Yatırımlara öncülük etmelisiniz!

Aksoy, "Benim özellikle Diyarbakır kökenli dışarıda iş yapan iş adamlarımızdan beklentim ve talebim, kentteki bu yatırımlara öncülük etmesidir." dedi.

Yatırımlara öncülük etmelisiniz!

İl Valisi Hüseyin Aksoy'un daveti üzerine kent dışında yaşayan Diyarbakırlı 30'a yakın iş adamları "Diyarbakır Buluşmasında" bir araya gelerek, yatırım konularını, Diyarbakır'ın 6 bölgede yer almasına dair avantajları ve hükümetin 23 ili kapsayan "Cazibe Merkezleri Projesini' değerlendirdi. Vali Aksoy, "Benim özellikle Diyarbakır kökenli dışarıda iş yapan iş adamlarımızdan beklentim ve talebim, kentteki bu yatırımlara öncülük etmesidir" mesajını verdi.

30'A YAKIN İŞADAMI KATILDI

Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan ve yatırımları olan Diyarbakırlı iş adamlarının katılımıyla bir otelde düzenlenen "Diyarbakır Buluşması" adlı toplantıda bir araya geldi. İşadamları arasında, LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Ekinciler İnşaat adına aynı zamanda Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci ve Altındağ Şirketler grubu adına Yönetim Kurulu Başkanı  Selahattin Altındağ'ın bulunduğu 30'a yakın işadamı yer alırken, toplantıya ayrıca Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu katıldı.

İŞADAMLARINA VERİLEN DESTEK

Toplantıda, Diyarbakır'ın 6 bölgede yer almasına dair avantajları ve hükümetin 23 ili kapsayan "Cazibe Merkezleri Projesi' kapsamında yatırım yapacaklara devlet tarafından sağlanan imkanlar kapsamlı bir şekilde anlatıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Aksoy, yatırım yapmak isteyen iş adamlarına her türlü desteği sağlayacaklarını dile getirerek, Diyarbakır'ın, Türkiye'nin 12'nci büyük şehri olduğunu söyledi. Aksoy, Diyarbakır'ın 1 milyon 670 bin nüfusuyla önemli kentlerden birisi olduğunu, ildeki istihdamı daha üst noktalara taşımak ve işsizliğin giderilmesi için birçok çalışmanın geçmiş dönemden itibaren yürütüldüğünü dile getirdi.

CAZİBE MERKEZLERİ PROJESİ

Başbakan Binalı Yıldırım'ın 4 Eylül 2016'da kente gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı açıklamayla Doğu ve Güneydoğu Yatırım ve Destek Paketi'nin kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatan Aksoy, süreç içerisinde "Cazibe Merkezleri Programı" adı altında Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 23 ile yapılacak olan yatırımlarda devletin ek birtakım yeni teşviklerinin gündeme geldiğine işaret etti.

OSB'İN GENİŞLETİLMESİ İÇİN

Yatırım için son başvuru tarihinin 27 Şubat olduğunu anımsatan Aksoy, "Bu tarihe kadar iş  dünyamızın yapacağı yatırımları Kalkınma Bankasına sunması büyük önem taşıyor. Özellikle yatırımcılarımızın yatırım yapabilecekleri alanları kendilerine sunma yönünde de özel gayretlerimiz var. Mevcut OSB yatırımcılara tahsisi yapılmış ve tahsisi yapılmayan parsel sayımız oldukça kısıtlı. Cazibe Merkezleri Programı dışında da talep gelmeye devam ediyordu. Biz de OSB yönetimi olarak, OSB'yi biraz daha genişletebilme adına çalışmaları başlattık ve yaklaşık olarak 2 bin dönüm araziyi mevcut OSB'ye eklemek için bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

DİYARBAKIR'A İKİNCİ OSB

Diyarbakır'a gelecek dönemde yeni yatırımların yapılabileceğini öngördüklerini ifade eden Hüseyin Aksoy, şöyle konuştu: "Diyarbakır bir tarım şehri ve burada üretilen, yetiştirilen tarımsal ürünlerin işlenerek, katma değer katılarak bundan sonraki sürece dahil edilmesi bölgemiz için büyük önem taşıyor. Bu amaçla biz Diyarbakır'da bir başka organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla ilgili ön çalışmalara başladık. Şanlıurfa yolu üzerinde bir mera arazisi üzerinde çalışmalarımızı belirli bir aşamaya kadar getirdik. Yaklaşık olarak 3 bin dönümlük bir arazi ve bu arazinin de kente ikinci bir OSB oluşturması bakımından da çalışmalarımız var. Yine Diyarbakır'ın ilçelerinde de OSB yapılabilecek alanlarla ilgili kaymakam arkadaşlarımıza görev verdik ve çalışmalarını başlattık."

LOJİSTİK KÖY KURMA ÇALIŞMASI

Aksoy, kente bir lojistik köy kurma çalışmalarının da bulunduğunu ve gelecek dönemde bunu hayata geçirmenin kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek "Uluslararası alanda rekabet edebilme ve ihracatı geliştirebilme bakımından lojistik maliyetlerin düşürülmesi gerekmekte. Bunun için de lojistik köyler ticaret erbabına da önemli avantajlar sağlayacak." dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün ilde yürüttüğü sulama projelerine de değinen Aksoy, "Bunlardan birisi de Silvan Barajı ve bu barajın alt projeleri. Bunlardan bir kısmı yapıldı, bir kısmı yapılacak. Bunlar da tamamlandığında Diyarbakır'daki tarımsal üretimde hem verimlilik hem çeşitlilik anlamında yeni bir yapıyı karşımızda göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Valilik, kendilerine bağlı birimler ve yerel yönetimlerle birlikte kenti daha iyi bir noktaya getirme gayretlerinin devam edeceğini dile getiren Aksoy, "Bütün hedefimiz Diyarbakır'a daha çok yatırım gelmesini sağlamak ve bölgenin ekonomik, sosyal anlamda gelişmesine katkı sunabilmek. İş dünyamızın yapacağı çalışmalarda biz her zaman kendilerine yardımcı olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde bir istihdam seferberliği projesinin başlatıldığını hatırlatan Aksoy, bu kapsamda işverenin ek istihdam sağlaması durumunda alacağı işçilerin vergi ve SGK primlerinin devlet tarafından ödeneceğini sözlerine ekledi.

YATIRIMLARA ÖNCÜLÜK ETMENİZ

Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Benim özellikle Diyarbakır kökenli dışarıda iş yapan iş adamlarımızdan beklentim ve talebim, kentteki bu yatırımlara öncülük etmesidir. Sizler aracılığıyla burada olamayan iş adamlarımıza da çağrımızı buradan yapmak istiyorum. Sadece Diyarbakır kökenli olanları değil, herkesi kente yatırım yapmaya davet ediyoruz."

DİYARBAKIR AVANTAJLI BÖLGE

İş adamı Nihat Özdemir de toplantıda iş adamlarının bölgede yatırım yaptıkları zaman ne gibi avantajları olacağının aktarıldığını ifade ederek, Diyarbakır'ın önümüzdeki günlerde bu yatırım hamlesinden önemli bir pay alacağını ve en büyük sorunlardan biri olan istihdam sorununu da bu şekilde çözülebileceğini belirtti. Özdemir, "Diyarbakır bütün Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin merkezi bir yeridir. İran, Irak ve Suriye’yi de düşündüğümüz zaman, yine merkez bölgelerden biridir, her yere bağlantısı var. Yalnız Diyarbakırlı iş adamının burada yatırım yapması söz konusu değil… Bence bütün Türkiye’deki büyük yatırımcı grupların da bundan sonra eğer yatırım yapacaklarsa bu cazibe merkezi projesi içerisinde Diyarbakır’ı düşünmelerinin önemli derecede kendilerine büyük fayda getireceğine inanıyorum." dedi.

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜLMESİ İÇİN

Toplantı sonrası açıklama yapan Altındağ Şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altındağ, Diyarbakır'ın temel sorunlarından birinin işsizlik olduğunu ifade ederek, "Devletin yatırıma dair işadamlarına sağladığı imkanlar, bizler ve bölge açısından büyük önem taşımaktadır. Yeni yatırımlar, yanı projeler, istihdam demektir, işsizliğin giderilmesi demektir. İnanıyorum ki, bölgemizde, ilimizde önümüzdeki zaman dilimi içerisinde, sosyo-ekonomik anlamda büyük değişimler ve kalkınma yaşanacaktır. Bizim Diyarbakır'a dair yeni yatırım anlamında hazırlanan projelerimiz var. Onları hayata geçirmek istiyoruz. Şehir genç bir nüfusa sahip. İstihdamının sağlanması için, üretime dayalı işletmelerin varlık göstermesi gerekir." dedi.

Diyarbakır'ın 6. bölgede yer alması noktasında iş adamlarına, yatırımcıya büyük avantajlar sağladığını da ifade eden Altındağ, Cazibe merkezleri projesinin özellikle fabrikaların kurulması, üretime amaçlı yatırımların yapılması yönünde ciddi imkanlar sağladığını sözlerine ekledi.

BİR MİLYAR LİRALIK KAYNAK

Cazibe merkezi programının önemine vurgu yapan ve maddi kaynağın artırılmasını isteyen Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, "Hükümet Diyarbakır’a getirdiği bu cazibe merkezinde 23 ille beraber bir milyar üzerinde kaynak ayırdığını belirtti. Bir milyar TL’lik kaynağı artırmalarını istiyoruz." diye belirtti.

FABRİKA AÇMA DESTEĞİ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise "Bu program ile fabrika açmak isteyen, sanayi alanında bir yatırım yapmak isteyen destekleniyor. Alınacak makinalar faizsiz ve 2 yıldan sonra geri ödemeleri başlıyor. Bu ödemelerin 4 yıl içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor. Ham madde almak isteyen işletme kredisi alabilir. Yüzde 50 faizsiz, ancak ilk dönem sonunda taksitle ödeyebileceklerdir. Baktığımız zaman bu program dâhilinde bir fikri olan, üretim alanında yatırım yapmak isteyenlere iyi bir destek veriliyor. Bu program açıldığı ve ilan edildiği zaman gerek şehrimizde gerekse şehir dışındaki hemşerilerimizle bir toplantı yapıp bu program hakkında kendilerine bilgi verdik. Bugün de başka illerde yaşayan Diyarbakırlı iş adamlarımızın çoğu zaten Türkiye kamuoyu tarafından tanınıyor. Onlar da bugün bu programımıza davetlidirler. Bu program hakkında onlara da bilgi verilecek. Amacımız şehir dışındaki iş adamlarımız, bu programımızı görüp imkân ve projelerini burada değerlendirsinler." dedi.

İÇKALEYİ GEZDİLER

Toplantı sonrasında İl Valisi Hüseyin Aksoy ve Diyarbakırlı İşadamları, tarihi İçkale'ye giderek incelemelerde bulundu. Vali Aksoy, İçkale'nin son aşaması hakkında işadamlarına bilgi verirken, bir süre önce start verilen Hazreti Süleyman Cami ve Sur çevresindeki, çevre düzenlemesiyle ilgili olarakta, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz