Demirtaş: Türkiye'yi savaşa sürüklemeye çalışıyorlar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suudi Arabistan uçaklarının İncirlik'te konuşlandırılmasının Türkiye'nin savaşa girmesinin bir aracı olarak kullanılmak istendiğini belirtti.

Demirtaş: Türkiye'yi savaşa sürüklemeye çalışıyorlar
Demirtaş, "Türkiye doğrudan savaşa giremeyeceği için belki de Suudiler üzerinden tıpkı şu Alman gemilerinin Rus limanlarını bombalamasına benzer bir şekilde, Suudi uçaklar buradan kalkıp İncirlik'ten kalkıp orada öngörülmeyen ya da hedef olarak belirlenmeyen hedefleri vurursa ve bir anda Türkiye ile Suriye savaşa girmiş sayılırsa ne olacak? Oldu bittiyle yapmak istiyorlar bunu. Türkiye toplumunun rızasını almadan, desteğini almadan bir oldu bittiyle Türkiye'yi savaşa sürüklemeye çalışıyorlar" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da çıkan olaylar sırasında yaşamını yitiren Süleyman Güzel'in ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Taziyenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren Demirtaş, şunları söyledi:
ENVER PAŞA BENZETMESİ
"Davutoğlu'nun politikası Enver Paşa'nın politikası, zihniyetini andırıyor. Şimdi aynı Enver Paşa kafası, Suudi'lerin savaş uçağını İncirlik'e indirecek ve muhtemeldir ki Suudilerin savaş uçağı aracılığıyla Suriye bombalanacak ve Enver Paşa kafasıyla Türkiye tıpkı 1914'te olduğu gibi 100 yıl sonra aynı zihniyet tarafından savaşa sürüklenmiş olacak. Demek ki, 100 yılda bir Enver Paşa kafası çıkabiliyor. Böyle ucuz savaş kahramanlılarıyla, asarım, keserim nidalarıyla bir ülkeyi ve bir halkı felakete sürükleyen senaryoları işte bu tür ucuz kahramanlar hayata geçiriyor. Şimdi Davutoğlu ne yaptığının farkında bile değil. Nasıl bir felakete Türkiye'yi, halkları sürüklediğinin farkında bile değil. Enver Paşa'nın o savaş sevdası imparatorluğunda dağılmasına yol açtı. Ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan geriye Anadolu kaldı. Şimdi bir kez daha aynı tehlikeli anlayış hem içeride, hem dışarıda büyük bir kırıma, büyük bir savaşa, katliama imza atmaya çalışıyor, uğraşıyor."
SAVAŞ BÜYÜTÜLMEK İSTENİYOR
Başbakan Davutoğlu'nun verilmemiş bir hesap sahibi olduğunu öne süren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"IŞİD barbarlığını, IŞİD tecavüz ordusunu büyüten besleyen, silah gönderen Davutoğlu, Suudi ve Katar ekibidir. Şimdi bu üçlü Suriye'de savaşı büyütmenin telaşı içindeler. Beslemeleri olan IŞİD, Nusra, Ahrar Şam gibi örgütler Suriye'de başarılı olamayınca şimdi doğrudan kendileri bizati devreye girmeye çalışıyorlar."
VAN'DA VEKİLE YAPILAN SAYGISIZLIK 
HDP Van Milletvekili Adem Geveri'ye yapılanları saygısızlık olarak nitelendiren Demirtaş, "Partime, milletvekillerimize, arkadaşlarıma, partililerimize ve halkımıza dönük her türlü hakareti ve tehdidi misliyle Davutoğlu'na iade edeceğim. Her gün iade etmeye devam edeceğim. Böylesine saygısız, terbiyeden yoksun, ahlaktan yoksun bir siyasetçiye onun anlayacağı dilden cevap vermeye devam edeceğim. Bugün Van'da Van milletvekilimiz Adem Geveri'ye dönük saldırıyı da kınadığımı açıkça ifade ediyorum" dedi.
"TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞIYORLAR"
Gazetecilerin İncirlik'e Suudi uçaklarının gelecek olmasıyla ilgili sorusu üzerine Demirtaş, şöyle dede:
"Biz savaş politikalarına her türlü karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Ama Davutoğlu'nun asıl derdi orada Suudilerle birlikte insanlara, oradaki muhalefete destek olmak değil. Zor durumda kalan IŞİD, Nusra gibi örgütlere destek olmaktır. Biz Rusya'nın da oradaki müdahalesine karşıyız. Amerika'nın da oradaki müdahalesine karşıyız. Suriye halklarının kendi geleceğini kendi özgür iradeleriyle belirleme hakkı var. Ama hiçbir ülke buna saygı duymuyor. AKP hükümeti de olmak üzere. Dolayısıyla şu Suudilerin, Türkiye'ye, İncirliğe getirilmesi bir hani Türkiye'nin savaşa girmesinin bir aracı olarak kullanılmak isteniyor. Türkiye doğrudan savaşa giremeyeceği için belki de Suudiler üzerinden tıpkı şu Alman gemilerinin Rus limanlarını bombalamasına benzer bir şekilde, Suudi uçaklar buradan kalkıp İncirlik'ten kalkıp orada öngörülmeyen ya da hedef olarak belirlenmeyen hedefleri vurursa ve bir anda Türkiye ile Suriye savaşa girmiş sayılırsa ne olacak? Oldu bittiyle yapmak istiyorlar bunu. Türkiye toplumunun rızasını almadan, desteğini almadan bir oldu bittiyle Türkiye'yi savaşa sürüklemeye çalışıyorlar."
DAVUTOĞLU İTİRAF ETTİ
Gazetecilerin Başbakan Davutoğlu'nun 6-7 Ekim olaylarından dolayı çözüm sürecinden vazgeçtiklerini açıklaması sorulan Demirtaş, şunları söyledi:
"Davutoğlu itiraf etmiş oldu, çözüm sürecini Dolmabahçe'den çok önce kafasında bitirdiğini zaten kendisi itiraf etti sağ olsun. Biz defalarca hükümetin çok önce çözüm sürecini bitirdiğini belirtiyorduk ama o ne diyordu, Hayır, Demirtaş çözüm masasını devirdi diyordu. Ama kendisi itiraf etti. Yani 6-7 Ekim olayları olduğunda ben çözüm sürecini kafamda bitirdim diyerek bunu belirtmiş oldu. Şimdi artık mesele Sur, Cizre, buralarda yaşanan çatışma ölüm meselesi değil. Gerçekten Davutoğlu şuna inanıyor mu? Yani bütün bu operasyonlarla birlikte artık çatışmalar bitti mi? Cizre'de de, Sur'da da çatışmalar sonlanınca, ülkede artık bitmiş mi olacak? Bunun sözünü halka veriyor mu? Biz huzurdan yanayız bugün huzur, çözüm barış olsun istiyoruz. Tek bir insanımız yaşamını yitirmesin istiyoruz. Biz pozisyonumuzu bu yönlü koruyor, korumaya da devam edeceğiz"

Kaynak: DHA