Görüş Bildir

Yetmez! ama 'evet' deriz!

Referandum'a Diyarbakır'dan farklı ses yükseldi. "Yetmez.. Ama, evet."

Yetmez! ama 'evet' deriz!

Türkiye'deki sistem değişikliğini hedef alan 18 Maddelik Anayasa Değişikliği Paketi, Türkiye Büyük Millet Meclis'inde önceki gün onaylanarak geçerken, gözler Cumharbaşkanı Erdoğan'ın "değişikliği" onalyayıp, Referandum'a göndermesine zevrildi. Erdoğan'ın 15 gün içerisinde paketi onayla yetkisi bulunurken, şimdiden referanduma dair renkler belirlenmeye başladı.

SÖZ HABER NABIZ YOKLADI

2010 yılındaki Anayasa Değişikliğine büyük destek veren Diyarbakır'ın muhtemelen Nisan'ın sonu veya Mart'ın başında yapılması planlanan referandum'a nasıl bir tavır takınacağı merak konusu olurken, Söz Haber halkın nabzını tuttu. Gelen ortak mesaj; "Yetmez! Ama Evet" olurken, Güneydığu'ya yönelik beklentilere cevap verebilecek, somut adımların da atılması isteniyor.

YETMEZ AMA EVET

Diyanet Sen Diyarbakır İl Başkanı Ömer Evsen, 18 Maddelik Anayasa değişikliğinin referanduma gönderilmesi halinde, Diyarbakır'ın ve camialarının nasıl bir tavır içerisinde olunacağına dair soruyu şöyle yanıtladı.

“Türkiye Ortadoğu bölgesinde ciddi çatışmalı bir sürecin ortasında ve bu sürecin bölgede ki Kürt sorunu ile birlikte farklı bir noktaya evirilmesi gibi bir sıkıntı var bu sıkıntının çözülebilmesi noktasında da ciddi mana da adımlar atılabileceğini biz varsayıyoruz ön görüyoruz. Biz hükümetin bu nokta da elinin güçlenmesinin ve referandumla birlikte 2019 yılında başlayacak olan yeni yapılanmanın daha aktif harekete yol açacağını ve bu noktada yapılabilecek işlerin daha hızlı sağa veya sola dokunmadan bazı işlerin yapılabileceği noktasında bize umut ve güven veriyor.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİDİR

Biz oluşacak olan sistemin, dediğim gibi yani bir rejim değişikliği değil bir sistem değişikliği olduğunu ve bu sistem değişikliğinin de artık olması gerektiğini üzerimize olmayan bir gömleğin, daha büyük bir gömlek ile daha düzgün bir gömlek ile değiştirilmesi noktasında bir çaba olduğunu görüyoruz. Bu çabanın da yetmez ama belki daha ilerisine belki daha modernize edilmiş bir yapı ile geçinilebilirdi ama en azından bu şartlarda üzerinde ittifak sağlanıp şeklinde geçilmiş olması ciddi mana da önemli. Bölgede bununla ilgili zaten bu noktada bu işi bekliyordu ve bu işle ilgili de çalışma yapacağı biz umuyoruz halkın bu noktada olumlu katkı sağlayacağını ve yetmez ama evet diye belirleyeceğini bekliyoruz. Bizde bu noktadan bu değişikliğin yetmez ama evet noktasında olduğunu bunun üzerine katkılarımızın olacağını belirtmek isteriz”.

BİZLER EVET DİYECEĞİZ

Akil Gençler Platformu Diyarbakır İl Başkanı Engin Özmen, Anayasa değişikliğene gençler olarak tam destek vereceklerini belirtirken, 1982 Anayasanın insan kanı üzerinde yazılan bir anayasa olduğunu iddia ederek şöyle dedi; “ Yani bir kere referandum olması referanduma gidilmesi Türkiye için çok iyi bir şey oldu çünkü Türkiye artık halka gidiyor yani sadece meclisteki bir irade değil halkın iradesine sorulması çok iyi oldu ama bunu da ben Diyarbakır insanın da böyle görüyorum. İnşallah evet çıkacaktır çünkü evet ile evet çıkması bizim geleceğimiz için çocuklarımızın geleceği için yarınları için çok umut verici bir şey olur çünkü artık bu ülke çift taraflı bir başkanlık sistem ile değil de tek yani muhatabı bir kişi olması gerekiyor. Biliyorsunuz ki anayasamız 1982 anayasası insanların kanı üzerinden yazılan bir anayasaydı 1982 de çıkan anayasa çıktıktan 10 gün sonra çıkaranlar bile tartışmaya başladı, inşallah güzel şeyler olacak hepimiz bundan umutluyuz”.

ÇİFTLİ BAŞLI SİSTEM KALKIYOR

Diyarbakırlı vatandaşlardan Sıddık Aycıl, halkın 1980 darbesinden ders aldığını ama 15 Temmuz'daki darbe girişimine de ders verdiğini belirterek, “Şöyle aktarayım yani halk artık tamamen barış istiyor, tek adam istiyor yani halkın tek adam da yetkisinin olmasını istiyor. Sebebi ise şu bu ülke çift başlı sistemden artık kurtulmak istiyor, hani tek adam olmasının iyi bir tarafı 5 sene sonra atıyorum, birini seçtikten sonra eğer hizmet yapmadıysa o adamı çok rahat indirebilecek yani milletvekili seçimi ayrı olacak başkanlık seçimi ayrı olacak. Halk ta artık 80 darbesinden sonra dersini çıkardı 15 Temmuzda da gerekli dersi verdi zaten, akabinde dediğim gibi yani tek adam olması daha mantıklı referandum için muhtemelen evet şeklinde sonuç çıkacağı düşüncesindeyim.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi