Görüş Bildir

'Zeytin Dalı Harekâtı'nın 24'üncü gününde acı haber: 11 şehit

Afrin kentinde yürütülen 'Zeytin Dalı Harekâtı'nın 24'üncü gününde kırıma uğrayan helikopterde 2, çatışmada ise 9 olmak üzere 11 asker şehit oldu.

'Zeytin Dalı Harekâtı'nın 24'üncü gününde acı haber: 11 şehit

SURİYE'nin Afrin kentinde yürütülen 'Zeytin Dalı Harekâtı'nın 24'üncü gününde kırıma uğrayan helikopterde 2, çatışmada ise 9 olmak üzere 11 asker şehit oldu. Harekat kapsamında 118'i dün olmak üzere 20 Ocak'tan bu yana toplam 1180 terörist de etkisiz hale getirildi.

Hatay'ın Hassa ve Kırıkhan ilçesinin karşına düşen Suriye'nin Mamaluşağı ile Ömeruşağı arasındaki bölgede PKK/PYD-YPG ve DEAŞ mevzilerinin imha edilmesine yönelik operasyona katılan komando birliği ile bölgeye sızmaya çalışan teröristler arasında çatışma çıktı. Çatışma bölgesine hava desteği vermek için gelen ATAK helikopterinden biri, saat 13.01'de kırıma uğrayıp düştü.

ATAK HELİKOPTERDE İKİ ŞEHİT

Helikopterdeki Kara Pilot Yüzbaşı Mehmet İlker Karaman (32) ile Kara Pilot Üsteğmen Erdem Mut (29) olay yerinde şehit oldu. Teröristlerin tanksavar, roketatar, havan ve ağır silahlarla saldırısı sonucu 1027 rakımlı tepede olarak adlandırılan bölgede gün boyu devam eden çatışmalarda ise 9 asker şehit oldu.

ŞEHİT 9 ASKERİN KİMLİĞİ ŞÖYLE

Şenitlerin kimlikleri şöyle; Piyade Astsubay Üstçavuş Hasan Kuş (29) ile uzman çavuşlar Oğuzcan Ekiz (27), Enes Sarıaslan (24), Halis Koca (27), Burak Akalın (28), Serdar Ege (41), Hüseyin Şahin (27), Koray Karaca (25) ve uzman onbaşı Hamza Karacaoğlu (26).

Çatışmalarda bazı askerler de yaralandı. Çatışmada yaralanan askerler, bölgeden tahliye edilerek Kırıkhan ve Hatay'daki devlet hastanelerinde tedaviye alınırken, bazılarının hayati tehlikelerinin devam ettiği belirtildi.

SAMSUN’A İKİ ACI BİRDEN

Şehitlerin memleketlerine acı haber düştü. Enes Sarıaslan’ın Hatay’daki ailesinin evinin önüne taziye çadırı kuruldu. Mehmet İlker Karaman’ın İzmir’de yaşayan babası Uğur Salim Karaman ile annesi Habibe Karaman’a şehadet haberi verildi. Şehidin eşi Duygu Karaman’ın Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştığı öğrenildi. Burak Akalın’ın acı haberi de Samsun’da yaşayan ailesine ulaştı. Hüseyin Şahin’in şehit haberi de Samsun’un Havza ilçesini yasa boğdu.

HEM YETİM HEM ÖKSÜZDÜ

 Uzman Çavuş Halis Koca’nın (28) Adana'da yaşayan ailesine acı haber ulaştı. Şehit Halis Koca’nın babası Hidayet ve annesi İmran Koca’nın rahatsızlıkları nedeniyle çok önceden yaşamını yitirdikleri öğrenildi.

HEPSİ TATVAN’DAN UĞURLANMIŞTI

Şehit olan askerlerin 9'unun aynı birlikte görev yaptığı ortaya çıktı. 25 Ocak tarihinde, şehit askerlerin de aralarında bulunduğu 208 komando, Tatvan 10'uncu Komando Tugay Komutanlığı Sorgun Kışlası'ndan törenle uğurlanmıştı. Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, beraberindeki askeri yetkililerle birlikte Zeytin Dalı Harekatı'nda görevlendirilen komandolarla tek tek selamlaşarak başarı dileklerinde bulundu. Törende, 208 komando için kurbanlar kesilmişti.

1266 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

TSK, Zeytin Dalı harekâtında bugüne kadar etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısının 1266’ya ulaştığını açıkladı. Dünkü operasyonlarda en az 86 terörist etkisiz hale getirildi. Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen askeri araçlar da dün akşam Hatay’a gitti. Farklı birliklerden gönderilen, içerisinde komando birliklerinin bulunduğu en az 60 askeri zırhlı araç, Kırıkhan ilçesinden geçti. Daha sonra sınır birliklerine yönelen askeri araçların buradan da Afrin’e geçeceği öğrenildi. Harekâtta ağırlıklı olarak Afrin’in Bafelyun Dağı, Şeyh Huruz Dağı, Kefer Cenne Köyü, Şeran ve Racu beldeleri ile teröristlerin toplanma alanları ateş altına alındı. TSK birlikleri ile ÖSO unsurları 45 köy ve tepeyi ele geçirdikten sonra ilerleyişlerini sürdürürken, Afrin kent merkezini kuşatma hedefiyle bölge içinde derinlik oluşturuyor. İlerleyişe sınır hattındaki Fırtına obüslerinin yanı sıra tanklar da atış yaparak destek veriyor.

19HEDEF YOK EDİLDİ

TSK ve Özgür Suriye Ordusu, Zeytin Dalı Harekatı’nda Afrin’in batısındaki Deyr Ballut Köyünü PYD/PKK’dan arındırdı. Düzenlenen operasyon sonucu, bölgeden dumanlar yükseldi. Genelkurmay Başkanlığı dün yaptığı bilgilendirmede, hava harekâtıyla 19 hedefin imha edildiğini duyurdu. Genelkurmay, “Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtalarıyla desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir” bilgisini paylaştı.

HACI İSKENDER KÖYÜ

TSK ve ÖSO, Afrin'in batısındaki Cinderes beldesine bağlı Hacı İskender köyünü PYD/PKK'dan kurtardı. TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde 1'i belde merkezi, 31'i köy, 3'ü köy altı yerleşim ve 13'ü stratejik dağ veya tepe olmak üzere 48 noktayı örgütten kurtarmış oldu.

SİVİLLERİ KALKAN YAPMIŞLAR

Çatışmanın başlamasının ardından sivillerin kaçarak yeniden köye döndüğü, 40 civarında PYD/PKK'lı teröristin yardıma giden komandolar tarafından etkisiz hale getirildiği, diğer teröristlerin ise kaçtıkları öğrenildi.

Bölgenin birkaç saat sonra tamamen örgüt üyelerinden temizlendiğini, köşeye sıkışan PYD/PKK'lıların sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak bu tür saldırılar düzenlediklerini aktaran güvenlik kaynakları, harekatın başından itibaren sivillerin can güvenliğinin korunması için Türk Silahlı Kuvvetlerinin azami özen gösterdiğini vurguladı.

Öte yandan TSK unsurları, Özgür Suriye Ordusu mensuplarıyla harekat bölgesinde ilerleyişini sürdürürken, ele geçirilen köylerde çok sayıda el yapımı patlayıcı ile tuzaklar bulunduğu, bu patlayıcıların tek tek imha edildiği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi