Görüş Bildir

Sanat Güneşi Zeki Müren'i anma gecesinde Ünlüler geçidi! Zorlu PSM'de hem Zeki Müren' andılar, hem de TSK bağış kampanyası ile destek oldular!

Zorlu PSM'de adeta ünlü akını vardı. Sebebi ise sanat güneşi Zeki Müren'i 20. ölüm yıldönümünde anmak ve birlikteliğinde de bağış kampanyası düzenlemekti. Sanat güneşi Zeki Müren şarkıları ile adeta geçmiş zamana sürükleyen ünlüler içerisinde kimler yoktu ki!

Sanat Güneşi Zeki Müren'i anma gecesinde Ünlüler geçidi! Zorlu PSM'de hem Zeki Müren' andılar, hem de TSK bağış kampanyası ile destek oldular!

Zorlu PSM'de adeta ünlü akını vardı. Sebebi ise sanat güneşi Zeki Müren'i 20. ölüm yıldönümünde anmak ve birlikteliğinde de bağış kampanyası düzenlemekti. Sanat güneşi Zeki Müren şarkıları ile adeta geçmiş zamana sürükleyen ünlüler içerisinde kimler yoktu ki!

Türkiye'nin "sanat güneşi" Zeki Müren, vefatının 20'nci yılında İstanbul'daki Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen ve Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının sahne aldığı bağış konseriyle anıldı. Ünlü sanatçının tüm mal varlığını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve TSK Mehmetçik Vakfı'nın düzenlediği "Zeki Müren'i Okumak, Zeki Müren'le Okumak" temalı konserde; Ali-Aysun Kocatepe, Bekir Ünlüataer, Emel Sayın, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe, Nebi Birgi, Nükhet Duru, Yonca Lodi ve Zara sahneye çıkıp Müren'in unutulmaz şarkılarını seslendirdi. Zeki Müren'in sahnede giydiği kostümleri de kırmızı halı boyunca tanıtıldı. 3 bin kişi kapasiteli salonu dolduran sanatseverler, Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının seslendirdiği şarkılarla geçmişe yolculuk yaptı. TEV ve TSK Mehmetçik Vakfı Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi korosu da konserde Müren'in "İşte Benim Zeki Müren" isimli eserini okudu. Müzik direktörlüğünü Tuluğ Tırpan'ın üstlendiği organizasyonun, sunuculuğunu Osmantan Erkır yaptı. Erkır'ın, arşiv görüntülerinden derlenerek hazırlanan Zeki Müren'in görüntüsüyle yaptığı interaktif sohbetler, izleyicilerden büyük alkış aldı. Konserin bilet satışlarından elde edilen gelir, TEV ve TSK Mehmetçik Vakfı'nın sanatçı adına açılan fonlarına aktarıldı.

Zeki Müren kimdir?

Bursa'nın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesi'ndeki 30 numaralı ahşap evde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi Üsküp'ten Bursa'ya göç etmişti. Babası kereste tüccarıydı. Ufak tefek ve çelimsiz bir çocuktu. 11 yaşında Bursa'dasünnet oldu.

İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda (sonradan Tophane İlkokulu ve Alkıncı İlkokulu) okudu. Henüz ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri tarafından keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde baş rolleri oynamaya başladı. Hayatındaki ilk rolü, bu müsamerelerden birindeki çoban rolüdür

Ortaokulu yine Bursa'da, Tahtakale'deki 2. Ortaokulda tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra babasına İstanbul'a gitme arzusunda olduğunu açıkladı ve onun da onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazıldı. Bu okulu birincilikle bitirdi.Olgunluk imtihanlarını pekiyi dereceyle verip İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) girdi.Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pek çok kez sergiledi.

Müzik kariyeri

19 Kasım 1953 tarihinde Zeki Müren'in ilk konserini verdiği Atatürk Bulvarı bitişiğindeki Büyük Sinema

Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949'da, Boğaziçi Lisesi'nde okurken sinema yönetmeni ve yazar Arşavir Alyanak'ın babası Agopos Efendi ile birbaşka hocası Udi Krikor'dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdürdü. Daha sonra fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçli'den çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersan'dan, Sadi Işılay'dan, Kadri Şençalar'dan faydalandı.

1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı.1 Ocak 1951'de, İstanbul Radyosunda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bu konserde kendisine eşlik eden saz ekibi Hakkı Derman, Serif İçli, Şükrü Tunar, Refik Fersan ve Necdet Gezen'den oluşuyordu. Konserden sonra Hamiyet Yüceses stüdyoyu arayarak kendisini tebrik etti. O yıllarda TRT Ankara Radyosu Anadolu'da en çok dinlenen radyo idi ve İstanbul Radyosu Anadolu'dan net olarak dinlenemiyordu. Aynı hafta klarnet sanatçısı Şükrü Tunar Müren'i Yeşilköy'deki kendisine ait plak fabrikasına götürerek yine kendi eseri olan "Muhabbet Kuşu" şarkısını plağa doldurttu. Bu plak sayesinde Müren tüm Anadolu'da tanındı.

Zeki Müren, bu başarılı ilk konserden ve plak çalışmasından sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak eserler seslendirmeye başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde verdi. Genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Saz heyetine tek tip kıyafet giydirmek ve T podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi.

Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl Behiye Aksoy ile dönüşümlü olarak sahne aldı. 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nükazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir