Görüş Bildir

ABD ateşle oynuyor!

TBMM- HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını eleştirerek, "ABD'nin ateşle oynamaması lazım. Kudüs Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal bir yer, bu statüsünün devam etmesi, korunması lazım." dedi.

ABD ateşle oynuyor!

Tan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör operasyonları sonrasında evleri yıkılan ve mağdur olan her aileden bir kişinin kamuda istihdam edilmesi için kanun teklifi verdiğini söyledi.

Sur'da 3 bin civarından ailenin birinci dereceden mağdur olduğunu, evlerinin yıkıldığını ve bu kişilerin dışarıda kaldığını öne süren Tan, "Sur’da ister mülk sahibi olsun ister kiracı, yıkım tarihi itibarıyla muhtarlık kaydı, ikametgahı Sur'da olan her aileden en aşağı bir kişinin devlet kadrolarında istihdam edilmesini istiyorum, kanun teklifimin çerçevesi bu." diye konuştu.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını da eleştiren Altan Tan, "ABD'nin ateşle oynamaması lazım. Kudüs Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal bir yer, bu statüsünün devam etmesi, korunması lazım. Mutlaka işgal sonlandırılarak, yeni bir statüyle üç dinin mensuplarının kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekleri siyasi ortama kavuşturulması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Parlamentosu Knesset'in Kudüs'te bir tepede bulunduğunu hatırlatan Tan, "Knesset fiilen orada ama dünyanın bunu meşru kabul etmesi başka bir şey." ifadesini kullandı.

- "Kerkük Türkmenleri unutuldu mu"

HDP'li Tan, 25 Eylül'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumun Türkiye'de çok tartışıldığını, TBMM'de bir ay boyunca bu konunun konuşulduğunu anımsatarak, "5 bin ülkücü Kerkük'e gitme hazırlığına girdi. Ne oldu da Kerkük unutuldu? Haşdi Şabi oraya girince, bölgede İran egemen olunca rahat mı ettiniz? Ne oldu Kerkük'e, Kerkük'e gidecek 5 bin ülkücüye ne oldu? Sayın Bahçeli ne düşünüyor Kerkük'ün statüsüyle ilgili, Kerkük Türkmenleri unutuldu mu? Sadece hatırlatmak istiyorum." diye konuştu.

Açıklamaları sırasında "Kerkük" yerine 2 defa yanlışlıkla "Kudüs" ifadesini kullanan Tan, "Tekrar tekrar Kudüs diyorum... Kudüs'e de gidebilseler iyi de o da yok." dedi.

AK Parti ve MHP'li siyasetçilerin Kudüs ve Kerkük meseleleriyle ilgili siyaset mühendisliği, şov yaptıklarını öne süren Tan, bu meselelerin iç politika malzemesi yapılarak kitleler üzerinde farklı algı oluşturulmak istendiğini iddia etti.

Tan, bir gazetecinin New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapan iş adamı Rıza Sarraf'ın ifadelerini hatırlatması üzerine, "Bu işin genel çerçevesi o kadar açık ki İran ile yapılan bir iş var, bu işten belli insanların cebine girenler var. 25 yaşındaki çocuk bu kadar bakan, genel müdür, devlet büyüğüyle ilişkiyi nasıl kurdu? Biz 60 yaşına geldik bir bakandan randevu alana kadar haftalarca uğraşıyoruz, milletvekili olduk bekçiler önümüzü kesiyor. Nasıl oluyor da 25 yaşındaki çocukla bu işlere girdiniz. Sizin bununla ne işiniz var veya bu çocuğun sizinle ne işi var bunu anlatın. Evcilik oynuyorlar desem yok, şarkı türkü söylüyorlar desem çocuk onu da bırakmış."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi