SözTV Yayınını izlemek için tıklayın
DÖVİZ KURLARI
  Alış Satış
Dolar 1.5033 1.5106
Euro 1.9179 1.9272
Diyarbakir Hava Durumu
97 &deC
GÜNÜN YORUMU
M. Ali ALTINDAĞ
KALEMİN DİLİ
Ömer Büyüktimur
BÖLGEMİZDE VİRAL HEPATİT B
Doç.Dr.Mustafa ÇELEN
AÇIK PENCERE
Av. Cavit Torun
Söz Kritik
Burhan Gül
TARAFTARIN SESİ
Ali Yılmaz
SÖZ MEYDANI
Saffet Azbay
YORUM FARKI
Şükrü Uludağ
Doç.Dr.Mustafa ÇELEN
mkcelen@hotmail.com
" Hepatit ve Siroz İlişkisi…"
11-03-2010
Yazı Boyutu: Küçük Normal Büyük

Değerli okurlar, son dönemlerde elektronik posta kutum bir hayli hareketli günler yaşamaktadır. Özellikle siz değerli okurlarımın sorularına cevap vermek için bayağı uğraşmaktayım. Ancak bundan hiçte şikâyetçi değilim. Üç ay önce "Bölgemizde Kronik Hepatit B" köşesinde yazmaya başlamadan öncede aklımdan geçen olay tam olarak buydu. Mademki bölgemizde çeşitli sebeplerden kronik viral hepatit B yoğun görünmekte ve ortalama her 10 kişiden birinde HBsAg pozitifliği var, o halde bu insanlara hizmet verecek ve akıllarına her takılanı sorabilecekleri bir muhataba ihtiyaç var diye düşünmüştüm. Yanılmamış olmamda beni fazlasıyla mutlu etmektedir. Günde ortalama 3-5 elektronik posta almaktayım siz değerli okurlarımdan. Dün aldığım bir elektronik postada hastam kronik hepatit B hastası olduğunu belirtmekte olup, hastamız üç yıldır bir hekimden tedavi alıyormuş. Ancak kendini iyi his etmediğini; halsizlik, yorgunluk ve karnında şişmeler olduğunu söylemekte. İnternette gezinirken "Bölgemizde Kronik Hepatit B" köşesinde yazıları okumuş ve ilgisini çekmiş. Hastamız Adana’da yaşamakta, "Hepatit B hangi durumlarda siroza dönüşür? Bunu engellemek için ne yapmam gerekir?" diye sormaktadır.
Değerli okurlar bu konuyu burada daha önce gündeme getirmiştik ancak tekrarlamakta fayda görmekteyim. 
Kronik Viral Hepatit B, HBV tarafından oluşan ve ilerleyici karaciğer hasarı ile seyreden ciddi bir hastalıktır. Önlem alınmadığı takdirde büyük olasılıkla siroza ve karaciğer kanserine dönüşebilmektedir. Siroz, karaciğerin görevini yerine getiremeyecek derecede hasar görmüş hali olarak adlandırılmaktadır. Aslında sirozun birçok sebebi vardır. Bunları sıralamak gerekirse; alkol alımı, bakır metabolizma bozuklukları, demir metabolizma bozuklukları, viral hepatitler, karaciğer yağlanması ve nedeni bilinmeyen birçok faktör sirozun sebepleri arasındadır.
Kronik Hepatit B, son yıllarda birçok yeni tedavi yönteminin çok başarılı bir şekilde uygulandığı bir karaciğer hastalığıdır. Bu etkin tedavi yöntemleri ile karaciğerdeki hasarın ilerlemesi durdurulduğu gibi bazı vakalarda karaciğer hasarında düzelmelerin dahi olduğu görülmektedir. Yani tedavi seçeneklerinde küçümsenmeyecek bir başarı oranı mevcut. Ancak yinede bazı hastalarda yanıt kısmi olmaktadır. Virüsün replikasyonu (üremesi) durdurulamadığı için hasar devam etmekte ve zamanla karaciğer yapısında tamamına yakın bir yıkım oluşmaktadır (Siroz).
Hastamız, hastalığı ile ilgili bilgilenirken bunu fark ederek tedirgin olmuş ve özellikle karnındaki şişkinliğide bu duruma bağlamış. Tabii ki bunlar olası sebeplerdir. Ancak kendisi tedavi altında olduğunu söylemektedir. Bu nedenle düzenli kontrollere de gittiğini düşünüyorum. Hekimi bu durumu yakından izleyip durumunu rahatlıkla fark edebilir, bu nedenle şişkinliğinin siroza bağlı olduğunu düşünmüyorum. Önerim, hekimine tekrar başvurup ayrıntılı bir karın bölgesi ultrasonografisi yaptırarak durumun netleşmesini sağlamasıdır.

Saygılarımla…

Bu yazı 1142 defa okunmuştur.
Yazarın diğer yazıları için lütfen seçiniz...
Ana Sayfa | Künye | Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | Reklam