Görüş Bildir

AK Parti devletin gözüken yüzüdür

Karayılan, barışçıl çözümlere karşı olmadıklarını ancak “bunun bir siyasetçinin elini taşın altına koymasıyla” gerçekleşemeyeceğini ifade etti. Erdoğan’ın PKK’ya karşı tavrında değişiklik olmadığını belirten Karayılan, “AKP devletinin net gözüken bu politikası yüzünden kimsenin umuda kapılmaması gerekiyor” diye konuştu.

AK Parti devletin gözüken yüzüdür

-“GÖRÜŞMEDEN KİMSE UMUTLANMASIN”-

ANF’ye röportaj veren Örgütün yönhetici kadrosundan Murat Karayılan, Erdoğan-Zana görüşmesini yorumladı. Kürt sorununun sadece yapılan görüşmelerle çözümünün mümkün olmadığını belirten Karayılan, “Çünkü bu sorun, çok temel ve köklü bir sorundur. Yumuşamaya, çözüme doğru giden bir sürece hizmet ederse iyi fakat bu ara böyle bir şey pek uygun görülmüyor” dedi. AKP’nin sorunu şiddet yoluyla çözmek konusunda kararlılık gösterdiğini kaydeden Karayılan, hükümetin temelde, “terörle sonuna kadar savaşacağız, siyasilerle de görüşeceğiz” politikasını izlediğini, bu stratejinin bir tarafının Kürt toplumu üzerinden PKK’yı güçsüz kılmayı içerdiğini belirtti ve “AKP devletinin net gözüken bu politikası yüzünden kimsenin umuda kapılmaması gerekiyor. Bu konuda çaba gösterenlerin, görüşmek isteyenlerin amaçları farklı olabilir ama Erdoğan her şeyi kendi hizmetine sokma amacıyla yapmaktadır” yorumunu yaptı.

-“HERKES YENİDEN DÜŞÜNMELİ”-

Erdoğan-Zana görüşmesinin ardından Erdoğan’ın PKK’ya karşı kullandığı dili eleştiren Karayılan, Erdoğan’ın Leyla Zana ile yaptığı görüşmenin ardından daha yapıcı bir tavır takınması gerektiğini kaydetti. Karayılan, “Görüşmeden sonra daha yapıcı olsaydı, örneğin ‘Bu sorunu diyalog ile çözmek istiyoruz, kimseyi düşman görmek istemiyoruz’ gibisinden bir yaklaşım olsaydı, insan ‘Bu görüşmenin demek ki bir etkisi var’ diyebilirdi. Ama hemen birkaç saat sonra en sert bir üslupla hareketimize ve halkımıza hakaret eden saldırılar geliştirdi ve yürüttüğü savaşı bir kez daha ilan etti. Bu açıdan herkes yeniden düşünmelidir” ifadelerini kullandı. Karayılan, Zana’nın “Erdoğan bu içi çözer” çıkışı hakkında da “Elbette ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti Kürt sorununu çözebilir. Elbette ki bu devletin ve hükümetin başındaki Erdoğan Kürt sorununu isterse çözebilir; ancak çözmesi için önce bir karar vermesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

-“ZANA’YA KÜSLÜK YOK”-

Karayılan, medyanın bir kesiminin daha başlangıçta Leyla Zana’nın çıkışını sahiplendiğini ve Kürt siyasetini tahrik ederek yanlışa sevk etmeye çalıştığını belirtti ve “Onlar Kürt siyasetinin çok sert tepki göstereceğini yine PKK hareketi olarak bizim artık üstünü çizeceğimizi bekliyorlardı. Bunun da ciddi bir çatlaklığa ve bazı sorunlara yol açacağını hesaplıyorlardı. Ama Kürt siyaseti çok olgun bir biçimde hem eleştirilerini söyledi hem de neyin nasıl ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu da Kürt siyasetinin olgunlaşma düzeyini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Buna karşın Karayılan, “Ancak durum ne olursa olsun, Kürt siyasetinin başarısı, ferdi çıkışlarla değil, konsensüse dayalı, birlikçi ruhu güçlendiren mücadele biçimleriyle sonuç alabilecektir” sözleriyle Erdoğan’la görüşen Zana’ya göndermede bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi