Ahmedinecad çark etti

Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi.

Ahmedinecad çark etti

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşme 40 dakika sürdü.

Erdoğan ile Ahmedinejad, zirvenin ikili görüşmeleri bölümünde iki lider arasında sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da katıldı. Erdoğan ve beraberindekiler Ahmedinaj’ın ikili görüşmeleri gerçekleştirdiği bölüme geçtiler. Erdoğan Ahmedinejad tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Basına kapalı gerçekleşen Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü.

Başbakan Erdoğan, zirvenin açılışında, devlet ve hükümet başkanlarına hitap etmesinin ardından Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdali ile görüşmüştü.

GÖRÜŞMEYE NASIL KARAR VERİLDİ?

Görüşmenin gerçekleşmesine şöyle karar verildi:

1- İran KKTC üzerindeki vetoyu kaldırdı.

2- Ahmedinejad, Başbakan Erdoğan’dan önce yaptığı konuşmada Türkiye’ye teşekkür etti. Böylece sinyal vermiş oldu.

Ardından Başbakan Erdoğan konuşmasını yaptı ve iki lider bir araya geldi.

AHMEDİNEJAD'DAN AKÇAKALE DESTEĞİ

Görüşmede Başbakan Erdoğan, "Akçakale konusunda biz haklıyız ve gerekeni yapmayı sürdüreceğiz" dedi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da, "Haklısınız ve bu konuda size destek vermeye devam edeceğiz" diye yanıt verdi.

Liderler ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in vereceği öğle yemeğinde de yuvarlak masa etrafında bir araya gelecek. İki lider en son Erdoğan’ın Tahran seyahatinde görüşmüştü.

Ev sahibi İlham Aliyev ile de ikili bir görüşme yapacak Erdoğan, ayrıca Tacikistan, Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanları ile de baş başa görüşecek.

İRAN'DAN KKTC JESTİ

ECO zirvesinde tarihi bir karara da imza atılarak, KKTC’ye gözlemci statüsü verildi.

KKTC’nin başvurusuna bir süredir İran soğuk bakıyordu ve bu başvuruyu veto ediyordu. Bakanlar Konseyi'nin dünkü toplantısında anlaşma sağlandı ve liderlerin bugün onaylayacağı bildiri öncesinde Türk heyeti de rahat bir nefes aldı. Tahran'ın bu adımı çok sıcak bir gelişme ve çok önemli bir jest olarak değerlendirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz