Büyükşehir Yasası değiştiriliyor, bazı yetkiler devlete geçiyor

Büyükşehir Yasası'nın değiştirilerek bazı yetkilerin merkezi yönetime devredilmesi için çalışma başlatıldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala da "Büyükşehir Yasası ile ilgili çalışmamız var dedi.

Büyükşehir Yasası değiştiriliyor, bazı yetkiler devlete geçiyor

Büyükşehir Yasası’nın değiştirileceği iddia edilirken, İçişleri Bakanı Efkan Ala’danda bu yönde bir açıklama geldi. Ala “Büyükşehir Yasası ile ilgili çalışmamız var” dedi.

AMAÇ HDP'Lİ BELEDİYELER Mİ?

Sabah gazetesinde bugün yer alan haberde, Doğu ve Güneydoğu'da HDP'li belediyelere ait araçların PKK tarafından kullanıldığı iddia edilmiş ve "HDP'li belediyelerin yetkileri tırpanlanıyor" denilmişti.

Belediye yasasıyla ilgili yürütülen çalışmaya ilişkin Sabah'ta yer alan haber şöyle:

"Yeni düzenleme ile Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluklarına neşter vurulacak. Bir önceki düzenleme ile belediyelere verilen bazı sorumluluklar geri alınacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun belediye başkanlarının görüşlerini almak için ilerleyen günlerde büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelebileceği ve hükümetin kararını şekillendireceği öğrenildi. 2012'de çıkarılan Büyükşehir Yasası ile 29 büyükşehirdeki il özel idareleri kapatılmış, yetki ve sorumluluklarının bir kısmını Büyükşehir ve ilçe belediyeleri devralmıştı. Yeni düzenlemeyle büyükşehirlerde yeniden il özel idarelerinin kurulması ya da valilklere ek sorumluluklar getirilmesi gündeme gelebilecek.

İTFAİYE ALINACAK

Yapılacak ikinci bir düzenlemeyle merkezi bir itfaiye teşkilatı kurularak, itfaiye sisteminin belediyelerin elinden alınması planlanıyor. Bu kararına ardında Türkiye'deki itfaiye teşkilatının yönetimini tek elde toplama ve ulusal düzeyde koordinasyonu sağlama arayışının olduğu da öğrenildi. Bunun için iki seçenek ön plana çıktı. Türkiye'deki tüm itfaiye teşkilatları AFAD'a bağlanacak. Ya da ayrı bir merkezi itfaiye teşkilatı kurulacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz