Görüş Bildir

CHP: Asgari ücret düzeltilip sonra pazarlık başlasın

CHP Sözcüsü Öztrak, "Asgari ücret üzerinde 2019 yılında enflasyon, kriz nedeniyle meydana gelen tahribatı telafi etmek lazım. Ondan sonra pazarlığa başlamak lazım" dedi. Öztrak, Adil Özsüz'ün yerini bildiklerini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya da "Biliyorsan neden apar topar almıyorsun?" diye sordu.

CHP: Asgari ücret düzeltilip sonra pazarlık başlasın

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücrette pazarlıklar öncesinde enflasyon ve kriz nedeniyle meydana gelmiş olan tahribatın telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Genel Merkezi’nde MYK toplantısı sürerken basın toplantısı düzenleyen parti sözcüsü Öztrak, partilerinin asgari ücretle ilgili düşüncelerini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türk-İş ziyaretinde açıkladığını hatırlattı. Öztrak şöyle devam etti:

‘ALACAĞA AYRI VERECEĞE AYRI ENFLASYON KABUL EDİLEMEZ’

“Devlet, kendi aldığı maktu belgelere, harçlara ve para cezalarına yüzde 22,58 oranında zam yaptı. Niçin? Geçtiğimiz yıl enflasyon nedeniyle uğradığı kaybı telafi etmek amacıyla yaptı. Dolayısıyla, bu oran 2019 yılındaki enflasyon kaybını telafi edecek oran, yani yeniden değerleme katsayısı. Bu nedenle asgari ücret pazarlığına başlamadan önce bir defa asgari ücreti bu yeniden değerleme katsayısıyla artırarak, asgari ücret üzerinde 2019 yılında enflasyon, kriz nedeniyle meydana gelen tahribatı telafi etmek lazım. Ondan sonra pazarlığa başlamak lazım. Aksi takdirde devletin alacağına ayrı, vereceğine ayrı enflasyon uygulaması gibi bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün olmaz.”

‘AİLENİN DE YAŞAM MALİYETİ DİKKATE ALINMALI’

“Pazarlığı gelecek yıl yüzde beş olarak hedeflenen büyüme üzerinden çalışana ne kadar pay verileceği, yani refahtan çalışanın ne kadar pay alacağı konusunda yapmak lazım. Yüzde 5’in tamamını verirseniz çalışanlar da büyümeden diğer kesimler kadar pay almış olur. Diğer yandan Türk-İş bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 2 bin 578 olarak açıkladı. Bunun altında bir ücreti de kabul etmeyeceğini söyledi. Burada asgari ücrette ILO standartlarına uyulması yaşam maliyeti ve ücret belirlenirken tek bir işçinin değil ailesinin de yaşam maliyetinin de dikkate alınması gerektiğinin altını bir defa daha çizmek isterim.”

‘ORTADA BÜYÜME FALAN YOK’

“Ekonomik krizin son bir yılda 789 bin yurttaşımızı işinden ettiğini biliyoruz. Bu yurttaşlarımızın dörtte üçü, yani işsiz kalan her 100 kişiden 75’i en düşük maaş alan, en kırılgan kesme mensup. Diğer taraftan bakınca bütçe açıklarının geldiği yer itibariyle bütçeden büyümeyi desteklemek amacıyla harcanan aktarılan kaynakların da sınırına gelindiği görünüyor. Mevcut ekonomik krizde asgari ücret iç talebe ivme verebilecek en önemli araçlardan biri olarak görülmelidir. Krediye kredi ile takla attırarak, ya da yandaşların kredilerini silerek geldiğimiz noktada birazdan değineceğim, büyüme falan ortada yok. Bütün dünyanın kabul ettiği bir husus var. Bu tür ortamlarda tüketim eğilimi yüksek en kırılgan kesimlerin gelirlerini artırmanız lazım ki ekonomi canlansın. Burada maalesef bu işi enflasyonu artırmadan, cari açığı artırmadan, büyümeyi artırarak yapabilmekte. Bu nedenle bu yıl asgari ücretin önce bir yüzde 22,5’luk kısmını biraz önce açıkladığım yüzde 22,8’lik kısmını koyacaksınız. Onun üstüne de tüketimi artırabilmek için büyü hedefi olan yüzde 5 kadar da bir ilave yapacaksınız. Bu da aşağı yukarı Türk-İş’in söylediği 2578’in biraz üstü oluyor.”

‘OSMANGAZİ  DEĞİL DELİ DUMRUL KÖPRÜSÜ DEYİN’

“2020 bütçesinin görüşmeleri sona erdi. Şimdi artık genel Kurul’da tartışılacak. Ama çok ilginç bazı bakanlar için bu komisyon adeta günah çıkarma odasına dönüştürdü. Önce Sağlık Bakanı çıktı kamu hastanelerinin bütçe kaynaklarıyla yapılacağını söyledi. Bir de şehir hastanelerinin büyüklüğünden dolayı yönetim sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. Sonra Ulaştırma Bakanı çıktı. Osmangazi Köprüsü’nde çok yüksek garanti parası verdik, kimse bunu ödeyemez, o yüzden bu parayı düştük diyor. Saray’a bir bir teklifimiz var: Derhal bu köprünün adını değiştir! Buna Osmangazi değil, Deli Dumrul köprüsü deyin. Geçenden 3 akçe, geçmeyenden döve döve 40 akçe.”

‘ADİL ÖKSÜZ’Ü NEDEN ALMIYORSUN’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz” açıklamasına da tepki göstererek, “Biliyorsan neden bunu apar topar almıyorsun? Bu arkadaş neden alınmıyor? Bu kişi derhal yakalanmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi