Görüş Bildir

Yeşilçam’ın efsane güzeli Filiz Akın vasiyetini açıkladı!

İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği işbirliğinde düzenlenen İzmir 9. İleri Yaş Sempozyumu'na katılan Yeşilçam’ın efsane yıldızlarından olan güzeller güzeli sanatçı Filiz Akın, nazofarenks kanserini nasıl yendiğini anlattı.

Yeşilçam’ın efsane güzeli Filiz Akın vasiyetini açıkladı!

İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği işbirliğinde düzenlenen İzmir 9. İleri Yaş Sempozyumu'na katılan Yeşilçam’ın efsane yıldızlarından olan güzeller güzeli sanatçı Filiz Akın, nazofarenks kanserini nasıl yendiğini anlattı.

Eşi eski Mit Müsteşarı Sönmez Köksal ile vasiyetlerini de dile getiren efsane sanatçı Filiz Akın şu açıklamalarda bulundu…

"Yaşayacaksam kaliteli yaşayayım, eğer bağımlı olacaksam ve bitkisel hayata gireceksem öleyim. Eşimle birbirimize vasiyet ettik, eğer öyle bir durum doğar ve ötenazi hakkı tanınırsa bunu kullanma sözü verdik. Elbette beni hayata en çok bağlayan şey sevgi ve sizlerin duası" diye konuştu. Akın, konuşması sırasında zaman zaman duygusal anlar yaşadı ve gözyaşlarına hakim olamadı.

Filiz Akın Kimdir?

Aktris, yazar. Türk sinemasının en başarılı kadın oyuncularından biri olan Akın, 60'lı yıllardan günümüze rol aldığı sayısız filmde bir çok farklı karakteri canlandırmış, zerafet ikonu olmuştur. Güzelliği ve asaletiyle romantik temalı Türk filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu olan Akın'ın önemli filmlerinden bazıları; Reyhan, Utanç, Umutsuzlar, Prangasız Mahkumlar, Ankara Ekspresi, İki Gemi Yanyana ve Gurbet Kuşları'dır.

 2 Ocak 1943 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Gerçek adı Suna Akın’dır. Annesi Leman hanımdır. TED Ankara Koleji'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü'ne kaydolan Akın, başarılı bir öğrenciydi. İyi derecede Fransızca ve İngilizce bilen, mimar olmak istemesine rağmen bir turizm acentasında çalışmaya başlayan Akın, 2 yıl süreyle şef olarak görev yaptı. Kolej yıllarından bir arkadaşının tavsiyesiyle sinema sektörüne girmeyi düşünmeye başlayan Akın, 1962'de Artist dergisinin düzenlediği yarışmayı kazandı. Yeşilçam’a adım atmasında önemli olan bu gelişmeden sonra Memduh Ün'ün yönetmenliğini yaptığı Akasyalar Açarken filmiyle sinema kariyeri başladı. Ardından Şakayla Karışık adlı filmde Ajda Pekkan'la başrolü paylaşan oyuncu, Kadın Berberi ve Kadın Terzisi filmlerinde canlandırdığı rollerle adını geniş kitlelere duyurdu.

Filiz Akın, dramadan komediye birçok farklı türde oyunculuğunun zirvesindeydi. Film yönetmeni Atıf Yılmaz ve Fikret Hakan’la nişanlandı. 1964 yılında izleyiciyle buluşan Yankesici Kız adlı filmdeki oyunculuğuyla da övgüler alan aktris, o dönemde yapımcı ve yönetmen olan Türker İnanoğlu ile tanıştı. İnanoğlu yönetimindeki birçok filmde başrolde oynayan Akın, bir süre sonra ünlü rejisörle 1964 yılında dünya evine girdi. Bu evlilikten İlker İnanoğlu (d. 20.08.1965) adında bir erkek çocukları oldu.

1965 yılında Akın, filmografisine bir film daha ekledi: Kolejli Kızın Aşkı. Ayhan Işık'la başrolleri paylaştıkları yapımdaki rolüyle romantik temalı Türk filmlerinin vazgeçilmez ismi olan Akın, daha sonra Cüneyt Arkın'la kamera önüne geçtikleri Çıtkırıldım da benzer bir tiplemeyi canlandırdı. 1969 yılının Mayıs ayında Filiz Akın'ın, Necdet Tosun'un refakatinde, bir takım allerji tedavisi için Londra'ya gider, aynı hastanede tedavi olmakta olan Filiz adındaki bir Türk hasta ölür. Ama bu kötü haber Türkiye’ye Filiz Akın öldü diye ulaşınca aynı tarihte Adana'da yapılmakta olan Altın Koza Film Festivali'nde anısına saygı duruşu bile yapılmıştı!

Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik’le birlikte Kare-As olarak adlandırılan en büyük dört kadın yıldızdan biri oldu.

121 sinema filminin başrolünde oynadı. "Kolejli Kız" olarak anıldı. Türk sinemasının ilk sarışın Avrupai kadın yıldızı ve aynı zamanda en güzel ve zarif yüzlü kadını oldu. Ama sinema kariyerini kocasının şirketiyle sınırladığı için pek ciddi filmde yer alamadı. 1976’da Türk sanat müziği şarkıcısı olarak gazino sahnelerine çıktı, sinemadan gelip “assolist” olan ilk isim oldu ama sonra “solistaltı”na indi. Bu süreçte ünlü mafya İnci Baba (Mehmet Nabi inciler) tarafından bıçaklatıldı. Uzun süre Paris'te yaşadı.

Ayhan Işık, Zeki Müren, Sadri Alışık, Ediz Hun, İzzet Günay, Tarık Akan ve Kartal Tibet gibi döneminin başarılı erkek oyuncularıyla başrolleri paylaştığı sayısız filmle izleyicinin gönlünde taht kuran Akın, o zaman Paris Büyük Elçisi olan MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal'la 1994 yılında evlendi.

Akın 1971 yılında çekilen "Ankara Ekspresi" filmindeki Hilda rolüyle Antalya Film Festivali'nde "En başarılı kadın oyuncu" ödülünün sahibi oldu. Akın, 80'lerin başında sinemaya veda etti. Aktris yıllar sonra, 1989'da yeniden izleyiciyle buluştu. TRT için çekilen Geçmiş Bahar Mimozaları'nda Rutkay Aziz ve Mehmet Günsür'la başrolleri paylaştı.

Sabah gazetesinde köşe yazarı olarak yazmaya başlayan Akın, Hey, Kelebek/Hürriyet gibi gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı. 2002'de yakalandığı çene kanserini yendi. Kansere karşı destek amaçlı başlattığı "Sarı bilezik" ve "Mavi bilezik" gibi kampanyalar oldukça başarılı oldu. Aktris, 2005'te hastalık sonrası deneyimlerini kaleme aldığı Hayata Merhaba, daha sonra da "Filiz Akın ile Güzellik, Sağlık ve Genç Kalma Üzerine" isimleri kitapları yayımladı. Filiz Akın, Starkey İşitme Vakfı onursal başkanı olarak "Türkiye'de İşitmeyen Kalmasın" adlı bir kampanya başlatıp yürüttü ve sosyal güvencesi olmayan 2000 civarı çocuğu işitme cihazı sahibi yaptı.

Filiz Akın'ın en büyük hayranlarından biri olarak bilinen Pınar Çekirge, aktrisi Türk Sineması'ndaki yeri, ikonografik ve toplumbilimsel değeriyle değerlendirdiği "Başrolde Filiz Akın" isimli kitabı 2007'de yayınladı.

TED Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi Akın, halen Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Ekin Türkantos Tarafından Filiz Akın'la Yapılmış Röportaj

Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde okurken Yeşilçam'a geçiş yaptınız. Arkeoloji istediğiniz bölüm değil miydi?

Bir arkadaşımın annesi sayesinde müracaat etmiştim. Arkeoloji güzel bir bölüm. İlk sene mitoloji okudum, keyifliydi. Annem merdivenlerden düşmüştü. Geçinebilmemiz için birimizin çalışması gerekiyordu. Annem ve babam ayrıydı. Koleji bitirince hemen o yaz çalışmak zorunda kaldım. Aslında Ortadoğu'da mimari ve dekorasyon okumak istiyordum.

Sizce kariyeriniz için en önemli film hangisiydi?

'Umutsuzlar' ile 'Ankara Ekspresi'dir. Çünkü bu iki filmde değişik iki kadını oynuyorum. Ben cinsel tarafım vurgulanmış bir oyuncu değilim. Bunu en iyi Müjde Ar değerlendirmiştir. Cinsel obje olmadan kadının cinsel sorunlarını sinemaya aktardı. Bizim hikayelerimizde bu gerekmiyordu. Bu anlamda en çok hissedilen oyuncu Türkan Şoray'dır. Çok dişi bulunur, beğenilir. Onun gülüşü, bakışı herkesin dilindedir. Ben bundan uzak olmak istedim. Bu taraf eksik olunca çok arzulanmayan kadın, kadın seyircinin de dikkatini çekmiyor. Ancak 'Ankara Ekspresi'nde erkeklerin başını döndüren ama onlarla yakınlık kurmayan bir casus kadın rolü vardı. Bunu yapabileceğimi biliyordum. Çünkü bu bir oyun. Ben demek değil. İnsanın içinde Rus bebekleri gibi pek çok kişiliği var. Doğal sarışın olmama rağmen sinemada sarışın rollere en uygun kişi bendim. Başrole düşünüldüğümde sevinmiştim.

Ya başrol verilmeseydi...

O zaman üzülürdüm. Çünkü benim başka bir yanımı ortaya çıkarttı. Hayat bir oyun diye düşünüyorum. Ama her zaman da çok şirin değil. İnişli, çıkışlı bir yol. İnsanlar bizlere bakıp paraları, şöhretleri oldu diye düşünüyor. Oyunculuğun çok boşlukları vardır. Duygusal dünyası zor. Yaşadıkları acıları hep sineye çekmek zorunda kalmıştır oyuncular. Bunu söylememin nedeni ise gençlerden çok özenen var. Bunu düşünerek girsinler. Çünkü faturası ağır.

Sinemayı neden bıraktınız?

Bırakmayı düşünmüyordum ama televizyon gelmişti. 'Dallas' tarzı diziler de Türk filmleri kıvamındaydı. Daha çok entrika vardı. Seyirci, evine dönük yaşamaya başladı. Kimse filmlere gitmiyordu. Erkek izleyiciler için erotik mesajlı filmler yapılıyordu. Bir dizi yaptım sadece. Büyük konuşmak istemiyorum ama bir daha dizi yapmak istemiyorum.

Peki hiç kayda değer bir proje gelmiyor mu sıcak bakabileceğiniz?

Geliyor. Ama bensiz de oluyor sinema. Özlemiyorum da. Çünkü 117 film yapmışım. Bu büyük bir tatmin.

Kimleri beğenirsiniz?

Arzum Onan ve Defne Samyeli gibi sansasyondan uzak, başarısını sadece güzellik üzerine kurmamış kişileri seviyorum. Sanem Çelik ve Nurgül Yeşilçay'ı beğenirim. Hülya Avşar da çok iyi bir oyuncudur.

Hastalık sürecine gelirsek... 'Neden ben?' diye düşündünüz mü?

Kanser normal bir kelime olsun istiyorum. Tedavisi zor ama var. Biraz tanınıyorsam bu beni hastalık karşısında özel kılmıyor. Sadece yanlış teşhis konulduğunda yıkılmıştım. Şimdi Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ ile Merve İldeniz ve Serdar Önal'ın o onurlu duruş hoşuma gidiyor. Yaygara yapmadıkları gibi herkesi susturdular. Dünyada büyük savaşlar oluyor. Bunun yanında bizimki hiçbir şey değil diyorlar. Bende buna öncülük yapabildiysem sevinirim.

'Arkadaşım reiki yollasa da acılarım hafiflese' dediğinizi okumuştum. Bu tarz yöntemlerden yararlandınız mı?

Bircan Usallı beni reiki uzmanına götürdü. Düşüncenin bir gücü olduğunu ve yol kat ettiğini düşünüyorum. İleride bu konuda bilimsel çalışmalar yapılacak. Bu hastalığın kimlerin başına geldiğine baktığınızda onların sevgi ve enerji dünyasına sığındığını görürsünüz. Bu rastlantı değil. Pozitif düşünceye inanıyorum.

Kitabınız ne anlatıyor?

Zayıflama, ameliyatsız güzelleşme sırları, makyaj sırlarım, anti-aging ve uzmanlarla konuşmalarım var.

Sadece burnunuz ameliyatlı değil mi?

Burun ameliyatı, liposuction ve lifting yaptırmıştım.

Botox konusunda ne düşünüyorsunuz?

Kaş arasındaki çizgilere cevap verse de dolgu amaçlı yaptıranları anlamıyorum. İnsan konuşan, yürüyen, sosyal bir varlık. Bilgisi, espri anlayışı, ürettiği şey çok önemli. Kendisini yeniden yaratmak yerine yaşının en iyisi olmak mantıklı. Genç olacağım diye uzaylı gibi olmayı istemem.

Evlilikleri .

1.evliliği : yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu ile 1964 yılında evlendi. 1974 yılında boşandı. İlker İnanoğlu (d. 20.08.1965) adında oyuncu olan bir oğlu var.

2.evliliği : Ermeni işadamı Leon Bubi Rubinstein ile1982 yılında evlendi. 1993 yılında boşandı.

3.evliliği : MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal ile 1994 yılında evlendi. Evliliği devam ediyor.

Ödülleri :

1971 - 8. Antalya Film Şenliğinde, “Ankara Ekspresi” filmindeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu ödülü aldı.

2000 - Antalya Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü”

2003 - İstanbul Film Festivali’nde “Onur Ödülü”

2004 - ÇASOD “Emek Ödülü”

2006 - Süleyman Demirel Üniversitesi’nden “Fahri Doktor” ünvanı aldı.

Kitapları :

1993 - Güzelliklere Merhaba

2005 - Hayata Merhaba

Filiz Akın ile Güzellik

Sağlık ve Genç Kalma Üzerine

Filmleri :

1962 - Akasyalar Açarken

1962 - Şakayla Karışık

1962 - Şehvet Uçurumu

1962 - Battı Balık

1962 - Sahte Nikah

1962 - Aşk Merdiveni

1963 - Bekarlık Sultanlıktır

1963 - Beyoğlu Piliçleri

1963 - Kızlar Büyüdü

1963 - Ölüm Bizi Ayıramaz

1963 - Beyaz Güvercin

1963 - Ölüme Çeyrek Var

1963 - Bana Annemi Anlat

1963 - İki Gemi Yanyana

1963 - Zoraki Milyoner

1963 - Arka Sokaklar

1963 - Genç Kızların Sevgilisi

1964 - Yankesici Kız

1964 - Gurbet Kuşları

1964 - Şoför Nebahat ve Kızı

1964 - Kadın Berberi

1964 - Meyhaneci

1964 - Uçurumdaki Kadın

1964 - Kardeş Kanı

1964 - On Güzel Bacak

1964 - İstanbul Sokaklarında

1964 - Cüppeli Gelin

1964 - Filinta Kadri

1964 - Prangasız Mahkumlar

1964 - Paylaşılmayan Sevgili

1964 - Korkunç Şüphe

1964 - Asfalt Rıza

1964 - Tığ Gibi Delikanlı

1965 - Yankesicinin Aşkı (Yankesici Kızın Aşkı)

1965 - Tamirci Parçası

1965 - Babasına Bak Oğlunu Al

1965 - Fakir Gencin Romanı

1965 - Ölüme Kadar

1965 - Mirasyedi

1965 - Oğlum Oğlum

1965 - Sevinç Gözyaşları

1965 - Şakayla Karışık

1966 - Çıtkırıldım

1966 - Affedilmeyen Esin

1966 - Kolejli Kızın Aşkı

1966 - Vur Emri

1966 - Kaderin Cilvesi)

1966 - Efkarlıyım Abiler

1966 - Bar Kızı

1966 - Erkek Severse

1966 - Affet Sevgilim

1966 - Acı Tesadüf

1966 - Günahkar Kadın

1967 - Silahlı Paşazade

1967 - Ayrılık Saati

1967 - Sözde Kızlar

1967 - Bekar Odası

1967 - Affet Beni

1967 - Paşa Kızı

1967 - Hindistan Cevizi

1967 - Cici Gelin

1967 - Yıkılan Yuva

1967 - Serseriler Kralı

1967 - Sefiller

1968 - Arkadaşımın Aşkısın

1968 - Kader

1968 - Hırsız Kız

1968 - Sabah Yıldızı

1968 - Baharda Solan Çiçek

1968 - Efkarlı Sosyetede

1968 - Aşka Tövbe

1968 - Yuvana Dön Baba

1968 - Gül ve Şeker

1968 - Ömrümün Tek Gecesi

1968 - Benim de Kalbim Var

1968 - İstanbul Tatili

1968 - Aşkım Günahımdır

1969 - Son Mektup

1969 - Cilveli Kız

1969 - Karlı Dağdaki Ateş

1969 - Lekeli Melek

1969 - Yaralı Kalp

1969 - Hüzünlü Aşk

1969 - Dağlar Kızı Reyhan

1969 - Yumurcak

1970 - Yuvasız Kuşlar

1970 - Yumurcak Köprüaltı Çocuğu

1970 - Fadime

1970 - Ankara Ekspresi

1970 - Yarım Kalan Saadet

1970 - Saadet Şehri

1970 - İşportacı Kız

1970 - Aşktan da Üstün

1970 - Güzel Şoför

1970 - Beyaz Güller

1971 - Küçük Sevgilim

1971 - Umutsuzlar

1971 - Emine

1971 - Ömrümce Unutamadım

1971 - Oyun Bitti

1971 - Fadime Cambazhane Gülü

1971 - Seni Sevmek Kaderim

1971 - Yumurcağın Tatlı Rüyaları

1971 - İki Esir

1972 - Utanç

1972 - Ayrılık

1972 - Yumurcak Küçük Şahit

1972 - Tatlı Dillim

1973 - Karateci Kız

1973 - Soyguncular

1973 - Acı Hayat

1973 - Zambaklar Açarken

1973 - Ağlıyorum

1974 - Yumurcak / VEDA

1974 - Almanyalı Yarim

1974 - Memleketim

1975 - Tatlı Cadının Maceraları

1975 - Yumurcak Belalı Tatil

1975 - Babaların Babası

1977 - Le Ricain (Sinema Filmi) 1989 - Geçmiş Bahar Mimozaları

2011 - Gün Akşam Oldu          

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi