Görüş Bildir

Uludere halkı huzursuz!

Roboski’de geçen yıl meydana gelen olayda yaşamını yitiren 34 kişi mezarları başında anılacak.

Uludere halkı huzursuz!

ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi sınırındaki Kuzey Irak topraklarında PKK'lı sanılan gruba 28 Aralık 2011'de düzenlenen hava harekatı sırasında 17'si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti. Olayın ardından ölenlerin Ortasu ve Gülyazı köylerinden mazot ve sigara kaçakçılığı yapan köylüler olduğu anlaşıldı. Üzerinden tam bir yıl geçen olayla ilgili soruşturma sürerken, köylüler yakınlarının yasını tutuyor. Özellikle kadınlar yasın simgesi olan siyah kıyafetler giyiyor, köylerde düğünler çalgısız yapılıyor, bayramlaşma törenleri ise iptal ediliyor.

DEVLET SEFERBER OLDU

Olayın ardından devlet tüm imkanlarını Uludere için seferber etti. Ortasu ve Gülyazı köylerinin elektrik hattı yenilendi, içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları ise sürüyor.

Saldırıda eşini kaybeden 28 kadına aylık 250 TL maaş bağlandı. Ortasu Köyü'nde 38 eve yıllık 500 TL taksitle güneş enerji sistemi kuruldu. Taziyeden sonra Gülyazı'da 28, Ortasu'da 12 olmak üzere 40 kişi korucu oldu. SODES kapsamında 87 öğrencinin ücretsiz dershaneye kaydı yapıldı. Olaydan sağ kurtulan Hacip Encü ile Hasan Ürek İşkur tarafından asgari ücretle hastane ve okullarda hizmetli olarak işe alındı.

BEBEĞİNE EŞİNİN İSMİNİ VERDİ

Ortasu'da tüp bebek tedavisi sonucu 8 yıl sonra hamile kalan ve olayda eşi Hüsnü Encü'yü kaybeden Semire Encü, 5 ay önce dünyaya gelen oğluna "Hüsnü Barış" adını verdi. Eşinin doğacak çocuğuna beton ev yapmak için sınırda mazot kaçakçılığına başladığını belirten Encü, "Devletten maddi olarak bir şey beklemiyoruz. Adaletin gelmesini istiyoruz. Olaydan sonra köyün tadı tuzu kalmadı. Çocuğumun da babası gibi sınır ticareti yapmasından korkuyorum" dedi.

'NİŞANLIMLA BİRLİKTE BEN DE ÖLDÜM'

 

Nişanlısı Adem Atlı'yı kaybeden Garibe Ürek, olayın yıldönümü için İstanbul'dan geldiğini belirtirken, nişanlısının mezarı başında dua etti. Ürek, "Benim 1 yıldır yaşadığımı hiçkimse anlayamaz. Çeyizim hazırdı, 1 ay sonra evlenecektik. Adem ile birlikte ben de canlı olarak öldüm. Failler bulunmadıkça acımız dinmeyecektir" dedi.

KÜRTÇE MEVLİDE VALİ VE KOMUTANLAR DAVETLİ

Ölenler için 27 Aralık'ta düzenlenecek Kürtçe mevlide Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ile sınırda görev yapan üst düzey komutanlar da davet edildi. 27 Aralık günü köylüler topluca mezarlığa gidip dua edecek, daha sonra mevlit okutulacak.

KAÇAKÇILIK SÜRÜYOR

Sınırda kaçakçılık yasak olsa da devam ediyor. Her gün 20-30 kişi yüksek dağları aşıp sınırda kaçakçılık yapıyor, kendileri buna "sınır ticareti" diyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi