Demir Kilise'nin açılışını yaptı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov Balat'ta bulunan ve restorasyonu 7 yıl süren Demir Kilise'nin (Sveti Stefan Kilisesi) açılışını gerçekleştirdi.

Demir Kilise'nin açılışını yaptı

Törene ayrıca Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze, Fener Rum Patriği Bartolomeos, Bulgaristan Başmüfütüsü Mustafa Aliş Hacı da katıldı.

"DEMİR KİLİSE'DEKİ İBADET ÖZGÜRLÜĞÜ İLE FİLİBE MURADİYE CAMİİ'NDEKİ İBADET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BİRBİRİNDEN AYIRMIYORUZ"

"Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıralar, bizlerin çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübemizi gölgelememelidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son dönemde, ülkemizde Edirne'deki Büyük Sinagog, Gökçeada'daki Aya Nikola Kilisesi, İskenderun'daki Süryani Katolik Kilisesi, Diyarbakır'daki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep'teki Nizip Fevkani Kilisesi, Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapı'daki Aya Yorgi Kilisesi'nin de aralarında bulunduğu 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir" şeklinde konuştu.

"TÜM DÜNYADA ŞAHİT OLACAĞIZ"

Erdoğan, Borisov'un beraberinde Bulgaristan Başmüfütüsü Mustafa Aliş Hacı'yı da getirmesinin sürece pozitif katkı sağladığını belirterek, "Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz. Bulgar dostlarımızla Demir Kilise restorasyonunda gerçekleştirdiğimiz işbirliğini Bulgaristan'daki ibadethaneler konusunda da sürdürmeyi ümit ediyoruz. Sofya'daki 1882'den beri ibadete açık tek cami olan 450 yıllık Kadı Seyfullah Efendi Camii'nin restorasyonunun tamamlandığını öğrendim. Bu önemli kültür mirasımızın açılışını sizlerle birlikte yapmaktan memnuniyet duyacağımızı da ayrıca belirtmek istiyorum."

NE YAZIK Kİ KENDİNİ GÖSTERİYOR

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çıkarılan bir kanun ile cemaat vakıflarının mallarının iade edildiğini hatırlattı.

ÇABA HARCAMAMIZ LAZIM

Bulgaristan Başbakanı Borisov ise, "Türkiye, büyük bir devlettir ve Avrupa'nın en büyük komşusudur. Bizler elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ

Konuşmaların ardından Erdoğan, Borisov ve Yıldırım kilisenin açılış kurdelesini kesti. Bir süre kiliseyi gezen Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra buradan ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz