Yeni Akit'e Facebook akabinde bir uyarı cezası daha RTÜK'ten geldi.

Günlerden 10 Kasım Yeni Akit gazetesinde manşetten verillen, Atatürk'e hakaret. Sadece iddialardan mı mütevellit bilinmez ancak. Yeni Akit'in cezasını RTÜK kesti. Atatürk'e saygısızca paylaşımda bulunduğu iddia edilen Akit TV'ye RTÜK uyarı cezası verdi. Zulum 1938'de son buldu dien Akit yayını için RTÜK uyarı cezası verdi.

Yeni Akit'e Facebook akabinde bir uyarı cezası daha RTÜK'ten geldi.

Günlerden 10 Kasım Yeni Akit gazetesinde manşetten verillen, Atatürk'e hakaret. Sadece iddialardan mı mütevellit bilinmez ancak. Yeni Akit'in cezasını RTÜK kesti. Atatürk'e saygısızca paylaşımda bulunduğu iddia edilen Akit TV'ye RTÜK uyarı cezası verdi. Zulum 1938'de son buldu dien Akit yayını için RTÜK uyarı cezası verdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 77'nci ölüm yıl dönümü bir kez daha toplumun geniş bir kesimi tarafından üzüntüyle anıldı. Ancak ufak bir kesim de Atatürk'ün ölüm yıl dönümünün ardından provokatif mesajlarla tepki çekti. Bunlardan biri olan Akit gazetesinin kanalı olan Akit TV'de, 10 Kasım'ı ve Atatürk'ü 'Zulüm 1938'de son buldu' altyazısıyla bir video yayınlandı.

Yeni Akit'in televizyon kanalı olan Akit TV'nin altyazı

skandalına tepki çığ gibi büyüdü. Bundan önce Atatürk'ün 75. yıl dönümünde Yeni Akit Gazetesi'nde tam sayfa yayınlanan 'Olmasaydın da olurduk' skandalından sonra “Zulüm 1938’de son buldu” yazısıyla sunulan video Twitter, Facebook gibi sosyal medya kanallarında tepki çekti.

RTÜK'TEN UYARI

Gelen şikayetlerin ardından konuyu hemen bugün gündemine alan RTÜK, Akit Tv'nin haberini 6112 sayılı kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının a ve f bendine aykırı buldu. Yayının a bendindeki; "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz" ve f bendindeki, "Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." ifadelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, kanala idari para ve uyarı cezaları verildi.

Kanal 1 yıl içinde aynı ihlali yaparsa son kez uyarılacak ve 10 gün yakından izlenecek. İhlal sürerse yayın lisansı iptal edilecek. Bu RTÜK’ün en ağır yaptırımı.

Avukat Faruk Emre Akı, Akittv'nin 10 Kasım yayını nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na suç duyurusunda bulunan Avukat Akı dilekçesinde 10 Kasım 2015 tarihi itibari ile Yeni Akit gazetesinin internet sitesindeki linkte "Zulüm 1938'de son buldu" isimli haber başlığı altında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret etmiştir" demişti.

BİR DARBE DE FACEBOOK'TAN GELDİ

10 Kasım yayını nedeniyle tepki çeken Akit TV’ye para cezası veren RTÜK'ün ardından Facebook da Akit TV'ye ait Facebook sayfasını erişime kapattı. Akit Tv 10 Kasım’da "Zulüm 1938'de son buldu" başlıklı yayın yaparak

tepki çekmişti. Önce RTÜK tarafından para cezası verilen Akittv'ye kötü haber bu kez Facebook'tan geldi. Sosyal medya devi 'Zulüm 1938'de sona erdi' altyazısıyla tepkileri üzerine çeken Akit TV'nin Facebook sayfasını Türkiye'de erişim kapattı.

Akit TV'nin Facebook sayfasına girmek isteyen kullanıcılar 'İçerik Türkiye'de engellendi' uyarısıyla karşılaşıyor. Facebook'un sayfa engeliyle karşılaşan Akit TV ise yeni bir sayfa açtı. Şu an için 6 bin üyesi bulunan sayfada haberi hazırladığımız 10:06 sularında herhangi bir içerik paylaşılmamıştı.

YENİ AKİT

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve muhafazakar ulusal günlük gazetedir. Yeni Akit gazetesi, köktendinci çizgisinin yanı sıra Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir ve Museviler, ateistler, eşcinseller gibi gruplara karşı nefret söylemlerine başvurmuştur.

YENİ AKİT'İN NEFRET SÖYLEMLERİ

Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Dil raporuna göre, Yeni Akit gazetesi Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir. Medyadaki etnik ve dini kimliklere karşı ayrımcı, cinsiyetçi ve homofobik söylem ve nefret içeren haberleri arşivlemek amacıyla Hrant Dink Vakfı tarafından kurulmuş olan nefretsoylemi.org sitesinde, Aralık 2014 itibarı ile Yeni Akit gazetesi hakkında toplam 270 rapor bulunmaktadır.

ATATÜRK KARŞITI YAZILARI

Mustafa Kemal Atatürk'ün 75. ölüm yıl dönümünde Yeni Akit gazetesinde Sancaktar dergisi imzası ile yayımlanan tam sayfalık ilanda, Atatürk için “Olmasaydı da olurduk” ifadesi kullanılmıştır ve bu durum büyük tepki çekmiştir. Aralık 2014'te Yeni Akit gazetesinde yayımlanan ve Mimarlar Odası tarafından açılan davada mahkemenin Atatürk Orman Çiftliği ilişkin Atatürk'ün vasiyetine bakılması kararının eleştirildiği haberde, "Bırak Ak Saray'ı, Atatürk O.Ç'ye bak" ifadelerinin kullanıldığı bir başlık atılmıştır ve durum büyük tepki çekmiştir.

14 Ocak 2015 günü Yeni Akit gazetesi Facebook sayfasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün görüntü değiştirme programları aracılığıyla makyaj yapılmış, şapkasında ise Davud'un Kalkanı bulunan bir görüntüsü ve de darp edilmiş gibi duran bir görüntüsü paylaşılmıştır. Bunun üzerine, MHP'nin Fatih bölgesinde bulunan üyeleri Yeni Akit gazetesi önüne giderek protesto etmişlerdir. Protestolar sırasında Yeni Akit ofisinden protestoculara ateş edildiği iddia edilmiştir.

SİVAS KATLİAMI

Yeni Akit gazetesi, yayın hayatı boyunca Sivas Katliamı sanıklarını aklama amaçlı çeşitli haberler yayımlamıştır ve asıl mazlumların sanıklar olduğu intibasını uyandırmaya çalışmıştır. Bu tip haberlerin en çok tepki çekenlerinden biri ise, yaşamını yitirenlerin aslında kurşun yaralarıyla öldükleri iddiası ve yayımlanan fotoğraflar olmuştur. Söz konusu fotoğrafları ilk defa yayımlamış kişi olan fotoğrafçı Mehmet Özer sosyal medyada Yeni Akit gazetesinin 'yalan söylediğini, gerçekleri çarpıttığını' ifade etmiştir ve de kurşun yarası olduğu söylenen görüntünün aslında saç örgüsü olduğunu açıklamıştır.

KADINLARA YÖNELİK TACİZLERİN MEŞRULAŞTIRILMASI

14 Şubat 2015 tarihinde Yeni Akit gazetesinde yer alan bir haberde, ölü bulunan bir kadın ve tecavüze uğrayan bir kadının başına gelenlerin sorumlusu olarak "batılı hayat tarzı" gösterilmiştir.

ADOLF HİTLER HAKKINDA

19 Temmuz 2014 tarihli Yeni Akit gazetesindeki bulmacada ‘resimdeki ünlü’ olarak Adolf Hitler yer alırken, şifreli sözcük ise ‘Seni Arıyoruz’ olarak çıkmıştır ve bu olay sosyal medyada büyük tepkiye neden olmuştur.

LGBT BİREYLERİ 'SAPKIN' OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Çeşitli dönemlerde yaptığı haberlerle LGBT bireyleri 'sapkın' olarak nitelendiren Yeni Akit gazetesi, 2012 yılında Kaos GL derneği tarafından açılan dava sonucunda 'farklı cinsel tercihlerde olanlarla ilgili eleştiri sınırını aşan ve hakaret içeren ifadeler kullanıldığı' gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir.

Kaynak: Diyarbakır Söz