Çözümün adresi meclisin çatısı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, 7 Haziran'daki seçimde HDP'nin barajı aşmasının herkesi heyecanlandırdığını belirterek, "Kürt sorunu artık silahla değil, Mecliste çözülecek' diye herkes umutlandı ancak çatışmaların başlaması, polislerin şehit edilmesi ve ondan sonra yaşananların ardından insanların sivil siyasete güveni kayboldu" dedi.

Çözümün adresi meclisin çatısı!

Recep KAYA

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere kente gelen CHP Genel Başkan Yardımcıları Bekaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu, Sümerpark'ta basın mensuplarıyla buluştu.

Bekaroğlu, seçimin ardından partilerin bir araya gelip, terör konusunu ele almaları halinde şu anki durumun yaşanmayacağını savundu.

HDP'nin parlamentoya girmesinin önemli olduğunu kaydeden Bekaroğlu, "Tüm Türkiye, bu sürecin silahla değil, sivil siyasetle çözülecek olmasını kabul etmişti. Bu sonuçtan, Erdoğan ve örgüt ciddi şekilde rahatsız oldu. Masayı deviren Erdoğan'dır ama bundan önce çatışmasızlık ortamının bittiğini ilan eden örgüttür. Bu, herkesin önünde oldu ve tüm bunları biliyoruz" diye konuştu.

Sorunların çözümü için ilk önce yeni anayasa yapılması gerektiğini anlatan Bekaroğlu, şunları dile getirdi:

"Kürt meselesi, en önemli meseledir. Bunun çözülmesi için de eşit yurttaşlık sağlanmalıdır. Yanlış dış politika da önemli bir sorundur. Bunun değiştirilmesi lazım. Ekonomi de tıkandı. Ayrıca, eğitim sisteminde de ciddi değişiklikler yapılması lazım. Partiler bir araya gelebilir. Anayasa'dan başlayarak birlikte bu sorunlara çözüm yolları bulunup, barış ortamı tesis edilebilir. CHP, sorunların çözümünde kararlıdır. Elini taşın altına sokacaktır."

Bekaroğlu, terör saldırılarından en büyük zararı sivil siyasetin gördüğünü vurgulayarak, "HDP'nin barajı aşması herkesi heyecanlandırdı. 'Kürt sorunu artık silahla değil, Mecliste çözülecek' diye herkes umutlandı ancak çatışmaların başlaması, polislerin şehit edilmesi ve ondan sonra yaşananların ardından insanların sivil siyasete güveni kayboldu. Bu çatışmalarda en çok zararı HDP gördü. Bu çatışmalardan sadece hükümet değil, örgüt de sorumludur" ifadesini kullandı.

"SORUNUN ÇÖZÜM YERİ MECLİSTİR"

CHP genel başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan çatışma sürecinin bitmesini istediklerini söyledi.

Çatışma ortamının olduğu dönemde yeni bir seçime gidildiğini anımsatan Tanrıkulu, "Seçime gidiyoruz ama hiçbir yerde bir seçim havası yok çünkü kimsenin ağzının tadı yok. Bu ortama sürüklenmemizin nedeni, bu hükümet, AK Parti ve Erdoğan'dır. Eğer Kürt meselesi bizim önerdiğimiz yöntemle, kişilere bağlı olmadan, güvence altına alınarak götürülseydi, bugün bu ortamla karşı karşıya kalmayacaktık" değerlendirmesinde bulundu.

Tanrıkulu, ülkedeki ortamın çok kötü olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Öyle korkunç bir tabloyla karşılaştık ki yarın ne olacağını, nasıl bir tehditle karşı karşıya kalacağımızı bilmiyoruz. CHP olarak, bu sorunun toplumsal mutabakatla çözüleceğine inanıyoruz. Silahlı çatışmadan, terör yöntemlerinden vazgeçerek, silahsızlanma sağlanarak bu sürecin yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bize göre sorunun çözüm yeri Ankara'dır ve Meclistir. Meclis odaklı süreçlerle silahların gömülmesini sağlayacak bir süreç sağlamalıyız."

Bir gazetecinin, "Önümüzdeki seçimlerde, 7 Haziran seçimlerine benzer bir sonuç çıkarsa tutumunuz ne olacak?" sorusuna ilişkin Tanrıkulu, "Tek başına iktidar olmak istiyoruz. Tek başına iktidar olmazsa, üstümüze düşen sorumluluğu alacağız. Kalıcı bir hükümet olmasını dileriz ama Türkiye'yi de seçeneksiz bırakmayız. Herhalde AKP, sonuçlardan bir ders çıkarmıştır. Aradan geçen 5 ayın Türkiye'ye nelere mal olduğunu gördük. Türkiye, yeniden böyle bir maliyeti kaldıramaz" görüşünü paylaştı.

Daha sonra Sur ilçesini ziyaret eden Bekaroğlu ve Tanrıkulu, Gazi caddesi'nde esnafla görüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz