Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırgızistan'da yüksek düzeyli iş birliği toplantısı öncesinde konuştu.

Erdoğan "FETÖ'nün Kırgızistan'da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz'da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırgızistan'da yüksek düzeyli iş birliği toplantısı öncesinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, "FETÖ'nün Kırgızistan'da mevcudiyetini sürdürüyor olması gelecekle ilgili 15 Temmuz ile ilgili sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu iki ülke arasında gündemden çıkararak olumlu gündeme odaklanmak iki ülke yararına faydalı olacaktır. Kırgızistan'a eğitim kültür kalkınma desteğini sürdüreceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek Manas Uluslararası Havalimanı'nda Kırgızistan  Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emin Erdoğan ile Kırgızistan  Cumhurbaşkanı Ceenbekov ve eşi Aygül Ceenbekov'un, Şeref Salonu'nda düzenlenen  tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, iki ülke milli marşları çalındı.

Tören kıtasını denetleyen Erdoğan ve Ceenbekov daha sonra heyetlerini  birbirine takdim etti. Başkan Erdoğan, tören kıtasını "Salam Asker" diyerek  selamladı.

'BORSOK' İKRAM EDİLDİ

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a, uçaktan inişlerinde kendilerini  karşılayan yöresel kıyafetli iki Kırgız genç kız çiçek takdim ederken, geleneksel  Kırgız hamur işi "Borsok" ve bal ikramı yaptı. Karşılamada, Kırgız Cumhurbaşkanı Ceenbekov ve eşi Aygül Ceenbekov'un  yanı sıra Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat ve büyükelçilik personeli de hazır bulundu.

ERDOĞAN BAŞKANLIK ETTİ

Devlet Konukevi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık etti.

Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, sözlerine "Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti malum iki kardeş ülkedir. Türkiye, bağımsızlığından bu yana Kırgızistan'ın yanında yer almış, Kırgızistan'ın kalkınmasına her zaman destek olmuştur." diyerek başladı.

Erdoğan, 2011'de de YDSK'yi kurarak ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttiklerini belirterek "Buna rağmen 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hiç arzu etmediğimiz halde iş birliğimizde kısmi bir duraklama yaşandı. Biz ilişkilerimizin tekrar olması gereken düzeye çıkartılması için elimizden geleni yapmaya hazırız." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, özellikle stratejik, askeri, siyasi, ekonomik bütün bu alanlarda atılması gereken çok önemli adımların bulunduğuna işaret etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik seçimlerinde Kırgızistan'ı destekleyeceklerini açıklamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Erdoğan, Kırgız parlamentosunda bir KırgızTürk Dostluk Grubu'nun oluşturulmasını da memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Erdoğan, yeni dönemde Kırgız Dostluk Grubu'nu en kısa sürede oluşturacaklarını ifade ederek başta Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov olmak üzere Kırgız parlamenterlerin, Türk milletvekilleriyle sık aralıklarla bir araya gelmelerini desteklediklerini belirtti.

1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİ

İki ülkenin ticaret hacminin potansiyelin gerisinde olduğuna işaret eden Erdoğan, "Yıllık ticaret hacmimizi en kısa sürede 1 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefine bizler bağlıyız. Sizden ricam iş adamlarımızın Kırgızistan'a yatırım yapmaları konusunda gerekli desteğin verilmesi, teşviklerin sağlanması ve onların korunması olacaktır." dedi.

Başkan Erdoğan, yarın mevkidaşı Ceenbekov ile iştirak edecekleri iş forumunda bu hususlarda güçlü mesajlar vereceğini bildirdi.

Ayrıca havayolu şirketlerinin frekanslarının artırılması talepleri konusunda da destek beklediklerinin altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:

"Havayolu ile ilgili olarak ayrıca değerli kardeşimle de konuştuk. Burayla ilgili olarak Türkiye'de havaalanlarının ve havalimanlarının yapımında bizler özellikle BOT ya da 'yapişlet' sistemiyle çok ciddi kazanım elde ettik. Bu konuyla ilgili de inşallah Kırgızistan'a her türlü desteği vermeye bizler hazırız. Gerek altyapı yatırımı gerekse işletme anlayışı noktasında, 'yapişletdevret'te yarın burada olacak iş adamlarından belki rol almak isteyenler olabilecektir. Kırgız milli bütçesine yük olmadan böyle bir çözüm inanıyorum ki sizleri ciddi manada rahatlatacaktır."

İKİ ÜLKE ARASINDAKI ÇALIŞMA

Erdoğan, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin Bişkek'te en kısa sürede açılabilmesi için ilgili bakanlıkların süratle çalıştıklarını söyledi. Ceenbekov'un, yer tahsisi noktasında çalışmaların olduğunu kendisine ifade ettiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim arkadaşlarımızın da bu belirlenen yerde gerek Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin inşası gerek TİKA ile ilgili yapılacak yer konusu, bunları orada inşa etmek suretiyle gerçekten Türk mimarisiyle orada bu adımın atılması, büyükelçilik noktasında da bizleri rahatlatacaktır. Bu kapsamda Bişkek'te tarafımıza tahsis edilen bu arazilerin durumlarının da büyükelçiliğimiz tarafından süratle takibi için herhangi bir engel söz konusu değil. Hemen adımları atmamız lazım. Bu konudaki başvurumuza süratle cevabın verilmiş olması, Maarif Vakfının aynı şekilde bu arsa içerisinde yapılacak olması da işimizi ciddi manada kolaylaştıracak. Böylece TürkiyeKırgızistan arasındaki çalışmalar da hız kazanacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan ile ilişkilerini siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal tüm alanlarda derinleştirmek arzusunda bulunduklarını belirterek "Bu çerçevede gerek ekonomik yatırımlarımıza ağırlık vermeyi gerek kalkınma yardımlarımızın coğrafi dağılımını tüm ülkeye yaymayı öngörüyoruz." dedi.

Sağlıkla ilgili konuda ise en ufak bir sıkıntının söz konusu olmadığını aktaran Erdoğan, Kırgızların Türkiye'deki tedavilerine desteği sürdüreceklerini anlattı.

Erdoğan, 3. Dünya Göçebe Oyunları'nın ve 6. Türk Konseyi Zirvesi'nin hayırlara vesile olmasını diledi.

FETÖ İLE MÜCADELE SÜRÜYOR

Özellikle FETÖ konusu başta olmak üzere ikili ilişkilerin geldiği noktayı mevkidaşı Ceenbekov ile samimi bir şekilde ele aldıklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"FETÖ'nün Kırgızistan'da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz'da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Kırgızistan'a ekonomi, eğitim, kültür ve kalkınma yardımları gibi konularda her türlü desteğimizi inşallah sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde hep birlikte daha çok çalışmamızın gereğine inanıyorum." Toplantının basına kapalı bölümünde iki ülkenin bakanları söz aldı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Erdoğan, Ceenbekov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında, ' Türkiye, Kırgızistan arasındaki ilişkilerin hak ettiği düzeye ulaşması için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Pazartesi günü Türk Konseyi'ne katılarak önemli kararlar alacağız' dedi.

TARİHİ MESAJLAR VERECEĞİZ

"Siyasi , askeri, ticari ve kültürel alanlarda atabileceğimiz adımları görüştük. Türkiye, Kırgızistan arasındaki ilişkilerin hak ettiği düzeye ulaşması için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Pazartesi günü Türk Konseyi'ne katılarak önemli kararlar alacağız. Ekonomik ilişkilerle desteklenmeyen her işbirliği zayıflamaya mahkumdur. Birikimlerimizi Kırgızistan'la paylaşmayı arzu ediyoruz. Alt ve üst yapısında yapabileceğimiz çok şey var."

FETÖ MEVCUT YAPISINA KARŞI

"FETÖ mevcut bulunduğu her ülke için tehdittir. Ülkemiz attığı adımlarla bu örgütün belini kırmayı başarmıştır. Kırgızistan'daki FETÖ varlığı ile mücadele edilmesi başlıca gündemimizi oluşturdu. Biz kardeşsek çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Biz darbe yedik, kardeşlerimizin aynısını yaşamasını istemeyiz. Bunlar askeriyee, kurumlara sızarlar. Burada da aynısını yaparlar. FETÖ'yü Kırgızistan'da bir tehdit olmaktan çıkaracağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz