Antalya Film Festivali start alıyor

Antalya’da 52.’si düzenlenecek olan Antalya Uluslararası Film Festivali bugün düzenlenecek kortej ve açılış töreniyle start alacak.

Antalya Film Festivali start alıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 52'ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali bugün başlıyor. Turkuvaz Medya Grubu ana medya sponsorluğunda gerçekleşecek festival, sinemamızın ünlü isimleriyle halkı buluşturacak geleneksel kortej geçişiyle başlayacak. Bu yıl kortej kapsamında önemli bir sosyal sorumluluk projesi de gerçekleşecek.

ANLAMLI KORTEJ 14.00'TE

Antalya Kültür Merkezi önünden saat 14.00'te başlayacak kortej Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde Başkan Menderes Türel tarafından karşılanacak. Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çocuk ve gençlerin el emekleriyle yaptıkları hediyeleri tüm katılımcılara sunacaklar. Ayrıca İstanbul ve Antalya üniversiteleri öğrencilerinin, Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çekimleriyle ortaya bir de kısa film çıkacak.

YILDIZLAR GEÇİDİ

Festivalin açılış törenine sinemanın yıldızları damga vuracak. Kırmızı halıdan geçerek törene katılacak isimler arasında Jeremy Irons, Kathleen Turner ve Catherine Deneuve'i gibi dünya sinemasının önemli simaları da yer alıyor. Gecede Yaşam Boyu Onur Ödülleri de Erden Kıral, Ayşen Gruda, Kayhan Yıldızoğlu'na takdim edilecek. Yıldırım Önal Anı Ödülü de aynı gece Tijen Par'a verilecek. Gecede ayrıca dünya sinemasının unutulmaz yıldızları Jeremy Irons, Catherine Deneuve ve Kathleen Turner de Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacak.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Festival'de bu yıl yapılan en önemli değişiklik isim konusunda oldu. Şimdiye kadar Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ismiyle düzenlenen festival, bu yıldan itibaren Uluslararası Antalya Film Festivali ismini aldı. 'Altın Portakal' ise Dünya Uluslararası Festivaller Birliği'ne üye 43 festivalde olduğu gibi verilen ödülün adı olarak kaldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, isim değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Venedik Film Festivali, ödülün adı Altın Aslan. Cannes Film Festivali'nde de Altın Palmiye ödülü var. Ödüller yarışıyor ama esas olan burada film festivallerinin şehirlerle birlikte anılması. Uluslararası film festivallerinde festivallerin adı şehirlerle birlikte anıldığı için uluslararası platformdaki duruma ayak uydurmak durumunda kaldık" dedi. Festivalin kapanış töreni Cam Piramit'te gerçekleşecek. Dünyaca ünlü oyuncu Vanessa Redgrave, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin onur konuğu olacak. Sanatçıya festivalin kapanış gecesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunulacak. Redgrave ile eşi Franco Nero'nun tanıştığı, sinema tarihinin epik klasiklerinden 'Camelot', festival kapsamında bir sürprizle gösterilecek. Filmin iki efsane başrol oyuncusu, Redgrave ve Nero, filmin gösterimine katılacak.

12 ULUSAL VE 10 ULUSLARARASI FİLM

Antalya Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl ulusal bölümde 12, uluslararası bölümde ise 10 film yarışıyor. Ulusal yarışmada 'Altın Portakal' için Atalay Taşdiken'in Arama Moturu, Nefin Dinç'in Artık Hayallerim Var, Emre Konuk'un Çırak, Mustafa Kara'nın Kalandar Soğuğu, Ufuk Bayraktar'ın Kümes, Mehmet Eryılmaz'ın Misafir, Serdar Gözelekli'nin Muna, Erdal Rahmi Hanay'ın Pia, Özcan Alper'in Rüzgarın Hatıraları, Selim Evci'nin Saklı, Tolga Karaçelik'in Sarmaşık ve Emre Şahin'in Takım: Mahalle Aşkına isimli filmleri yarışıyor. Uluslararası bölümde Jeppe Ronde'nin Bridgend, Goran Radovanoviç'in Kuşatılmış, Alexandra- Therese Keining'in Kayıp Kızlar, Mustafa Kara'nın Kalandar Soğuğu, Neeraj Ghaywan'ın Masaan, Şevket Emin Korki'nin Taşa Yazılmış Hatıralar, Natalya Kudryashova'nın Devrimciler, Özcan Alper'in Rüzgarın Hatıraları, Laura Bispuri'nin Yeminli Bakire ve Hani Ebu Essed'in Popstar isimli filmleri 'Altın Portakal' için yarışıyor.

FESTİVALİN PARA ÖDÜLLERİ

Festivalde, 'En İyi Film Altın Portakal Ödülü' 150 bin lira, 2 adet 'Antalya Film Forum (AFF) Pitching Progress Uzun Metraj Kurmaca Film Ödülü' 30'ar bin lira, 2 adet 'AFF Pitching Progress Uzun Metraj Belgesel Ödülü' 30'ar bin lira, 'AFF Yapım Aşaması Uzun Metraj Ödülü' 100 bin lira, 'Antalya Film Fonu Ödülü' 100 bin lira, 'En İyi Ulusal Film Ödülü' 50 bin lira, 'Vizyon Desteği Ödülü' 50 bin lira olarak belirlendi.

ETKİNLİKLER DE GERÇEKLEŞECEK

Festival film gösterimlerinin yanı sıra pek çok etkinliğe de evsahipliği yapacak. Bu etkinlikler Antalya Film Platformu adı altında gerçekleştirilecek Kurmaca Pitching Platformu, Belgesel Pitching Platformu ve Work in Progress Platformu'nun yanı sıra Ustalık Sınıfları, Paneller, Kahvaltı Buluşmaları, Sunumlar, Endüstri Buluşmaları olacak.

AÇILIŞ FİLMİ 'SULTAN'DAN

Festivalin açılış filmi olarak Türkan Şoray'ın kamera arkasına geçtiği 'Uzaklarda Arama' bugün saat 21.30'da AKM Aspendos Salonu'nda Şoray'ın katılımı ile gösterilecek. Kapanış filmi olarak ise Julio Medem'in Ma Ma isimli filmi 5 Aralık saat 21.30'da AKM'de, 6 Aralık saat 12.00'de de Mark Antalya AVM'de Antalya seyircisi ile buluşacak. Festival'in Özel Gösterim bölümü ise bu yıl Yılmaz Güney'e ayrıldı. Özel gösterimde 'Umut' filmi restore edilmiş haliyle ilk kez 2 Aralık saat 20.15'te Migros AVM'de sinemaseverlerle buluşacak.

87 FİLM GÖSTERİME GİRECEK

Festival boyunca filmler, Antalya Kültür Merkezi (AKM), Migros AVM, Mark Antalya AVM ve Akdeniz Üniversitesi Olbia Çarşısı salonlarında gösterilecek. Festival'de Açılış, Kapanış, ulusal ve uluslararası yarışma filmleri, Kısa Film Seçkisi, Belgesel Film Seçkisi, Dünya Sinemalarından, Ödüle Koşanlar, Ustaların Gözünden, Geceyarısı Gösterimleri, Onuruna ve Özel Gösterimler başlıkları altında toplam 87 film gösterime sunulacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz