Zinar Akro Öldürüldü!

Lice PKK yapılanması ve barınmasına dar edildi, 1 haftada 8 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi

Zinar Akro Öldürüldü!

Diyarbakır’ın en çok terör olaylarının yaşandığı Lice ilçe kırsalında jandarma tarafından yapılan başarılı operasyonlarla örgüt üyelerine büyük darbe vurulurken, geçmiş yıllarda yaklaşık 300 PKK'lının barındığı ilçe kırsalında bu sayının 10-15 arasına kadar düştüğünün değerlendirildiği bildirildi.  Son bir haftada 8 militan etkisiz hale getirildiği Lice kırsalı örgüte dar edilirken, son etkisiz hale getirilen 5 örgüt üyesinin arasında, gri kategoride yer alan Zinar Akro kod adlı Yusuf Kayran'ın olduğu belirlendi.

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı sorumluluk alanında bulunan Lice ilçe kırsalında son 2 yılda PKK örgütüne büyük darbe vuruldu. Son 35 yılın en büyük darbesini alan örgüt üyeleri ilçe kırsalını erk etmeye başladıkları öğrenildi.

YERLİ VE MİLLİ SİLAHLARLA

2 yıl içerisinde Lice kırsalını tamamen kontrolü altına alan Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı yerli ve milli silahlarla PKK'nın yapılanmasına darbe üzerine darbe vurdu. İnsansız Hava Aracı (İHA), Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve yerli üretim silahlarla sahayı tamamen kontrolünde tutan Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı, kırsalı 24 saat esasına göre gözetleyerek gelen bütün istihbarat ve bilgilere anında müdahale edip teröristlerin harekat kabiliyetini ortadan kaldırıyor. İHA’lar tarafından çekilen görüntüler üzerine tespit edilen gruplara anında SİHA’larla müdahale edilirken bölge, Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri tarafından çevirilerek kaçmalarına fırsat verilmiyor. Ulaşılması güç, zorlu ve engebeli bölgelerde tespit edilen örgüt militanları ise hava desteği ile etkisiz hale getiriliyor.

SAYILARI 10-15’E KADAR DÜŞTÜ

Son 2 yılda üst üste yapılan başarılı operasyonların ardından Lice kırsalında geçmiş yıllarda barınan yaklaşık 300 kadar örgüt üyesinin 10-15 terörist kaldığının değerlendirildiği belirtildi. 1 Hazirandan itibaren bölgede aralıksız süren operasyonlar kapsamında, 3 Haziran’da 5 terörist ölü, 4 Haziran’da 1  sağ, 8 Haziran’da ise 2  ölü olmak üzere bir haftada 8 terörist silahlarıyla birlikte ölü olarak ele geçirildi. Yapılan istihbari çalışmalarda 8 teröristin etkisiz hale getirilmesinin ardından bölgede 10-15 kadar örgüt üyesi kaldığının değerlendirildiği, bunların da etkisiz hale getirilmesi için operasyonların aralıksız olarak devam ettiği bildirildi. Sağ kalanların ise saklandıkları deliklerden kafalarını çıkaramaz hale geldiği belirtildi.

ZİNAR AKRO ADLI PKK'LI

Buarada, 3 Haziran'da düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen 5 teröristten birinin Terörden Arananlar Listesi’nde 300 bin lira ödülle gri kategoride yer alan Zinar Akro kod adlı Yusuf Kayran olduğu belirlendi. İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İç güvenlik operasyonları kapsamında, 3 Haziran'da Diyarbakır Lice kırsalına düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen 5 teröristten birinin Terörden Arananlar Listesi’nde 300 bin lira ödülle gri kategoride yer alan Zinar Akro kod adlı Yusuf Kayran olduğu tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

ÇEKTAR KOD ADLI MİLİTAN

Öte yandan, Lice ilçesi Karahasan Mahallesi Cumboğazı yolu üzerinde Akro Komu yol ayrımında, 4 Haziran'da yol kontrol ve arama faaliyeti icra edildiği kaydedilen açıklamada, faaliyet esnasında aynı gün saat 17.00 sıralarında bahse konu şüpheli aracın emniyetli bir şekilde durdurulduğu, "Çektar Amed" kod isimli Ö.K. adlı teröristin silahsız ve teçhizatsız olarak yakalandığı belirtildi.

Terörist Ö.K'nin soruşturma işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandığı aktarılan açıklamada, "Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında, PKK/KCK terör örgütünün sivil yapılanması, iş birlikçi faaliyetleri ve finans kaynaklarının kurutulmasına yönelik yürütülen operasyonlara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilmektedir." ifadesi kullanıldı.

BABA VE OĞLUNUN KATİLİ

Öte yandan, İl Jandarma Komutanlığı'nın 7 Haziran gecesi Lice ilçesi Çavundur köyü kırsalında düzenlediği hava destekli operasyonda PKKlı 2 terörist etkisiz hale getirildi. Öldürülen teröristlerden birinin İçişleri Bakanlığı'nın Terörden Arananlar listesi 'gri' kategoride bulunan örgütün sözde Amed eyaleti özel güç sorumlusu 'Aram Ciwan' kod adlı Osman Gülen olduğu tespit edildi.

Güvenlik güçlerinin yaptığı araştırmada, terörist Gülen'in 5 Temmuz 2018 günü Lice ilçesine bağlı Yalımlı Mahallesi'nde Remzi Güler ile zihinsel engelli oğlu Mahmut Güler'in öldürülmesi olayının faili olduğu belirlendi.

OPERASYONLAR HUZURU ARTTIRDI

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen ve son 1 yılda şehit verilmeden sürdürülen operasyonlarla birlikte bölgede huzur özlenen tablo ile buluştu. Huzur ile birlikte uzun aradan sonra vatandaşlar bu yıl ilk defa kırsal alanlara giderek doğal güzelliklerle buluştu. Özellikle kırsal alanlarda bulunan şelale, vadi, baş döndürücü dağlar ve ormanlık alanlar vatandaşların akınına uğradı.

Kaynak: Diyarbakır Söz