17 Mayıs 2012 Perşembe
Ana Sayfa   |   Uzay TV   |   Künye   |   Reklam   |   İletişim  |
Diyarbakır Söz
Ana Sayfa:GÜNDEM

Dil hakkının pazarlığı olmaz

22 Şubat 2012 Çarşamba

Ehmedê Xanî Kürt Dil ve Edebiyat Akademisi’nin açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Dil hakkının pazarlığı olmaz” diyerek, “İlköğretimden üniversiteye kadar dilimiz eğitim dili olmalıdır” şeklinde konuştu..

Diyarbakır’da Ehmedê Xanî Kürt Dil ve Edebiyat Akademisi açıldı.
Gazi Caddesi üzerindeki eski belediye binasında açılan akademinin açılış törenine BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları, Kürt kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, araştırmacı-yazarlar ve çok sayıda kişi katıldı.
Törende konuşan Kürt Dil Akademisi Başkanı Hayrettin Altun, dilin yaşatılması için annelerin büyük rol oynadığını söyleyerek, “Analarımıza buradan söz veriyoruz, sizin bugünlere getirdiğiniz dilimizi, biz daha yukarılara taşıyacağız” dedi. Bin yıldır tüm yasaklamalara rağmen Kürt dilini ortadan kaldırılamadığına dikkat çeken Altun, akademinin sadece Kürt dilinin değil, bölgede yaşayan tüm dilleri kapsayacağını ifade etti. Altun, Süryani ve Ermeni dillerinin korunması için de çalışma yürüteceklerini söyleyerek birlikte çalışmaya davet etti. 
 
DİL İÇİN DİRENENLER ÇOK ZAHMET ÇEKTİ
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bir zamanlar Kürtçe konuştuğu için para cezasına çarptırılan neneleri ve dedeleri anarak, “Şükürler olsun ki o günden bugünlere geldik ve hep birlikte bu akademiyi açıyoruz” dedi. Baydemir, “Bu dil özgürlüğünün direnişi Ehmede Xani’den bu güne gelmiştir. Özelde de son 40-50 yılda dilinin özgürlüğüne sahip çıkan yazarlarımız, sanatçılarımız, siyasetçilerimizin payına acı ve zahmet düştü. Onlara minnet borçluyuz” diye konuştu. 
  
“BİRLİK ÖZGÜRLÜĞÜN ZEMİNİDİR”
 
İçinden geçtikleri bu sıkıntılı günlerin barışla sonuçlanacağına ve Kürt halkının da haklarına kavuşacağına inandığını belirten Baydemir, “Biz kimsenin dilini, kültürünü yasaklamıyoruz, kimsenin inancına saygısızlık etmiyoruz. Allah’ın bize verdiği dilimizi, kimliğimizi, kültürümüzü, kendi topraklarımızda onurlu bir yaşam sürerek tüm dünya halklarının yaptığı gibi devam ettirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kürt siyasetçilerine ve aydınlarına birlik çağrısı yapan Baydemir, “Birliğimiz oluşmadığı müddetçe korkarım ki dilimizi ve kültürümüzü medeniyet dili olarak görmeyenlerin egemenliği devam edecektir” dedi. Baskı altındaki tüm halkların birlik olması gerektiğine dikkat çeken Baydemir, “Birlik; özgürlüğün zeminidir, birlik dilin, kültürün özgürlüğünün kendisidir. Gönülden birliği umut ediyorum” dedi. Farklı siyasetin temsilcilerinin açılışta bulunduğunu belirten Baydemir, “Bu ortam bana umut veriyor. Bugün tarihi bir gündür” dedi.
  
“DİL HAKKININ PAZARLIĞI OLMAZ”
 
“Ankara’ya ve Türk kardeşlerime de bir masajı var” diyen Baydemir, şunları söyledi: “Bazı haklar vardır ki; masa başında tartışılır, pazarlığı yapılır. Ancak bazı haklar vardır ki, bunların pazarlığı yapılmaz. İnsan birine dönüp, ‘Sen iki gözünle bakma’ diyebilir mi? Ana dil eğitim dili olmalı, ilköğretim okullarından üniversiteye kadar dilimiz eğitim dili olmalıdır. Bu isteğin pazarlığı olmaz. Yaşam hakkının nasıl pazarlığı olmazsa, dil hakkının da pazarlığı olmaz. Biz bu pazarlığı yapmıyoruz, hakkımızı istiyoruz. Bir dile sahip çıkmak, bir halka sahip çıkmaktır, medeniyete sahip çıkmaktır. Bir dili öldürmek, bir halkı, medeniyeti öldürmektir. Her molekülümüzle halkımızın dilini, kültürünü korumak için önüne çıkan tüm engelleri kaldırmak için mücadele edeceğiz. Yaşasın Kürt dili, dilimiz dermanımızdır.”
 
BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sözlerini anımsatarak, “Biz Mezopotamya medeniyetinden geliyoruz. Biz medeniyet sahibi olduğumuz için bin yıldır dilimizi ortadan kaldıramadılar” şeklinde konuştu.
 

Anadil Günü dolayısıyla Kürdi-Der, BDP, Kürt Enstitüsü gibi KADEP, Hak-Par gibi kurum ve kuruluşların ortak bildirisini Kurdi Der Başkanı Burhan Zoroğlu okudu. Daha sonra Baydemir, İl Başkanı Zümrüt ve Barış Anneleri Akademi'nin kurdelesini kesti. 

Etiketler:
Bu haber 86 defa okunmuştur.
Yorumlar
Adınız:
Yorumunuz:

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlar Diyarbakır Söz veya www.diyarbakirsoz.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan commentsyor yayınlanmayacaktır.
Diğer GÜNDEM haberleri
'Demirel'i dinlemek gerekir' 'Demirel'i dinlemek gerekir'
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti'li Baş Demirel'in tanıklığının çok önemli olduğunu vurguladı.
43 STK'dan Mustazaf-Der'e destek 43 STK'dan Mustazaf-Der'e destek
Diyarbakır’da bir araya gelen 43 Sivil Toplum Kuruluşu Mustazaf Der’in yargı tarafından kapatılmasına tepki göstererek STK’ların ka
İyi çocuk hep kötü çocuktu İyi çocuk hep kötü çocuktu
Doğu Çalışma Gurubunu deşifre eden Sakık Büyükanıt'ın "iyi çocuk" dediği Astsubay Ali Kaya'nın "ağzına silah sokarak" bazı isimleri "suçlamaya" zor
'Yarı Başkanlık' sistemi mi geliyor? 'Yarı Başkanlık' sistemi mi geliyor?
Türkiye'nin dönem dönem gündem maddeleri arasına giren başkanlık sistemi yeni anayasa sürecinde her zamankinden fazla tartışılan konu durumunda.
Yakalanan PKK'lıdan şok itiraf! Yakalanan PKK'lıdan şok itiraf!
PKK’nın Amanos Sorumlusu Özgür Murat kod adlı Barış K. adlı teröristin sorgusunda önemli açıklamalar yaptığı ortaya çıktı.
Neçirvan Barzani Ankara'ya geliyor Neçirvan Barzani Ankara'ya geliyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani bugün Türkiye'ye gelecek.

RİSALE-İ NUR'DAN Emirdağ Lahikası
17 Mayıs 2012 Perşembe
 
BEDİÜZZAMAN DİYOR Kİ;
GÜNÜN YORUMU DİCLE ÜNİVERSİTESİ ve DİYARBAKIR!
17 Mayıs 2012 Perşembe
 
M. Ali ALTINDAĞ
KALEMİN DİLİ Sakık'ın mektubu ve muhtevası!
17 Mayıs 2012 Perşembe
 
Ömer Büyüktimur
SÖZ MEYDANI ‘YA BU KENT KALACAK YA BU KENT DÜŞECEK’
14 Mayıs 2012 Pazartesi
 
Saffet Azbay
AYDIN BAKIŞ MEDYA VE AHLAKİ ÇÖKÜNTÜ
14 Mayıs 2012 Pazartesi
 
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Şenay CANORUÇ
TARAFTARIN SESİ DİYARBAKIR (LI) İPİMİZİ ÇEKTİ.........
15 Mayıs 2012 Salı
 
Ali Yılmaz
BÖLGEMİZDE VİRAL HEPATİT B "Hepatitmiyim ?"
14 Mayıs 2012 Pazartesi
 
Doç.Dr.Mustafa ÇELEN
Söz Kritik ‘TOKAT MAÇI KENTİN DE SINAVIDIR’
19 Nisan 2012 Perşembe
 
Burhan Gül
Max Bilgisayar
Ana Sayfa   |   Uzay TV / SÖZ TV  |   Arşiv   |   Reklam   |   İletişim  | Sık Kullanılanlara Ekle
Copright © 2012 - Tüm hakları saklıdır. ANADOLU BASKI İŞLERİ ve GAZETECİLİK
Tasarım ve Programlama: Max Bilgisayar