Görüş Bildir

Yüksekovalıları ve Cizrelileri "il olma" heyecanı sardı

Yüksekova ve Cizre'nin il olmasını içeren kanun tasarısının TBMM'ye sunulması, iki ilçede heyecan yarattı.

Yüksekovalıları ve Cizrelileri

Hakkari'nin "Çölemerik", Şırnak'ın "Nuh" adıyla ilçeye dönüştürülmesi, Yüksekova ve Cizre'nin ise il olmasını içeren kanun tasarısının TBMM Başkanlığına sunulması, iki ilçedeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerce sevinçle karşılandı.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksekova'nın coğrafi yapısı itibarıyla il olmayı hakkettiğini söyledi.

Hakkari'nin de il olarak kalmasını istediklerini dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

"Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve emeği geçen herkese minnettarız. Yüksekova'nın il olması sokakta büyük heyecan yarattı. Umarız il olmamızla kötü günleri geride bırakırız. Bu karar bize bir moral, motive olur, barışa ve akan kardeş kanının durmasına vesile olur. Yüksekova hakkettiği yerde olacaktır. Biz STK'lar olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bundan sonra adımız hep iyi şeylerle anılacak inşallah. Bu coğrafyada bundan sonra heyecan olacak, ticaret olacak, dağ, doğa, kış turizmi olacak. İnşallah il olmamızla beraber havalimanımız ve gümrük kapılarımız da açılır."

Yüksekova'nın bundan sonra daha yaşanabilir bir yer olacağını vurgulayan Özdemir, yerinde ve zamanında bir karar verildiğini belirtti.

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay da kararın kentin ekonomisine büyük katkı sunacağını bildirdi.

"Yüksekova'daki tarım arazileri 420 bin dönüm, nüfusu birçok vilayetten daha büyük. Burası iki hudut arasında bulunan bir yer. Bunun farkına varan Sayın Cumhurbaşkanımıza minnet borçluyuz." diyen Onay, "Bizi vilayet yapmakla Yüksekova'ya büyük değer kazandırmış olur. Bir yerin ilçeden ile dönüşmesi büyük heyecan yaratacaktır. Bu karar, Yüksekova'nın fakir halkına büyük yarar sağlayacaktır. Yüksekova halkı heyecan içinde. Yüksekova halkı ve çiftçiler adına müteşekkirim." ifadelerini kullandı.

- "Şırnak'ı kucaklayacağız"

Cizre Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hafzullah Memduhoğlu ise karardan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

İlçenin, tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olduğunu anlatan Memduhoğlu, il statüsüne kavuşturulmasının Cizre'ye büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Memduhoğlu, "Kararı, hakkın yerini bulması olarak nitelendiriyoruz. Son olaylar nedeniyle büyük cefa çeken esnafımıza da büyük katkı sunacaktır. Keşke Şırnak da il olarak kalsaydı. Şırnak bunca yıldır bizi kucakladı, bundan sonra da aynı şekilde biz Şırnak'ı kucaklayacağız. Bu kararın Şırnak'a da hayır getirmesini temenni ediyorum." dedi.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı da karardan mutluluk duyduklarını söyledi.

İlçenin her yönüyle gelişmeye müsait olduğuna işaret eden Çağlı, şunları kaydetti:

"Batman'ı örnek gösterebiliriz ki il olduktan sonra ne kadar geliştiğini hepimiz yakından görüyoruz. Şırnak'ın, coğrafi konumu itibarıyla il olmasından bu yana bölgeye katkısı olmadı. Her bakımdan Cizre'nin müsait olduğunu yetkililerimiz görmüş olacak ki bu hakkı verdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bunun geçmişten gelen bir hak olduğunu düşünüyorum. Bu kararla adaletin yerini bulduğunu düşünüyorum. İl olduktan sonra Cizre'de fabrikalar yapılacak, insanlara iş imkanı sağlanacak ve ticaretimiz daha çok büyük ivme kazanacak."

 "Cizre büyüme imkanı olan bir yer"

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Cizre ve Yüksekova'nın il yapılmasının çok yerinde bir karar olduğunu ifade etti.

İl yapılmasına karar verilen bu ilçelerin, nüfus ve ekonomik açıdan yeni bir cazibe merkezi oluşturacağını anlatan Şeyhanlıoğlu, bu ilçelerin coğrafi konumları dolayısıyla gelişmeye uygun olduğunu bildirdi.

Cizre'nin köklü bir geçmişi bulunduğunu vurgulayan Şeyhanlıoğlu, ''Şırnak, il statüsüne çıkarılmasına rağmen ekonomik ve sosyal olarak çok ciddi gelişme gösteremedi. Yaşanan terör olayları bu şehre çok ciddi zarar verdi. Nüfus olarak fazla da gelişemedi. Doğru, hatta gecikmiş bir karardır. Cizre'nin il olması, bölgenin geleceği açısından da büyük avantaj sağlayacak. Cizre büyüme imkanı olan bir yer." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksekova ve Cizre'nin yanı sıra Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinin de il olmayı hakkettiğini belirten Şeyhanlıoğlu, bu ilçelerin, il statüsüne geçirilmesiyle bölgeye büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

 "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyoruz"

Cizre Meslek Yüksekokulu Müdürü Vedat Sönmez ise kararı büyük heyecan ve sevinçle karşıladıklarını belirtti.

Tarih boyunca Cizre'nin büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Sönmez, coğrafi konumu sayesinde Cizre'nin çok kısa sürede büyük gelişme göstereceğini söyledi.

Kararın çevre ilçelere de fayda sağlayacağını dile getiren Sönmez, "Irak ve Suriye'ye sınır komşusu olması, Türkiye'nin hem ithalat hem ihracat ekonomisine ve 2023 hedeflerine katkı sunacak. Cizre'nin il olmasına katkısı bulunan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz. Bu sayede Cizre, geçmişteki eğitim merkezi olma özelliğini tekrar kazanacaktır." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi