Vergi zamları tepki gördü!

Türkiye 2020'ye yeni zamlarla girdi. Motorlu Taşıtlar Vergisinden (MTV), ehliyet, pasaport vergileri ve trafik cezalarına zam yapıldı. Vatandaş, vergi yükünün altında ezildiğini belirterek, indirime gidilmesini istedi.

Vergi zamları tepki gördü!

2019’u ekonomik durgunlukla geçiren Türkiye, yeni yılda artan vergilerle çarkları döndürmeye çalışacak. Dar gerilirli vatandaş artan vergilerden şikayet ederken, Söz Haber ekibi sokağın nabzını tuttu.

İşte vatandaşın artan vergilerle ilgili düşünceleri;

“ZAMLAR HALKIN BÜTÇESİYLE TERS ORANTILIDIR”

Rasim Eren, “Yapılan zamlar halkın bütçesiyle ters orantılıdır, bir yerden verdiklerini bir yerden almasını çok iyi biliyorlar. Asgari ücrete üç yüz lira zam yaptılar onunda karşılığında yüzde on iki ila yirmi iki gibi bir vergi zammı getirdiler. Bence bu hiç adil bir durum değil.”

“Asgari ücretli biri çocuklarını nasıl geçindirecek?”

Fehime Çınar, “Vergiler gerçekten çok fazla, asgari ücretteki zam milletvekillerin kendilerine yaptıkları zammı karşılaştırırsak şayet pek de adil olmadığını rahatlıkla görebiliriz. Ben devletimi hükümetimi seviyorum ve destekliyorum ama yaptıkları bazı şeyleri de adil bulmuyorum. Hızla yapılan vergi artışları ve asgari ücret konusunda eleştiriyorum. Asgari ücretle çalışan birinin beş çocuğu olduğunu da düşünürsek evi nasıl geçindirecek geçimini nasıl sağlayacak elektrik doğalgaz fiyatlarına baktığımızda ateş pahası asgari ücretli biri o çocuklarını nasıl geçindirecek? Öte yandan bir de milletvekillerinin kendi maaşlarına yaptıkları zamları karşılaştırırsak durum zaten ortada.”

“İŞSİZLİK ŞUAN ÇOK BÜYÜK BİR SORUN”

Ramazan İçli, “Zamlar yapılmadan önce asgari ücretle ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum sonuçta zincirleme bir dönüş bu. Asgari ücret halkın beklentisi gibi olmadı herkes 2 bin beş yüzün üzerinde bir rakam bekliyordu lakin altında oldu. Biraz empati yapılması gerekiyor işsizlik aldı başını gidiyor bunu da göz önüne alarak keşke yapılan zamlar buna göre düzenlenseydi. Ülkemizde işsizlik şuan çok büyük bir sorun oluğu için artık asgari ücret maaşına bile şükreder hale gelmişiz en azından iyi kötü bir işimiz ve maaşımız var diyoruz ama gelir durumu bakımından tabi ki yeterli değil. İki kişilik bir aile olmama rağmen zar zor geçiniyorum.”

“MİLLETVEKİLLERİ GELSİN BİR GÜN SIRADAN VATANDAŞ GİBİ YAŞASIN”

Taner Işık, “Her gün yeni zamlara gözümüzü açıyoruz günlük yaşantımız haline geldi şaşırmıyoruz. Bizi inciten zamlardan da öte sistemin ta kendisi poşet parayla kendi mülkünde sigara içmek parayla. Yapılan zamların hızına yetişemediğimiz gibi kendi kiramızı bile ödeyemiyoruz. Milletvekilleri gelsin bir gün sıradan vatandaş gibi yaşasın aldığı maaşı da işçiye versin ya da işçinin maaşının aynısı alsın görelim bakalım nefes almak mümkün mü onlar için. Zulümlerini ellerine almışlar insanların kanının son damlasına kadar şırıngayla çekiyorlar. Milleti o kadar muhtaç hale getirmişler ki seçime yakın bir domatesi ellerine alıp gösteriyorlar millet arkadan yediği yirmi sopayı unutuyor. Millet bir domates için oy verebiliyor çünkü milleti bu hale getirmişler.”

“BÖYLE MİDİR GELİŞMEK?”

Hüseyin Özdemi, “Gelir gider birbirini karşılamıyor karşılamadığından dolayı açık meydana geliyor. Bu açıktan dolayı vergilerde ha bire artıyor. Bizi yöneten insanların yaptığı harcamalara hizmetlere baktığımızda yol yapımı ve kentsel dönüşümlerden bahsediyorlar benzin altı yedi lira o yolu ne için yapıyorlar araba geçsin diye peki o arabaya benzin koyacak bütçeye sahip miyiz bunun sorulması gerek. Bütçemizi arttırsınlar ki o yolu kullanabilelim, üstünden geçemediğimiz yolu ne yapalım. Kentsel dönüşüm adı altında yeni binalar yapıldı doğalgazlar çekildi bu kez masrafının altından kalkamıyor fakir fukara. Böyle midir gelişmek?”

“YAPILAN ZAMLARIN ADİL OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Ahmet Sunar, “Kesinlikle yapılan zamların adil olduğunu düşünmüyorum. Vergiler alınacaksa eğer insanların ekonomik şartlarına göre alınması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemize baktığımız zaman sürekli zam ötv zammı kdv zammı hep zam üzerine zam kendi açıklarını kendi özel harcamalarını bu şekilde tolere etmeye çalışıyorlar. Bizden alarak kendi şahsi çıkarları için kullanıyorlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz