Yıkıma karşı yürüdüler!

Merkez Sur İlçesi'ndeki Lalebey ve Ali Paşa mahallelerinin bazı sokaklarda kentsel dönüşüm kapsamında alınan yıkım kararına tepki gösteren çevre sakinleri yürüyüş yapmak istedi.

Yıkıma karşı yürüdüler!

Merkez Sur İlçesi'nde bulunan Lalebey ve Ali Paşa mahallerindeki bazı sokaklardaki evlerin kentsel dönüşüm kapsamında alınan yıkım kararına mahalle sakinleri tepki gösterdi. Evlerine çıkan yıkım kararına itiraz eden vatandaşlar, yürüyüş yapmak üzere Turistik cadde üzerinde toplandı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde polis, toplanan gruplara görüşerek yürüyüşe izin vermeyeceklerini aralarından seçilen kişilerin yetkililerle görüştürüleceğini bildirdi.  Grup içerisinden seçilen 3 kişi, Emniyet yetkililerine taleplerini ileterek yetkililere bildirilmesini istedi. Mağdur edildiklerini ve evlerinden çıkmak istemediklerini belirten Lalebey ve Ali Paşa sakinleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Mevlüt Dağtaş 68 yaşında olduğunu ve kendini bildiği günden bu yana Sur’da yaşadıklarını anlattı. Dağtaş, “Herkes bilsin ki başımızı veririz; Sur’u vermeyeceğiz. Tankı topu olanlar gelip bizi zorla çıkarabilirler, ama biz terk etmeyeceğiz. Elektriklerimizi, suyumuzu kesmekle tehdit ediyorlar. Kessinler, biz susuz da olsa karanlık da olsa buradan çıkmak istemiyoruz. Biz burada doğduk, burada ölmek istiyoruz. Kimsenin parasına ihtiyacımız yok” dedi.

UNESCO’YA TEPKİ

Mimarlar Odası Şubesi Eş Başkanı Şerefhan Aydın ise şöyle konuştu: “Son iki yıldır Sur’da ciddi rant işgali söz konusudur. Sur’u yıkıp rant alanlarına çevirmek istiyorlar. Halkı kent içinde sürgüne zorluyorlar. Bu yöntemi kesinlikle doğru bulmuyoruz. Burada çıkan halk ağır travmalarla karşı karşıya kalıyor. Herkese çağrıda bulunuyorum; halkın sesine ses olalım. Yine UNESCO’ya seslenmek istiyorum: Sözde 2015’te UNESCO Sur’u korumasına aldı ancak Sur’da gelişen hiçbir yıkıma karşı çıkmıyor. Sur’un içindeki yapılar Sur’un ruhunu oluşturuyor. UNESCO sadece bedenleri korumaya almışsa onun hiçbir anlamı yoktur. Yapılar, yaşam, tarih, kültür yoksa hiçbir şeyin önemi yoktur. Bu pervasızca saldırılara karşı herkes sesini çıkarmasını istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz