Suç ve Ceza Film Festivali’nde start verildi

5. Uluslarası Suç ve Ceza Film Festivali pek çok yönetmen ve oyuncunun katıldığı açılış programıyla başladı.

Suç ve Ceza Film Festivali’nde start verildi

Bu yılki temanın "Ayrımcılık" olduğuna dikkati çeken Sözüer, "Ayrımcılığın olduğu her yerde adaletsizlik vardır. Nitekim geçmişte de insanlar, derilerinin rengi, cinsiyet, köken, siyasi görüş gibi pek çok konuda ayrımcılığa maruz kalmıştır. Yeryüzündeki tüm insanların ayrımcılık konusunda ahlaki ve etiksel yükümlülüğü vardır" diye konuştu.

Sözüer, Türkiye'de anayasa ve kanunlarda yapılan değişikliklere de değinerek, "(Türkiye) Ayrımcılığın önlenmesi açısından pek çok önemli adım attı. Uluslarası ayrımcılığa dair çeşitli düzenlemelere gidildi. Gidilmeye de devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Herkes için adalet" diyerek yollarına devam etmek istediklerini belirten Sözüer, "Mültecilik, maalesef Aylan Kurdi'nin cansız bedeninin sahillere vuran fotoğrafıyla gündemimize girebildi" dedi.

SÖZÜER: "TERÖR AĞIR BİR AYRIMCILIKTIR"

Adem Sözüer, amaçları için insan kurban eden terörün meşruiyetinin olamayacağına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Terör ağır bir ayrımcılıktır. İşte bu nedenle konusu ayrımcılık olan '5. Uluslarası Suç ve Ceza Film Festivali' bu yıl daha özel bir anlam ve önem taşımaktadır. Ayrımcılık konusunda doğru soruları bulup, kendimizi sorgulamaya, irdelemeye başlayabilirsek ayrımcılık sorununu anlamak ve çözüm üretmek daha kolay olacaktır."

Festivalin jüri üyelerinden Serdar Akar da bu tür tematik meselelerin festivalde ele alınmasının çok sevindirici olduğuna dikkati çekerek, çoğalması yönünde temennide bulundu.

Ünlü oyuncu Demet Akbağ ise heyecanlı bir film haftasının başladığını dile getirerek, "Sinema, en doğru bir şekilde ifade etmesi gereken sanatlardan biri. Özellikle Suç ve Ceza, içinde adalet kavramını da barındırdığı için adalet zaten başlı başına bir sinema teması oluyor" dedi.

FESTİVALDE 23 ÜLKEDEN 47 FİLM GÖSTERİLECEK

Festival kapsamında, 23 ülkeden 30 uzun, 7 belgesel ve 10 kısa metrajlı olmak üzere toplam 47 filmden oluşan seçki sinemaseverlerle buluşacak.

Emin Alper'in Altın Koza ve Venedik ödüllerini toplayan filmi "Abluka"nın yer aldığı festivalde ayrıca "Bir Tanem", "Duruş", "Emanet Kimlik", "Kar Korsanları", "Neden Ben?", "Son Cellat", "Suçlu", "Üç Pencere Bir Ölüm" ve "Yasa" isimli yapımlar izlenebilecek.

Filmler, Beyoğlu Atlas Sineması ile Kadıköy'deki Caddebostan Kültür Merkezi'nde takip edilebilecek. Belgesel seçkisi 19 Ekim'de Atlas Sineması'nda gün boyu gösterilecek.

Festivalde ayrıca akademisyen, film yapımcısı, yönetmen, oyuncu, eleştirmen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kamu görevlilerinin katıldığı 15 panel düzenlenecek.

"Uluslararası Altın Terazi Film Yarışması"nın ödülleri 20 Ekim'de Atlas Sineması'nda sahiplerini bulacak.

Festival 22 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: Sabah

Kaynak: Diyarbakır Söz