Cumhurbaşkanı Erdoğan: Oy verirken korku olmasın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van'da yaptığı konuşmada HDP'ye yüklendi. Erdoğan, korkunun oyları yönlendirmemesi gerektiğini belirterek, "Oy verirken korku olmasın. Sizleri korkuyu, korkutmaya davet ediyorum. Oy hepimizin namusu ve şerefidir. Namusumuza şerefimize sahip çıkalım. Terörün desteklediği parti ne diyor, bu süreç biz Meclis'te yokken başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Oy verirken korku olmasın

Evet doğrudur. Bu süreç sizinle başlamadı, sizin için de başlamadı. Milletimizle birlikte, bunlar olsun olmasın biz başaracağız" dedi.

Van'da yapımı tamamlanan 80 kamu yatırımının açılışına katılmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile birlikte Van'a geldi. Geniş güvenlik önlemleri altında 1 saat gecikmeli olarak Beşyol Meydanı'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaklaşık 5 bin kişilik bir kalabalığa hitap etti. Erdoğan konuşmasında parti ismi vermeden HDP'ye yüklendi.

YATIRIMLARI ANLATTI

Erdoğan konuşmasına Van'a ve bölgeye yaptıkları yatırımları anlarak başladı. Erdoğan, toplam yatırım değeri 1 milyar 412 milyon lira olan 80 eserin bugün Van'da açılışını yaptıklarını belirterek, "2013'ün ekim ayında yatırım bedeli 1,5 katrilyon (milyar) olan toplu açılışı yapmıştık. Van'a toplamda ise 17,5 katrilyonluk yatırım yaptık. Doğu ve Güneydoğu'ya 12 yılda 260 katrilyon yatırım yapıldı. Bu da yaklaşık 100 milyar dolara tekabül ediyor. Doğu ve Güneydoğu'nun adı geri kalmışlıkla yoksullukla, yoklukla anılıyordu. Van'ın yollarının diğer yolardan eksiği var mı? Okulların diğer bölgelerden geri kalır yanı var mı? Hastanelerin diğer bölgelerden farkı var mı? Nereden nereye geldik. Bunlar bizimle geldi, bizimle oldu. Van'daki toplu konutların diğer bölgelerden farkı var, eksiği yok. Edremit ve Erciş'teki toplu konutlar denize nazır. Edremit'tekileri biz yaptık. Benim Van'daki Kürt kardeşlerimi, Zazadan, Abazadan Lazdan ayırt etmedik. Yaradılanı yaratandan ötürü sevdik. Batıda ne varsa doğuda da o olacak demiştim. Van arzu ettiğimiz noktada değilse bunun sebebi biz değiliz. Bunun sebebini siz çok iyi biliyorsunuz. Seçimlerde Van geleceğine sahip çıkıyor mu? Van tercihini hizmetten yana kullanacak mı? Ancak Pensilvanya'daki hizmetle karıştırmayın. Allah birliğimizi, beraberlğinmizi daim kılsın" dedi.

MUSLUKLARDAKİ SUYUN RENGİ DEĞİŞTİ

Van'da 2002'den beri yaptıklarını da anlatan Erdoğan, "Biz 12 yılda Van'a 475 km duble yol kazandırdık. Şimdi soruyorum. Ey benim Kürt kardeşim sen hizmete mi oy vereceksin? Yoksa musluklardan kan akıtanlara mı? Billboardlarda, duraklarda musluklardan kan akıyordu. Eleştiriler olunca musluklardan akan suyun rengi değişmiş. Biz size sevdalıyız. Ama siz bizi anlamıyorsunuz. Bunu anlatmamız gerekir. 7 Haziran bir kırılma noktasıdır. 7 Haziran'da terörü arkasına alanlar mı? Yoksa bu millete sevdalı olanlar mı kazanacak?" dedi.

Kalabalığın 'Dik dur eğilme, bu millet seninle' sloganları üzerine de Erdoğan, "Biz Allah'ın huzurunda sadece rükuda eğiliriz. Biz örgüt liderlerinin önünde eğilenlerden değiliz. Legal görünümlü, illegal örgütlerin önünde eğilenlerden de değiliz. Kula kulluk yok, sadece Allaha kuluk var" diye konuştu.

VAN'I BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI HALİNE GETİRECEĞİZ

Deprem dönemini de hatırlatan Erdoğan, Anklara'nın deprem sonrası bütün imkanları ile seferber olduğunu söyledi. Erdoğan, belediyenin olmadığını, kendilerini çalıştığını belirterek, "Depremin ardından ne dedik, en kısa sürede Van'ı en güzel hale getireceğiz dedik. O kısa sürede Van yeniden inşa edip, Van dışına gönderilenler açılan evlere geri döndü. Söz veriğimiz her şeyi yerine getirdik. Van artık geleceğine daha bir umut ve güvenle bakıyor. Van'ı 2023 yılında bölgesnde parlayan yıldız haline getireceğiz" dedi.

KÜRTÇE KUR'AN-I YİNE GÖSTERDİ

Partiyi kurduktan sonra bölgeye yaptıkları hizmet sırasında görüştükleri kanat önderlerinin kendilerinden OHAL'in kaldırılmasını istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sözümüde durduk. Bölgenin ihtiyaçları olan altyapı, üst yapı ihtiyaçlarını bitirdik. Daha önce Diyarbakır'da Batman'da ve Siirt'teki kardeşilerimizle paylaşmıştık. Kürtçe Kuran-ı Kerimi bastırdık. Birileri bunu sizlerle paylaşmamızdan rahatsız oldu. Terör partisinin eşbaşkanı bunu Diyanet İşleri'nin sadece bir tane bastırdığını ve elimize verildiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı bunların cevaplarını verdi. Bundan 10 bin adet bastırdık. Bölgeye gönderdik. Bunlar Kuran'dan rahatsız. Okullardan zorunlu din dersi kaldırılsın diyorlar. Biz zorunlu din dersi Anayasa'nın bir hükmü olarak var. Biz ayrıca bunun yanında seçmeli olarak da koyduk. Rahatsız olma. Bu adımları atıyoruz. Bu çok önemli. İmansız olan bir milletin batması haktır. Sen sahip olursan bu millet batmayacaktır. Kendilerine yeni Kabe'ler arayanları Kuran elbette rahatsız eder. Benim Kürt kardeşim; dinine sahiptir. Zerdüştlüğü kendine din edinenlere cevabını verecektir. Diyarbakır'da sözde müftü ne dedi. Eğer benim dinim Zerdüştlük olsa, ben yine aday olurdum. Tek parti CHP'si Kabe Arabın olsun bize Çankaya yeter diyorlardı. Bunların diğeriniden farkı var mı? Bölücü örgütün Taksim kutsalı vardı. kıbleleri yokken, kıblelerini şaşırdılar. Allah şaşırtmasın. Seçimde proje olarak bula bula Diyaneti kapatmayı bulmuşlar. İstiyorlar ki Diyanet kapansın, camiler kapansın, cemaat cemaatsiz kalsın. Bunu bir dönem CHP yaptı. Şimdi terör destekli olan partinin amacı bu."

MERCEDESİN FİYATINI SÖYLEDİ

Erdoğan, Diyanetle ilgili konuşmasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in iade ettiği makam aracına da değindi. Erdoğan, Mercedes'in fiyatını da söyleyerek, "Paralel yapı, ana muhalefet ve terörün desteklediği parti, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın makam aracı üzerinden saldırıyor. O Mercedes, bunların yapacağı işlerin kaynağıymış. Değeri 1 trilyon (milyon) değil. Bunu asıl fiyatı 330 bin TL'ymiş. Bu iftirayı atanların altında da Mercedes var. Koskoca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın altında tahsisli bir Mercedes olmasından doğal ne olabilir? Bu makamlara sahip çıkmamız gerekir. Dini liderlere sahip çıkılmaması ne demektir. Tesbihin imamesi gibidirler, imame nasıl dağılırsa, onlar da yok olduğunda aynen dağılırız" diye konuştu.

BEN TARAFSIZ DEĞİLİM

Muhalefet partilerinin toplu açılış törenlerine katılmasını eleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafsız olmadığını, miletin tarafında olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"10 Ağustos'ta milletin tarafında olan bir Cumhurbaşkanı olacağım demiştim. Önümüzde 7 Haziran seçimleri var. Yeni Türkiye vizyonu ve yeni başkanlık sistemini halkımız anlatıyor ve destek istiyorum. Parti ismi vermeden istiyorum ki 400 milletvekili ile gelelim. Bu vizyonu kim hayata geçirecekse onunla gelin. Durmadan muhalefetteki partiler, YSK şikayette bulunarak meydanlara çıkmamamı istiyor. Terör örgütü destekli parti 2 defa şikayet etti. 2'si de reddolundu. Cumhurbaşkanı'nın önün kesemezsiniz, çıkar meydanlarda konuşur, yeter ki karşısında insanlar olsun. Bu millete küçük olmak küçük düşünmek yakışmaz. Yeni anayasa konusu benim ilk defa gündeme getirdiğim bir konu değil. Yapılan deişiklik yeni anayasanın altyapısı niteliğindeydi. Bu vesileyle bugün 14 Mayıs anlamlı gün. Yassıada'yı bundan önceki seçinmlerde özgürlük adası yapacağız demiştik. Bugün de Başbakanımız tüm aile ve kalanlarıyla bunun yanında bakan ve miletvekili arkadaşlarımızla birlikte temel attılar. Bu proje ulusal değil, uluslararası bir proje olacak. Demokrasi ve insanlık, özgürlük projesi olacak. Yeni anayasayı da şu veya bu vesayet kumrumun değil milletimizin yapmasını istiyorum."

12 EYLÜL'ÜN DARBECİSİ ŞAHIS ÖLDÜ

Önceki gün hayatını kaybeden Kenan Evren'e de isim vermeden değinen Erdoğan, "12 Eylül'ün darbecisi şahıs önceki gün öldü. Cenaze törenine ön saflarda kalıtılmasını beklediğimiz muhalefet partileri orada olmamalarına rağmen, ön saflarda ruhen oradaydılar. 12 Eylül darbecilerinin yolundan gitmeyi tercih etmişlerdir. Bunlar zaten 12 eylülün mamulleridir" dedi.

5 KOYUN VERİN KAYBEDERLER

Erdoğan, parelel yapı ve muhalefeti eleştirerek, Başkanlık sistemine değindi. Erdoğan, parelel yapının Pensilvanya'da elebaşının olduğunu ve Said'i Nursi'yi Kürt olduğu için gidip ziyaret etmediğini hatırlatarak, "Bunlar Kürtlere karşı olduklarını açıkça zikrediyorlar. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin arka kapılarında işbirliği yaptılar. Ne kadar vesayetçi varsa, al takke ver külah, işbirliği içinde oldular. Neredeyse genel merkezlerini birleştirecekeler. Kürt kardeşlerinin ret politikaları güdenler hepsi aynı ağızdan konuşuyor. Yalan yanlış her şey var. Milletin geleceği için proje üretin. Ben yeni Anayasa diyorum. Alternatif düşünceniz var mı? Başkanlık sistemi istiyorum. İstikrarlı bir Türkiye'nin geleceğinden bihabersiniz. 5 koyun verin kaybederler. MHP koalisyon ortağı oldu. 3,5 yıl sonra kaçıp gittiler. Ana muhalefetin yavrusu parti, koalisyonu terk edip gitti. Biz 16 ayda tek başımıza iktidar olduk. 2023 hedefimize yeni bir idari yapıyla girmek istiyoruz. Biz dedemiz Fatih'ten ders aldık. O gemileri karadan, biz denizin altından metro yürütüyoruz. Bu metrodan Lazı, Çerkezi Boşnağı herkes geçiyor mu? Başörtülüsü, başı açığı geçiyor. Geçmeyen birkaç kişi kaldı. Biz bunu biliyoruz" dedi.

KORKUYU, KORKUTMAYA DAVET EDİYORUM

Erdoğan, oy kullanılırken, herkesin cesur olmasını istedi. Oy verilirken etnik düşünce ile hareket edilmemesini isteyen Erdoğan, "Lütfen oyunuzu verirken etnik düşünce ile vermeyin. Terörün desteklediği partiyi, ben Kürt kardeşlerimin temsilcisi olarak görmüyorum. Kars, Iğdır, Ağrı, Yüksekova havaalanlarını bunların engellemelerine rağmen yaptık. Biz buna rağmen hamdolsun Hakkari havaalanına da açacağız. Kürtleri biz mi seviyoruz, onlar mı? Kardeşlerim, başlarınızı iki elinizin arasına alarak düşünmenizi istiyorum. Oy verirken korku olmasın, sizleri korkuyu, korkutmaya davet ediyorum. Oy hepimizin namusu ve şerefidir. Namusumuza şerefimize sahip çıkalım. Terörün desteklediği parti ne diyor, bu süreç biz Meclis'te yokken başladı. Evet doğrudur. Bu süreç sizinle başlamadı, sizin için de başlamadı. Milletimizle birlikte bunlar olsun, olmasın biz başaracağız. Terör eski Türkiye'nin alışkanlığıdır. Yeni Türkiye'de terörün yeri olmayacak. Kürt kardeşlerimizin kanı üzerinden siyasete asla izin vermeyeceğiz. Her birinin canı mukaddestir. Hiçbir kimsenin kendi ideolojisi üzeründen siyaset yapanlarına izin vermeyeceğiz. Ülkemizin ve milletimiizn geleceği için her yerde aynı şeyi söylüyoruz. Rabia. Ne var Rabia'da tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet. Biz bu dört başlıkla yürüdük, bundan sonrada yürüyeceğiz. Tek milletin içinde Lazı, Kürtdü, Türkü Çerkezi var. Bayrağımız tek. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bu bayrağa sahip çıkarak geleceğe güvenle bakacağız. Bu bölgede yaşananları gördük. Birliğimizi, beraberliğimizi sürdüreceğiz. Bu bizim onur mücadelemizdir. Size hizmet verenlerin yanında olun. Sizin için terleyenlerin yanında olun"

Yapılan konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı makamında ziyaret ettikten sonra, Kolordu Komutanlığına geçti. Erdoğan, buradan da Ankara'ya dönecek. Bu arada Erdoğan'ın konuşmasından sonra da kentte küçük çaplı gerginlikler yaşandı.

Kaynak: DHA