Görüş Bildir

Başkanlık sistemi sorunu çözmez!

Başbakanlık sistemine ilişkin Diyarbakır’da konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, “Kürt sorunu Başkanlık sistemi ile çözülmez. Kürt sorunu daha fazla demokratikleşme ile çözülür” dedi.

Başkanlık sistemi sorunu çözmez!

Ak Parti Diyarbakır İl Başkanlığınca düzenlenen Siyaset Akademisi dersine katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’da 2 Haziran tarihinde yapılacak AK Parti İl Kongresinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli mesajlar vereceğini kaydeden Denemeç, “Başbakanımız burada Kürt sorunu tek değil, birçok konuda mesaj verecek. Bu mesajlar süreci tamamlayacak mesajlar olacak. Normalleşmeye dönük mesajlar verilecek. Geçmişte bildiğiniz gibi demokratik olmayan yöntemlerle Türkiye yönetildi. Ama biz geçmişten ders alan bir partiyiz. Önümüzdeki süreçte bölgede daha uyumlu bir toplum haline gelmemiz için gerekli tedbirleri aldık” dedi.

‘YENİ ANAYASA İÇİN BULUŞMALI’

Tüm partilerin işbirliği ile yeni Anayasanın yapılması gerektiğini belirten Denemeç, “Bizim isteğimiz tüm partilerin ortak katkısı ile yapılmalıdır. Yeni Anayasa yapım sürecinde masadan herhangi bir partinin kalkacağını tahmin etmiyorum. Çok değişiklikler yapılmasına rağmen bu darbe anayasasının ana gövdesi halen belirli bir zihniyeti taşımaktadır. Türkiye’nin demokratikleşmesi anlamında yeni anayasa önemlidir. Biz hiçbir partinin dışında kalmasını istemiyoruz” dedi.

 

EYALET SİSTEMİNE GEREK YOK’

Gazetecilerin ‘Başkanlık’ sistemine ilişkin sorularını yanıtlayan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, “Başkanlık sistemi, bizim parti programımızda da üstü kapalı da olsa yer alan bir konu. Ama burada önemli olan ülkenin daha demokratik hale gelmesi ve bireysel özgürlüklerdir. Bu bireysel özgürlükler sistemden daha önde geliyor. Parlamenter sistemi mi, başkanlık sistemi mi, dediğiniz zaman, önce bireysel özgürlükler. Ondan sonra, sistemi tartışmamız daha doğru olur. Bu anlamda başkanlık sisteminin de birçok artıları var. Tabi bir takim eksiklikleri de olabilir. Biz 1950'li yıllardan bu yana parlamenter sisteminde yaşıyoruz. Parlamenter sisteminde birçok eksi ve artıları vardır. Eksik kısmı, parlamenter sistem seçimlerden sonra koalisyon ihtimalini de gündeme getiriyor. Ülke olarak koalisyon sürecini çok yaşadık. Bu ülkede ekonomik anlamda ve ona paralel olarak bir takım kargaşaların olduğu dönemler oldu. Başkanlık sistemi koalisyonlara yer vermeyen bir sistem. Çünkü bir şekilde vatandaşın yüzde 50 oyuyla seçilmiş olan başkan, parlamentodan bağımsız olarak kabinesini oluşturabiliyor. Parlamentodan bağımsız olarak oluşturulan kabinenin avantajı, denetlenmesi parlamentodan yapıldığı için kuvvetler ayrılığı prensibine daha uygun. Başkanlık sisteminin olduğu yerde illa bir eyalet sisteminin de olması gerekmiyor. Buna siz kendiniz karar veriyorsunuz” dedi.

‘BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE ÇÖZÜLMEZ’

Kürt sorunu hangi sistem çözer, Parlamenter sistem mi? Başkanlık sistemi mi? Şeklindeki soruya AK Partili Denemeç, “Kürt sorunu ne başkanlık ne parlementer sistem ile çözülür. Kürt sorunu demokratikleşme sorunu ile çözülür. Kürt sorunun çözümü parlementler yada başkanlık sisteminde değil. Demokratikleşme ile Kürt sorunu çözülür. Çünkü kimsenin elinde sihirli değnek yok. Bireysel, sosyal, ekonomik ve demokratik hakları verdiğiniz zaman sorunlar daha kolay çözülüyor. Elini vicdanına koyan herkes bu ülkenin demokratik bir ülke olduğunu söyler. Tabi ki eksikliklerimiz var ama güzel düzenlemelerle yavaş yavaş bu problem ortadan kalkar” yanıtını verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi