Yine mağdur edildik

Bağlar'daki bombalı saldırının yaraları kısm-i olarak sarılırken, işyerleri zarar gören esnaf, yapılan ödemeleri yetersiz, hasar tespitinde ise haksızlık yapıldığını öne sürüp; "Yine mağdur edildik" dedi.

Yine mağdur edildik

4 Kasım 2016 tarihinde, 2'si polis 12 kişinin şehit edildiği, 100'e yakın vatandaşın yaralandığı yüzlerce ev ve işyerinin büyük hasar gördüğü PKK'lı teröristlerce gerç ekleştirilen bombalı saldırının yaraları, kısm-i olarak sarılırken, tepkiler ise dinmiyor.

İŞYER VE EVLERİ TAHRİP

Özellikle terör saldırısı sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarına büyük tepki gelirken, yapılan ödemelerin de yetersiz oluşundan şikayet geldi. 233 esnafa yapılan 750 bin liranın eksik olduğu ifade edildi.

TESPİTLERE İTİRAZ BÜYÜK

Kullanılanmaz hale gelen ve her yıkılabilecek olan konutların da, akıbetinin meçhul olması, ev ve işyeri sahiplerini tedirgin ediyor. Yetkililerin seslerini duymasını isteyen vatandaşlar, yeniden hasar tespit çalışmasını istediklerini söyledi.

YENİDEN ÇALIŞMA YAPILSIN

Ev ve işyeri hasar gören Remzi Akcan Hasar tespit komisyonunun eksik hesaplama yaptığını ve bu yüzden ikinci bir kez mağdur olduğunu belirtti. 6 işçiyi istihdam edilirken şimdi ben işsiz kaldım diyen Nihat Erdel, "işyerinin yıkılıp yıkılmayacağını" sordu.

HÜKÜMETİN GÖNDERDİĞİ

Diyarbakır Valiliği bir süre önce patlama sonrasında yaptığı açıklamada mağdur olanlar için Başbakanlık tarafından 5 milyon 392 bin 488 lira yardım geldiğini ve bunun mağdur ailelere ödenmeye başlandığını bildirmişti.

4 Kasım 2016 tarihinde, 2'si polis 12 kişinin şehit edildiği, 100'e yakın vatandaşın yaralandığı yüzlerce ev ve işyerinin büyük hasar gördüğü PKK'lı teröristlerce gerç ekleştirilen bombalı saldırının yaraları, kısm-i olarak sarılırken, tepkiler ise dinmiyor.

Saldırının ardından başlatılan hasar tespit çalışmalarının yüzde 80’i tamamlandı.

HASAR TESPİTLERİ SÜRÜYOR

Ağır hasarlı olan binaların yıkıldığı bölgede 233 esnaf ve 213 haneye de nakdi yardım yapıldı. Ancak yapılan bu yardımların ve ödemelerin yetersiz olduğunu iddia eden bazı esnaflar söz habere açıklamalarda bulundu. Yaşanan terör saldırısı sonrası hem iş yeri hem evi gören Remzi Akcan Hasar tespit komisyonunun eksik hesaplama yaptığını ve bu yüzden ikinci bir kez mağdur olduğunu belirtti.

PARA DEĞİL, EŞYALARIMI ALSINLAR

Akcan  “Şuanda Kaya kent sitesinde ikamet etmekteyim, yıkılmayan sitede babamla beraber kalıyorum. Evimizde oluşan hasardan dolayı bize çıkarılan para 11 bin 500 TL ama benim yıkılan dökülen eşyalarımı bu meblağ karşılamıyor. Benim komşumla aramda olan duvarım bir olmuş, artı şuanda ev sahibi iken kiraya gitmişiz ve bize sadece 500 TL taşınma yardımı yapılmış iş yerimde de aynı şekilde hasar için bir kuruş ödeme yapılmamıştır. Bizler ikinci kez mağdur durumdayız ve bununla ilgili devlet büyüklerinin gerekeni yapmasını istiyoruz. Benim evin toplam masrafı yaklaşık 20 bin TL’dir, çünkü yatak odasıdır, koltuklardır, klimadır, buzdolabıdır, çamaşır makinesidir, halılardır, perdelerdir bugün 3 pencere için perde yapımını verdim 900 TL perdeye para vermişim sadece 3 pencere. Yani bir evin komple perdeleri yaklaşık 2 bin TL’den fazla tutuyor. Bana çıkardıkları para 11 bin 500 TL, hasar parası yani benim gelsin evimde ki eşyaları alsın bana para ödemesinler. Gelsinler bana eşyalarımın aynısını alsınlar ben para falan istemiyorum bana para lazım değil eşyalarımı alsınlar başka bir şey istemiyorum.

6 İŞÇİM VAR HEPİMİZ MAĞDURUZ

Mahalle esnaflarından Nihat Erdel ise yapılan yardımların birazda olsa mağduriyetlerini giderdikleri belirterek ama yardımların ve hasar tespitinin çıkardığı rakamın eksik olduğunu savundu. Erdel “ şuan mağduriyetimizin giderilmesi biraz sağlandı yapılan bu yardım ile iş yerimi biraz da olsa iş yerimin iç dekorunu yaptırdık ancak gel gör ki hala bina ve dış cepheler onarılmadı olduğu şekilde kaldı. 6 tane elemanım var hepsi bu yüzden mağdur durumdadır. Şu anda bu bina ne olacak veyahut bize bir açıklama yapılmasını istiyoruz. Bu bina yapılacak mı? Yıkılacak mı? Ne olacak belli değil hiç kimse Allah için bir şey demiyor bir el atmıyor. 1 Ay oldu yani artık ne yapmamamızı istiyorlarsa bilelim yani” diyerek tepkisini dile getirdi.

HASAR TESPİT KOMİSYONUNA TEPKİ

Marangoz dükkânı hasar gören Abdullah Özdemir ise “ bu patlamadan dolayı bizde mağduruz, marangoz dükkânımız vardı üstünde de yazıhanemiz vardı bu olayda tamamen kullanılamaz hale gelmiş. İşte bu şekilde bizlerde mağduruz yani yetkililer gerçekten yardım ettiler ama fakat fazla herhangi bir yardım etmediler. Bizim hasar tespit komisyonu ile ilgili endişelerimiz var eksik hesapla gibi durumlar söz konusudur. Yetkililerden buna bir el atmasını istiyoruz acaba ikinci bir kez hasar tespit komisyonu gelecek mi?" diye sordu.

VALİLİĞE GÖNDERİLEN ÖDENEK

Diyarbakır Valiliği bir süre önce patlama sonrasında yaptığı açıklamada mağdur olanlar için Başbakanlık tarafından 5 milyon 392 bin 488 lira yardım geldiğini ve bunun mağdur ailelere ödenmeye başlandığını bildirmişti. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti. "Patlamanın yaşandığı günden itibaren başlatılan ve mesai mefhumu gözetmeksizin yapılan çalışmalar sonucunda toplam bedeli 14 milyon 139 bin 459 TL olan ve 6 bin 473 dosyadan oluşan hasar tespiti yapılmıştır. Bu kapsamda Başbakanlığımız tarafından valiliğimize gönderilen 5 milyon 392 bin 488 TL ödenek Bağlar Kaymakamlığı'na aktarılmış ve vatandaşlarımıza ödenmeye başlanmıştır. Ayrıca ilimiz merkez ve Bağlar Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından 4 bin 261 haneye toplam 1 milyon 590 bin 29 TL nakdi yardım yapılmıştır." 

Kaynak: Diyarbakır Söz