Yurt-Kur'da neler oluyor

Türkiye genelinde üniversite öğrencileri kalacak yurt bulamazken Diyarbakır’da yüz binlerce lira kira bedeli ödeyen Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurtlar ise sinek avlıyor. Kayıtlı öğrenci yok denecek kadar az bulunuyor.

Yurt-Kur'da neler oluyor

Diyarbakır’da bulunan Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurtlardan akıllara durgunluk veren keyfiyetler yaşanıyor. Ülke genelinde öğrencilerin büyük bölümü yurt bulmakta zorluk çekerken, Diyarbakır’da bulunan KYK’ ya ait öğrenci yurtlarında kapasitelerinin oldukça yüksek olmasına rağmen çok az sayıda kayıtlı öğrenci olması akıllarda soru işreti bırakıyor. Kira bedellerinin yüksekliğiyle dikkat çeken bu yurtlarda milyonlara lira haksız yere, birilerinin cebine indiriliyor.

AYLIK 550 BİN LİRA KİRA

Kredi Yurtlar Kurumu'na ait şehir merkezindeki üç öğrenci yurdunun 3'ünün de, kiralık binalardan olması dikkat çekerken, her ay 550 bin civarında kira ödeniyor. Türkiye'nin dört bir yanında öğrenci yurt bulamazken, söz konusu üç yurttaki öğrenci sayısı, bir yurt kapasitesi kadar olmuyor. Üç öğrenci yurdunun da, Dicle Üniversitesinden kilometrelerce uzakta, olması bu nasıl, keyfiyet dedirtiyor.

YURTLARDA ÖĞRENCİ YOK

5 bin 700 civarında öğrenci kapasitesine sahip yurtlarda kalan öğrenci sayısı ise 2 bini bulmuyor. Öğrencilerin, yurtların üniversiteden uzak olması ve araç bulmakta güçlük çektikleri için, yurtları tercih etmezken, Yurt Kur'un bina kiralama sistemiyle öğrenci yurdu oluşturmayı hangi kriterlere göre yaptığı ise bilinmiyor.

PEŞ PEŞE BİNALAR YIKTIRILDI

Akıllara durgunluk veren keyfiyetlerin yaşandığı Kredi Kurtlar Kurumu'nun, yurt oluşturmaya başlamasının hemen ardından, Diyarbakır'daki Kredi Yurtlar Kurumu'na ait kendi öğrenci binalarını peş peşe "depreme dayanaklı değil" raporları düzenlenerek yıkımına başlanılması da, birilerine rant temin etmeye yönelik mi sorusunu gündeme getirdi.

YURTLER VE KAPASİTELERİ,

Skandal uygulamaların yaşandığı Diyarbakır'daki yüz binlerce lira ödenerek kiralanan binaların, öğrenci kapasitesi, kalan öğrenci sayısı ve ödenen kira bedeli ise şöyle.

HALİT BİN VELİT YURDU

Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Halit Bin Velit Erkek öğrenci yurdu, 15 yıllığına kiralanarak sözleşme imzalanmış.

Kurum burası için aylık 200 bin lira kira bedeli ödüyor. 1520 kişilik kapasitesi bulunan öğrenci yurdunda kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise; 350 civarında. Bu yurt, Sur ilçesine bağlı olan Dicle Üniversitesi'nden 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

SÜLEYMAN BİN HALİT YURDU

Süleyman Bin Halit Kız öğrenci yurdu da, merkez Bağlar ilçesinde bulunuyor. Bu yurt ön protokolle 15 yıllığına kiralandı. Yeni öğretim yılında faaliyete sokulan ve aylık olarak, 340 bin TL kira ücreti verilen yurt 2700 kişilik kapasiteye sahip. Ancak yurda bu yıl kayıt yaptıran öğrenci sayısı 500 civarında bulunuyor.

MEHMET AKİF ERSAN YURDU

Öte yandan, merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy erkek öğrenci yurdu ise 1514 kişilik kapasiteye sahip. 5 yıllık kira sözleşmesi yapılan yurttaki öğrenci sayısı, bin civarında. Bu yurdun kira sözleşmesinin de uzatılacağı ifade ediliyor.

YURTLAR ÜNİVERSİTEDEN UZAK

Kredi Yurtlar Kurumu'nun Dicle Üniversitesi'nin konumu ve bulunduğu bölge göz önüne alınmadan, hangi kriterlere göre bu yurtları kiraladığı sorgulanırken, öğrencilerin bu yurtları tercih etmemesinin başında, ulaşım ve üniversiteden uzak ve sosyal donatılara sahip olmayışı geliyor. Öğrenciler, "Üniversite şehrin bir uçunda, yurtlar şehrin diğer uçunda. Bu nasıl bir mantık, anlamış değiliz. Her ilde, üniversiteye yakın, yurtlar inşa ediliyor, kiralanıyor. Ama Diyarbakır'da, bilinçli olarak şehrin bir diğer uçunda, kiralama yapılmış." diyerek sorguluyor.

FETÖ ÜNİVERSİTESİNE YAKIN

Merkez Bağlar ilçesinde yüz binlerce lira ödenerek kiralanan Kız ve Erkek Öğrenci yurtlarının, özellikle bir süre önce FETÖ terör örgütü kapsamında kapatılan Selahaddin Eyyubi Üniversitesine, çok yakın olması dikkat çekerken, "FETÖ'nün aklıyla mı yurtlar kiralandı" sorusunu gündeme getirdi. Bu üniversitenin kurulmasının hemen ardından, Süleyman Bin Halit Kız Öğrenci Yurdu'nun, "kiralama sözleşmesi" imzalanarak, inşaatına başlandı. Kira sözleşmesinin de 15 yıl olarak, belirtilmesi dikkat çekici.

KAMPANYALARA RAĞMEN GELEN YOK

Yurt Kur İl Müdürlüğü, boş yurtlara öğrencilerin gelmesine yönelik kampanyalar düzenlemeye başladı. Yapılan kampanya ve afiş ile reklamlara rağmen, öğrencilerin ilgi göstermediği belirlendi.

YURT MÜDÜRLERİ KARI KOCA

Skandallar zincirinin hakim olduğu Diyarbakır Kredi Yurtlar Kurumu'nda ailece idarecilik yapıldığı ortaya çıktı. Halit Bin Velit Erkek Öğrenci Yurdunun müdürü E. A olurken, Süleyman bin Halit Kız Öğrenci Yurdunun Müdürü ise eşi S.A'nın olması dikkat çekiyor. S.A'nın kısa süre önce görev yaptığı Şırnak'tan, Diyarbakır'a tayin edildiği belirlendi.

KAMUOYU ADINA SORUYORUZ?

1-        Türkiye genelinde üniversite öğrencileri kalacak yurt bulamazken Diyarbakır’da yüz binlerce lira kira bedeli ödeyen Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurtlar neden sinek avlıyor?

2-        Yurtların Üniversiteye yakın olması gerekirken neden onlarca kilometre uzaklıktaki bölge seçildi?

3-        Bahse konu olan yurtların daha önce FETÖ operasyonu kapsamında kapatılan Selahattin Eyyubi üniversitesine uzaklıkları bir kilometreyi bulmazken. Bu yurtların hepsinin aynı bölgede olması ve bu kapatılan Üniversiteye bu kadar yakın olması bir tesadüf mü? Yoksa planlanmış uygulama mı?

4-        Yurt müdürlerinin evli bir çift olması tesadüf mü? Yoksa birileri tarafından özellikle mi seçildi?

Kaynak: Diyarbakır Söz