AB'den Tuğluk kararına tepki: Ciddi endişe duyuyoruz

Avrupa Birliği, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'a verilen hapis cezasına sert tepki gösterdi. AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, karardan ciddi şekilde endişe duyulduğu vurgulandı ve çok geniş olan terör tanımının tekrar yapılması gerektiği belirtildi.

AB'den Tuğluk kararına tepki: Ciddi endişe duyuyoruz

AB Komisyonu Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası'ndan sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano yine bir Kürt siyasetçi ile ilgili verilen karardan kaygı duyduklarını, Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklemekle birlikte ifade hürriyetini temel bir değer olarak gördüklerini belirtti.

TUĞLUK KARARI ENDİŞELİ

Stano, terörle mücadele edilirken de ifade hürriyetinin korunması gerektiğine işaret etti. AB'nin temyiz sürecini yakından takip edeceğini vurgulayan Stano, "Türkiye terör davalarına bakan mahkemelerin son derece geniş yorumladığı terör tanımını tekrar ele almalıdır. Şiddete teşvik ile şiddet içermeyen fikirlerin ifade edilmesi arasındaki fark hem kanunda hem de de icraatta netleştirilmelidir." dedi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'u, 'terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'ten suçlu bularak 14 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay'ın onaylaması durumunda Tuğluk, vekillik döneminin bitmesiyle cezaevine girecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz