Altan Tan'dan başörtüsü teklifi

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 28 Şubat dönemindeki davaların düşmesi ile okullarda ve kamusal alanda başörtüsünün serbest bırakılması için iki kanun teklifi verdi.

Altan Tan'dan başörtüsü teklifi

Tan, verdiği iki kanun teklifi hakkında TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

28 Şubat döneminde çok kötü günler yaşandığını, yüzlerce, binlerce kişinin gözaltına alındığını, binlerce kişiye ceza verildiğini belirten Tan, ''Bugün ortaya çıktı ki o tarihte işledikleri suçlarla ilgili ciddi bilgi, belge yok. Tamamen keyfi, ideolojik, tek yanlı, laik, ulusalcı, Kemalist anlayışla bu insanlar mağdur edildi'' dedi.

Tan, o dönemde bu kadar kötü şeyler olduysa, binlerce kişi mağdur edilip, görevden uzaklaştırılıp, sicilleri bozulduysa bunun telafi edilmesi gerektiğini belirterek, ''28 Şubat dönemindeki özellikle İslami kesimle ilgili Kürt meselesiyle bağlantılı olarak hüküm giyen bütün kişilerin yeniden yargılanmasını, bu davaların düşmesini istiyorum'' diye konuştu.

Bu konuda kanun teklifi verdiğini ifade eden Tan, AK Parti'nin, mağduriyetin ortadan kalkmasını istemesi halinde teklife destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Nurettin Şirin'den Salih Mirzabeyoğlu'na kadar mağdur olan kişilerin mağduriyetine son verilmesini talep eden Tan, ''O dönemin mahkeme, bürokratik, adli sicil kararlarını yok sayalım. Suç isnadı var diyorsanız gelin bir daha yargılayalım'' diye konuştu.

Tan, ayrıca orta öğretim ve üniversiteler ile kamusal alanda başörtüsünün serbest olması için de kanun teklifi verdiğini vurguladı.

''Çiller özel örgütü'' tartışmalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Tan, Tansu Çiller'in, ''kolejli kız havasına yattığını, kendisinin de kolejde okuduğunu, sosyetik arkadaşlarının olduğunu ancak böyle kolejli kız görmediğini'' söyledi.

Çiller'in gidip yerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geldiğini ifade eden Tan, ''O da bu sefer kolejli delikanlı rollerine giriyor diyeceğim, pek uymuyor. İmam Hatipli kolejli pozisyonuna yatıyor; 'Beni de dinliyorlar, derin devlet bitmiyor' diyor. Artık telefonda hanımımızla tartışmaya giremiyoruz. Sebze halinde kabzımal mısın; 11 yıldır Başbakansın, şikayet etmeye hakkın var mı?'' diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz