Yeni otogar yapılana dek, çileye devam

Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ), olarak bilinen otogarda büyükşehir belediyesinin Kiaları yüzde 100 arttırması ve elektrik, su, ısınma, temizlik ile personel giderlerine kiracıları ortak göstermesi esnafı isyan ettirdi. Öte yandan Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun Diyarbakır’a yeni bir otogar yapılması için ulaşım mastır planını revize ettiği öğrenildi.

Yeni otogar yapılana dek, çileye devam

Açıldığı günden buyana bir türlü vatandaşa standartlara uygun hizmet veremeyen DİŞTİ’de şimdilerde otogarı işleten MED A.Ş ve otogar esnafı ile kira ile ortak gider yüzünden kriz yaşanıyor. 2005 yılında hizmet vermeye başlayan, bir kısım dükkanların Örfioğlu Vakfına ait olduğu DİŞTİ’de Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun getirilmesinin ardından bir takım düzenlemelere gidildi.

KAYYUMLA BİRLİKTE MED A.Ş’NİN YÖNETİMİ DE DEĞİŞTİ

31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Selçuk Mızraklı döneminde DİŞTİ’nin işletmesi belediyeye ait iştiraklerden biri olan MED A.Ş adlı kuruluşa verildi. Ancak İçişleri Bakanlığı tarafından Mızraklı’nın görevden alınıp, yerine Vali Güzeloğlu başkan vekilliğine getirilince DİŞTİ’yi işleten MED A.Ş yönetiminde de değişime gidildi.

DİŞTİ GİRİŞİ RAHATLATILDI AMA ESNAF RAHATSIZ

MED A.Ş yönetimine Diyarbakır Vali Yardımcı Remzi Oğuz Yılmaz getirilirken, ısınma, temizlik ve personel eksikliği gibi sorunlar yumağıyla birlikte Diyarbakır’a hizmet vermeye devam eden DİŞTİ’ye el atıldı. MED A.Ş’nin girişimleri ve Vali Güzeloğlu’nun gayretleriyle ilk olarak trafik kurallarına aykırılık arz eden giriş yeniden düzenlenerek, alan rahatlatıldı.

MED A.Ş yönetimi daha sonra sözleşme uyarınca kiraları attırdı ve DİŞTİ’nin elektrik, su, temizlik, ısınma, soğutma ve diğer giderler için ortak giderler adı altında kiracılardan para alınması için tebligat gönderdi.

ESNAF: KİRALAR YÜZDE 100 ARTTIRILDI, ORTAK GİDERLER ÇIKTI

Otobüs firmalarının yanı sıra büfe, hediyelik eşya ve lokanta gibi işletmelerin bulunduğu DİŞTİ’de bir kısım dükkanların mülkiyeti Örfioğlu Vakfı aitken, esnaf kiraların yüzde 100 oranında arttırıldığı ve ortak giderler adı altında kendilerinden yüksek oranda para talep edildiğini ileri sürdü.

İsmin vermek istemeyen bir otobüs firması yetkilisi, DİŞTİ’nin Diyarbakır halkına tam anlamıyla hizmet edemediğini belirterek, Türkiye genelindeki bütün otogarlarda x-ray cihazı olmasına karşın DİŞTİ’de bulunmamasına tepki gösterdi.

“TEMİZLİĞİ BELEDİYE PERSONELİ YAPIYOR, KIŞIN KLİMALAR ÇALIŞMIYOR”

MED A.Ş’nin temizlik personelinin olmadığını ve temizlik işlerinin belediye personeli tarafından yapıldığını ve DİŞTİ’de ısıtma probleminin yaşandığını savunan işetmeci, DİŞTİ’nin hizmet vermekten uzak sorunlarla boğuşmasını gören Vali Güzeloğlu’nun kentin ulaşım sorununa tam anlamıyla çözüm bulmak için harekete geçtiğini aktardı. İşletmeci, aldığı duyumlara göre Vali Güzeloğlu’nun Diyarbakır’a yeni bir otogar yapılması ulaşım mastır planını revize ettirdiğini ve çalışmaları arazi rantının önüne geçmek için sessizce yürüttüğüne dikkati çekti.

Yeni otogarın ulaşım mastır planı çerçevesinde yerinin belirleneceğini ve yeni Diyarbakır vizyonuna hizmet edecek şekilde tasarlandığının duyumunu aldıklarını ifade eden işletmeci, diğer firmalar arasında birlik ve beraberliğin olmamasından ötürü otogardaki sorunların çözülemediğini aktardı.

Diyarbakır Söz muhabirine konuşan esnalar ise yüzde 100 kira artışının bellerini kırdığını söylediler. Ömer Coşkun isimli büfe işletmecisi, yaptığı açıklamada,  kira artışları nedeniyle tedirgin olduklarını ifade etti.

“MAĞDUR OLACAĞINIZ AŞİKAR BİR ŞEKİLDE ORTADADIR”

Coşkun, “Kiralarımız yüzde 100 arttırıldı. Burada bin 300 lira kira ödüyorduk, 3 bin 200’e çıktı. Bu yetmedi birde ortak giderler çıktı bide. Ortak giderlerde esnafa yansıtılacak. Esnaf olarak tedirginiz. Kış aylarındayız ve iş yok. Mağdur olacağınız aşikar bir şekilde ortadadır. Otogarda insan sayısı gördüğünüz gibi çok az. Yolcu yok. Burada büfe işletiyorum ve ben bisküvi, su satarak bu kirayı çıkaramam. Belediye Başkan Vekilimiz ve sayın Valimizin yardımıyla kiralarımızın biraz daha düşürülmesini ve ortak giderler yükünün esnafın üstünden kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

“EVE GİDİNCE KİRAYI KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ”

Mustafa Güler isimli esnaf ise, “30 yıldan bu yana otogarda esnalık yapıyorum. Daha önce burada kiralarımız makul düzeydeydi. Fakat bu son dönemlerde kiralarımız yüzde 100 oranında yükselince evimizin giderlerini karşılayamaz olduk. Üstüne üstük ortak giderlerin yüzde 50’si esnafa yansıtılınca bizi bayağı sora soktu. Ortak giderlerin bir defa ne oldu tam olarak belli değil. Ne geleceğini bilmiyoruz, net bir rakam yok. bunun içinde güvenlik, temizlik, elektrik, su ve bunun gibi diğer kalemler var diyorlar. Kiralarımızın TEFE-TÜFE oranına göre ayarlanmasını istiyoruz. Ödeyebileceğimiz bir rakam olmalı. Otogarı MED A.Ş’ye devrettiler onlarda daha sonra ortak karar alarak kiraları yüzde 100 arttırdıklarını bize bildirdiler. 30 yıldır burada çalışıyorum. Başka yerde de çalışamam, elimde bir meslek yok. 4 çocuğa bakıyorum. Evimize ekmek götürmek istiyoruz. Eve gidince kirayı kara kara düşünüyoruz. Sayın valimizden bu konuda yardım istiyoruz ve kendisine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Mehmet Görgüç de, zor durumda olduklarını belirterek, yetkililerden kira zammını ve ortak giderlerin makul düzeye düşürülmesi için çalışma başlatmalarını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz