Anadolu medeniyeti yeniden filizleniyor!

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Batı'nın gerilediğini ifade ederek, son 200 yıldaki yıkımdan sonra Anadolu medeniyetinin tekrar filiz vermeye başladığını söyledi.

Anadolu medeniyeti yeniden filizleniyor!

‘Geçmişten Geleceğe Türkiye’ konulu konferans Diyarbakır'da yapıldı. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Batı'nın gerilediğini söyleyerek, son 200 yıldaki yıkımdan sonra Anadolu medeniyetinin tekrar filiz verdiğini belirtti.

 GEÇMİŞTEN GELECEĞE TÜRKİYE

Diyarbakır’da ‘Geçmişten Geleceğe Türkiye’ konulu konferans düzenlendi. Dicle Üniversitesi Kongre merkezinde düzenlenen konferansa Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İl Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kaymakamlar, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Talip Gül yaptı. Gül, Dicle Üniversitesinin genel faaliyetleri konusunda bilgi aktardı. Daha sonra konuşan İl Valisi Aksoy, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun oluşum sürecinde kendisinin de görev aldığını ifade ederek, kurumun önemine vurgu yaptı. Aksoy, şöyle dedi;

TÜRKİYENİN ÖNEMLİ BİR KURUMU

"Türkiye’nin en önemli kurumlarından birisi. Kamuoyunda yeteri kadar tanınmıyor olabilir ama Sayın Şeref Malkoç'un hem şahsında hem kuruma yapacağı katkılar ve diğer yardımcı arkadaşları ile beraber bu kurumun Türkiye’de ve dünyada olması gereken konuma taşınması hususunda, önemli çalışmaları olacağına inanıyorum.  Bu da Diyarbakır’a ve bölgeye verdiği önemin bir göstergesi. Bu anlamda kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Geniş deneyimi ve fikirleri olan, hukukçu kişiliği, avukatlığı, milletvekilliği ve birçok alandaki sosyal faaliyetleriyle de donanımlı bir arkadaşımız. Bugünde bu birikimlerini bizlerle paylaşacak. Ben Diyarbakır’a geldiği için kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Bu programın da hayırlı sonuçlar çıkarması, yararlı bir neticeye varması bizleri daha iyi bir noktaya taşıması temennisiyle teşekkür ederek, sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

MALKOÇ DARBELERİ ANLATTI

Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan darbeleri anlatan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise Türkiye’nin son yıllardaki gelişiminden bahsetti. Türkiye’nin ve bu coğrafyanın değerinin tarihten geldiğini ifade eden Malkoç, “Bizler bu coğrafyada çok iyi şeyler yapmışız, ama özellikle yakın tarihimiz felaket, çok kötü. Bir sürü karma karışık işler, hukuksuzluklar, yanlışlıklar, adaletsizlikler, devlet ile milletin kavgası olmuş. Bir grup sağcı, bir grubunuz solcu birbirini vurmuşlar. Sabah sağcıyı vuran silah, öğleden sonra solcuyu vurmuş. Sağcı ve solcu gençlik de ‘vatanı kurtarıyoruz’ zannetmişler. 5 bin lider genç bu yüzden toprağa gömüldü. O bitmiş, Ermeni saldırıları başlamış. O bitmiş laik-dindar çatışması başlamış.

OLUŞAN ÖRGÜTLERİN YAPISI

Böyle tartışmalarla vakit kaybedilmiş. O tamamlanmaya başlamış Türk-Kürt kavgası başlamış. Önümüzde çok güzel dönemler var. Türkiye çok ciddi mesafeler aldı özellikle hak ve özgürlükler noktasında. Bu ortamı zehirleyen şey terör. Bu memlekette kimin elinde ve belinde silah olacak kanunda yazılıdır. Kanunda elinde ve belinde silah taşımasına müsaade etmediği insanlar silah taşıyıp hukukun dışına çıkıyorsa, o memleketin güvenlik güçleri gerekeni yapar ve onu yakalar yargısına teslim eder ve yargısı da gerekeni yapar. Temel hak ve özgürlükler genişletilirken DEAŞ gibi, PKK gibi, FETÖ gibi örgütlere bu ülkede meydan bırakılmayacak.” dedi.

MİLLİ İRADE ÜZERİNDEKİ VESAYET

Milli iradenin üzerindeki vesayetin kaldırıldığını söyleyen Malkoç, “Bu hukuken kaldırıldı, fiilen kaldırılıp kaldırılmadığını göreceğiz. Artık bundan sonra kolay kolay ne 1960 gibi darbeler ne 12 Mart gibi muhtıralar ne 12 Eylül gibi darbeler ne 27 Mayıs gibi darbeler ne de 15 Temmuz’daki gibi askeri darbe kalkışımı bu ülkede olmayacak. 1960 ve 1980 darbeleri için o dönemi yaşayanlar ‘Askerler demokrasiyi askıya alıp, hak ve hukuku ortadan kaldırıp darbe yaptığında Diyarbakır’ın meydanına 100 kişi çıksaydı, İstanbul Beyazıt’a 500 kişi toplansaydı, Ankara’nın Kızılay’ına bin kişi toplansaydı bunu yapamazlardı’ derlerdi. Bunları hep duyardık. 15 Temmuz günü yurtdışında irtibatı olan hainler bu milletin vergileriyle alınan 36 uçağı, 50 helikopteri, 350 zırhlı personel taşıyıcıyı, 100 tankı, 4 bin silahlı askeri ve toplam 10 bin kişiyi harekete geçirip darbe yaptılar.” ifadelerini kullandı.

KENDİLERİ VE DEĞERLERİ VARDIR

“Dünyada, Batılılara göre kendileri ve diğerleri vardır.” diyen Malkoç, sözlerine şöyle devam etti: “Siz Afganlı mısınız Arap mısınız Türk müsünüz Kürt müsünüz; onlara göre siz diğerlerisiniz, onlardan değilsiniz zaten. Bu medeniyet merhametsiz, şefkatsiz, sömürüye dayalı bir medeniyettir. İşte bu gerilerken son 200 yıldaki yıkımdan sonra yeni bir medeniyet filiz veriyor. Bizim medeniyetimiz, Anadolu medeniyeti. Bizim inancımız tevhit inancıdır, Allah’ın birliğine olan inancımızdır veya ‘Romalılar ya da ötekiler’ diye bir medeniyet anlayışı değildir, bizim anlayışımız. Bizim medeniyetimizin temelinde insanların en hayırlısı, insanlara en faydası olandır. İşte yeni medeniyetin ufku çizgisi, omurgası bu.”

Kaynak: Diyarbakır Söz