her hangi bir þeye ulaþamadýk. O zaman Musa Anter, Orhan Miroðlu kim bilmiyorum, yeni tayin olmuþum." yanýtýný verdi.
Anter ailesinin avukatý Selim Okçuoðlu'nun, "Yeþil kod adlý kiþiye iliþkin bilginiz var mý? JÝTEM'i duydun mu?" sorusuna karþýlýk Özbilgin, "Basýndan öðrendim. Onlar farklý bir ilde çalýþmýþ, biz farklý bir ilde. Kendini tanýmam. JÝTEM'i duymadým. Bizim görevimiz önleyici ve failleri yakalamaya yönelikti. Herkes gibi basýndan, kulaktan duyduðumuz þeyler." ifadesini kullandý.
Müþteki avukatlarýndan Oya Aydýn'n, "Askeri kaynaklar size haber veriyor. Cinayet iþlendiði zaman terör mü aranýr?" sorusu üzerine de Özbilgin, "Beni oraya gönderen 155. O tarihlerde olay yerine adi bir olay dahi olsa ekipler pusuya düþürüldüðü için terör ekibi oraya gidiyor. Pusuya düþürülebilir diye önce terör ekibi gidiyor. 'Olay doðru' derse diðer ekipler gidiyor." diye konuþtu.
Söz alan Orhan Miroðlu, Özbilgin'in rastlantýsal bir þekilde yargýlanýrken söz konusu davayla ilgili konuþtuðunu, Musa Anter cinayetiyle ilgili bilgi kirliliði olduðunu savundu.
Miroðlu, "Hüseyin Bey, kendisi önemli bir tanýklýk yapýyor. 'En iyi Kürt ölü Kürt diyor' gelen ekipler. Ýnsani bir yaklaþým içinde olduðunu söylüyor, teþekkür ederim. Ben ambulansla kaldýrýlmadým. O gün oralarda sanýyorum sivil halka ait bir kamyonetle Dicle Üniversitesi Hastanesine kaldýrýldým, isimleri belli. Acaba oradan ayrýlýrken ne düþündü? Can çekiþiyorum acaba ambulansý neden beklemedi? Kendisi mi götürdü beni hastaneye? Sonrasýný neden takip etmemiþ?" sorusu üzerine Özbilgin, þöyle konuþtu:
"Bizim görevimiz olay yerini incelemek veya hastaneye götürmek deðil. Bizim görevimiz önleyici görev. Olay olmuþsa failleri yakalamak. Olay yerine gittikten sonra bir düzenek falan yoksa diðer ekipler geliyor. Orada benim söylemek istediðim, olayý gören var mý diye sordum, kimse bir þey söylemedi. Orada insani olarak yaralý bir þahsý hastaneye kaldýrmak için çalýþtým. Bölge fakir, araç falan da yok. Olayýn sonuna kadar da beklemedim. Hastaneye götürelim demedim, ambulans çaðýralým dedim. Hastaneye götürmek, kayýtlarý tutmak karakolun iþidir."
-"Sadece spontane geliþen bir olay"
Özbilgin, Savcý Özmen'in, "Kendinizi savunurken baþka bir þey aklýnýza gelmedi de bu mu geldi? Neden?" sorusu üzerine, "Sadece spontane geliþen bir olay. Planlanmýþ bir konu deðil. Otuz yýl devlette görev yapmýþ birisiniz. Casuslukla yargýlanmanýz zul bir þey, aklýma geldiði için." þeklinde konuþtu.
Miroðlu'nun avukatý Nida Ocak'ýn, "Kimliði tespit edemediniz deðil mi?" sorusuna Özbilgin, "Orhan Bey'e yaralý olduðu için sorduk, 'kimsiniz, ne oldu, kim yaptý' ama cevap veremedi." dedi.
Ocak'ýn, "Orhan Bey'in Kürt olduðunu nasýl anladýnýz?" sorusuna Özbilgin, "Ýsmi þuymuþ, doðum tarihi þu diye konuþuyorsunuz. Kimliðini almýþsýnýz" yanýtýný verdi.
Müþteki avukatlarýnýn, "JÝTEM ile hiç karþýlaþmadýnýz mý?" sorusu üzerine de Özbilgin, "Hiç kimsenin anlýnda JÝTEM yazmaz. Bu þuymuþ, bu þeymiþ diye. Duyduðumuz þeyler vardý basýnda. Ama bu JÝTEM diye bir þeyle karþýlaþmadýk. Diyarbakýr'a tam vakýf deðilim, dört ekip var. Tümünden sorumlu deðilim. Böyle bir olaya þahit olmuþsan adli makamlara götürmüþümdür." ifadesini kullandý.
Söz alan avukat Selim Okçuoðlu, sanýk Abdülkadir Aygan'ýn Ýsveç'te ifadesinin alýnmasý için mahkemenin görevlendireceði bir hakimin ifadesini alabileceðini söyledi. Okçuoðlu, "Yargýlama uzuyor. Adil yargýlama için sanýklarýn maðduriyetinin giderilmesi lazým. Soruþturmanýn da geniþletilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme Baþkaný Ýlleez de "Þimdi deðil de bir ara kararda karar verelim" diye konuþtu.
- "Bu 'kafa adam' yaþýyor mu"
Bu arada tekrar söz alan Orhan Miroðlu, cinayetin hem maðduru hem de tanýðý olduðunu, duruþmaya hazýrlýklý geldiðini, paylaþmak istedikleri olduðunu belirti.
Miroðlu, þunlarý aktardý:
"Mehmet Eymür'ün yaptýðý açýklama çok önemli. Mehmet Eymür, Musa Anter'in, Diyarbakýr'a getirilmesi için PKK'nýn kafa adamlarýndan birinin kullanýldýðýndan bahsediyor. Diyarbakýr Savcýlýðýnda suç duyurusunu alacak savcý bulamadýk. Suç duyurusunda bulunduðumuz Cumhurbaþkaný ve Baþbakandý. Dava süreci devam ederken, Ömer Özüyýlmaz, zannediyorum Ýstanbul Terörle Þube Müdürü, bilemiyorum önemli bir görevde bulunuyordu, ifademi yeniden almak istedi. Ankara Emniyet Müdürlüðünde buluþtuk. Özetle þöyle oldu, 'Yeni bir geliþme yok. Olayý aydýnlatmaya çalýyorum. Hamit'i araþtýrýyorum. Birçok Hamit var. JÝTEM'in bu iþi yaptýðýný söylüyorsunuz' dedi bana. 'Ama durum böyle deðil. Musa Anter'i belli, Diyarbakýr'a getiren PKK içinde biri var' dedi. Ona þunu sordum, 'Ben iþin net olan kýsmýný bilmiyorum, kim bu kafa adam? Hala yaþýyor mu?' dedim. 'Evet hala yaþýyor' dedi. Neden ismini açýklamýyorsunuz mahkemede dedim. 'Zamaný gelince bu da olacak' dedi."
Olayla ilgili Mahmut Yýldýrým'ýn beyanlarýna güvenilmemesi gerektiðini, cinayetle ilgili bilgi kirliði olduðunu iddia eden Miroðlu, "Musa Anter alýnacak ve sorgulanacak, ben de alacaðým bu iþi PKK yaptý diyeceðim. Yerde can çekiþirken. Yeþil'in ifadesinde geçen 'beni sað býraktýðý', bu yanlýþ. Olaya uyan bir þey varsa PKK içinde birisinin Musa Anter'in Diyarbakýr'a getirilmesi. Musa Anter sadece kitap imzalamak için gitmiyordu. Kendisiyle bir iliþki kuran PKK'nýn isteði üzerine Diyarbakýr'a gidiyordu." ifadesini kullandý.
-"MÝT aslýnda Musa Anter’in öldürüleceðini biliyordu"
Musa Anter'i anlatan kendi yazdýðý kitaptan bir bölümü okuyan Miroðlu'nun aðladýðý görüldü. Bir süre oturarak dinlenen ve su içen Miroðlu, daha sonra þöyle devam etti:
"MÝT aslýnda Musa Anter'in öldürüleceðini biliyordu. Ama öldürülmesinde rol oynamadý. Olaydan MÝT'in haberi vardý. Herkes öldürüleceðini biliyordu. Ama kimse bir þey yapmadý, týpký Hrant Dink gibi. MÝT'in izlediði politika, 'Biz biliyoruz ama bir rolümüz yok'. MÝT'ten Hale Anter'e gidip 'Eþini öldüreni biliyoruz ama biz deðiliz' diyen kim? Bunun araþtýrýlmasýný istiyoruz.
Telekonferans yöntemiyle Abdulkadir Aygan'ý mahkemeniz dinleme imkaný bulsun. Musa aðabeyin öldürülmesinde kurumsal olarak JÝTEM, MÝT, PKK içindeki bir kuvvet veya bir gurubun rolü var. Soruþturma sürdürülürse belki hikayenin bilinmeyenine tanýk oluruz. MÝT, JÝTEM, PKK içinde yer alan bir yapýnýn rolü var. MÝT'in bu iþte kusuru, kabahati var. Musa Anter cinayeti aydýnlanýrsa bölgede bu cinayetlerin nasýl iþlendiði konusunda bir sonuç elde edebiliriz. Ergenekon çöktü diye bir þey var. Ergenekon davasý kamuoyunun vicdanýnda çökmemiþ ise bu dava da çökmez."
Mahkeme Baþkaný Afak Ýlleez'in bunun davayla ilgisinin olmadýðýný söylemesi üzerine Miroðlu, "Ergenekon davasýnda yargýlanan birçok kiþinin Musa Anter cinayetiyle ilgisi var" dedi.
Ýlleez'in, "Sanýk Hamit Yýldýrým'ý olay esnasýnda gördünüz mü? Olay sýrasýndaki bu þahýs mýydý?" sorusu üzerine Miroðlu, "Olay tarihinde bu þahýs 18-19 yaþlarýnda, çok zaman geçti. Musa aðabeyle yürüyorduk, karanlýk loþ bir sokak. Bir silahýn bize yöneltildiðini gördüm. Hamit Yýldýrým'dýr, net olarak þu diyemem. Birkaç saniye gördüðünüz insaný 15-20 yýl sonra nasýl tanýyabilirim?" diye konuþtu.
Avukatlarýn talebi üzerine duruþmaya, bir süre ara verildi.
-"Hayatýmý bu davanýn aydýnlatýlmasýna vakfettim"
Verilen aradan sonra avukat Selim Okçuoðlu'nun, "Yeþil'in sizi, "Tayfun" olarak tanýmasý mümkün mü?" sorusuna Miroðlu, "Yeþil, bölgede istihbarat elemaný olarak kullanýlýyor. Kendi cinayet dosyalarýný dezenformasyon etmek için kullanabilir veya beni baþkasýyla karýþtýrabilir. Hayatýmý bu davanýn aydýnlatýlmasýna vakfettim." cevabýný verdi.
Mehmet Eymür'ü ziyaret ettiklerini, olayla ilgili MÝT'in arþivinde neler olduðunu sorduklarýný kaydeden Miroðlu, kendisinin bilgi vermekten kaçýndýðýný, mahkeme kararýyla bilgi istenmesi durumunda bunu MÝT'in verebileceðini söylediðini belirtti.
Miroðlu, "Yeþil'i JÝTEM de kullanýyor ama öyle aðýr þeyler yapmýþ ki JÝTEM de bunu taþýyamýyor. MÝT'e geçiyor. Bu acýlarýn en büyük muhatabý JÝTEM dir. JÝTEM de tek baþýna deðildir. Bölgede bir ateþ yanýyordu. Bu tamamen dezenformasyona yönelik. Burada bir kýsým medya var, politik tercihlerimi beðenmediði için haberler yazýyor. Ben ne yaptýðýmý iyi biliyorum. O geceye ait Yeþil'in ifadesini yalanlayacak bir sürü insan var. O gece otele Musa aðabeyi almak için gittim. Musa aðabeyi ilk kez misafir etmedim. Herkesin takip ettiði, izlenen bir insana evinizi açmak kolay deðil. Ben o gün hesapta yokum. Musa aðabeyi alacaðým. 'Bir arazi meselesi var, gidip çözüp geleceðiz Orhan' diyor. Bana, 'Bunlar samimi bir itirafçý gruptur, PKK ile barýþmak istiyor' deseydi ben gitmezdim." diye konuþtu.
-"Musa Anter, Abdullah Öcalan'a alternatif bir isim miydi?"
Sanýk avukatlarýndan Hikmet Ýþler'in, "Musa Anter, Abdullah Öcalan'a alternatif bir isim miydi? Toplumu kaynaþtýrmak için?" soru üzerine de Miroðlu, "Böyle bir þey doðru deðil. O dönem örgütün yükseliþ durumu. Öyle bir zapturapta gelerek örgütün disiplinine girecek biri deðil. Abdullah Öcalan'a alternatif falan aklýndan geçirebilecek bir þey deðil. Musa aðabey hayatý boyunca þiddete karþý çýkmýþ biridir." dedi.
Söz alan tutuklu sanýk Hamit Yýldýrým, "Orhan Bey, benim JÝTEM'e katýldýðým yönünde bir belge var mý? Orhan Bey, iyice benim ailemi biliyor, aþiretimi biliyor. Orhan Bey benim üzerime çok þey yazdý. Ama ben, üzerine tetiði çekmedim, Musa Anter'i vurmadým. Maðdurum. Tahliyemi talep ediyorum." þeklinde konuþtu.
- Veli Küçük'e çaðrý kaðýdý
Mahkeme, ara kararýnda sanýk Hamit Yýldýrým'ýn tutukluluðuna karar vererek, faili meçhul cinayetlerle ilgili bu dosya ile birleþtirilen Diyarbakýr dava dosyanýn tefrik talebini reddetti.
Hanefi Avcý'nýn Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesinin 1998/27 esas sayýlý dosyasýnýn içerisinde Mahmut Yýldýrým'a ait telefon dökümleriyle ilgili kayýtlarýn gönderilmesini de kararlaþtýran mahkeme, Musa Anter ile olay tarihinde Diyarbakýr Belediyesince düzenlenen festival ve öncesine iliþkin TRT'de çekim yapýlýp yapýlmadýðý, varsa görüntülerin istenmesine karar verdi.
Mehmet Eymür'ün tanýk olarak beyanýnda Mahmut Yýldýrým'a iliþkin belirtmiþ olduðu belgeleri mahkemeye ibrazý için çaðrý kaðýdý çýkartýlmasýna da hükmeden mahkeme, Veli Küçük'in ifadesinin alýnmasý için çaðrý kaðýdý çýkartýlmasýna karar verdi.
Ayrýca mahkeme Abdulkadir Aygan, Hacý Hasan, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz, Fethi Çetin hakkýnda çýkarýlan yakalama infazýnýn beklenmesine de hükmederek duruþmayý erteledi.
- Davanýn geçmiþi
Ýddianamede Anter'in ölümü ve Miroðlu'nun yaralanmasýyla sonuçlanan eylemi Mahmut Yýldýrým'ýn planladýðý ve yönettiði, Hamit Yýldýrým'ýn eylemi gerçekleþtirdiði, dönemin Jandarma Ýstihbarat Grup Komutan Vekili Savaþ Gevrekçi'nin ise emri altýnda bulunan Aziz Turan'ý faillere yardým için görevlendirdiði öne sürülüyor.
Sanýklarýn, 765 sayýlý TCK'nýn 450/4. maddesindeki "taammüden adam öldürmek" suçundan aðýrlaþtýrýlmýþ müebbetin yaný sýra "halký isyana teþvik ve birbiri aleyhine silahlandýrarak mukateleye (öldürme, vuruþma) teþvik etmek" ve "adam yaralamak" suçlarýndan da cezalandýrýlmalarý talep ediliyor.
Yargýtay, Diyarbakýr 1. Aðýr Ceza Mahkemesindeki 16 sanýklý JÝTEM davasý ile yazar Musa Anter'in öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroðlu'nun yaralanmasýna iliþkin Ankara 6. Aðýr Ceza Mahkemesindeki 4 sanýklý davanýn birleþtirilmesini kararlaþtýrmýþtý.