Demirtaş'tan 'Meclis toplansın' çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suruç saldırısının ardından Meclis'in acil olarak toplanıp, çözüm süreci, Türkiye'nin Rojava ile ilişkileri ve IŞİD tehdidini görüşmesini istedi. Demirtaş, IŞİD'e karşı hafta sonu İstanbul'da büyük bir yürüyüş yapacaklarını söyledi.

Demirtaş'tan 'Meclis toplansın' çağrısı

Suruç'taki saldırının ardından olağanüstü toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Üç temel gündemle parlamento toplanmalıdır. Birincisi, çözüm süreci. Çözüm süreci eğer parlamentonun dahliyle alacağı kararla bir selamete kavuşursa, içeride ve dışarıda barışı sağlamamız daha kolay olacaktır. İkincisi, Türkiye'nin Rojava bölgesiyle ilişkileri ne olacak? Bütün bunları parlamentonun bir kararla netleştirmesi lazım. Dış politika ve IŞİD tehdidi de üçüncü gündemimiz olmalıdır. Parlamento, yeni kurulacak hükümete referans olacak, yol gösterecek kararlar almalıdır" dedi.

Demirtaş yaptıkları yazılı açıklamada, partililere güvenlik tedbirlerini artırmaları yönündeki çağrıya gelen eleştirilere de yanıt verdi:

"Genel merkezimiz kurşunlandı, iki il binamız havaya uçuruldu. Diyarbakır mitingimiz bombalandı. Biz parti teşkilatlarımıza güvenlik önlemlerinizi artırın çağrısı yaptık. Binalara giriş çıkış disiplinli ve tedbirli olmalıdır. Şüpheli kişi ve paketlerin aranmadan parti binasına sokulmaması lazım. Cemevleri ve camiler. Bu dönemde mutlaka güvenlik önlemlerinin artırılması lazım. Hem hükümetin hem de cemaatlerin kendi tedbirlerini alması lazım. AVM’ler, sendikalar... Panik havası için değil, korku havası yaymak için değil. Ama IŞİD’in vahşeti yaymasına izin vermemeliyiz. Şimdi bunu 'HDP silahlanma çağrısı yaptı' diyeceklere söylüyorum: Siz IŞİD'in bizi her yerde öldürmesini, Türkiye'nin her yerinde rahatça katliam yapmasını istiyorsunuz demek ki."

"Devlet parmağı olan eylemler açığa çıkarılamadı"

Demirtaş, "Bu tür saldırılarla, vahşet uygulamalarıyla karşı karşıya kaldık. Yakın tarihimiz bize, içinde devlet parmağı olan; devletten güç alarak, destek alarak gerçekleşen hiçbir katliamın arkasındakilerin ortaya çıkarılamadığını gösterdi" dedi.

"Diyarbakır mitingi katliamcısı bu işi tek başına yapmış gibi içeride tutuldu sadece. Hangi devlet elemanından destek aldı, kim onu serbest bıraktı? Bunu ortaya çıkarmak yarım günlük iştir. Biz HDP olarak iktidarda olsak yarım günde bunu ortaya çıkarıp savcılığa teslim ederdik. Mersin, Adana bombacısı.. Kimliği belli, yeri yurdu belli. Ama kimden destek aldı? Gezi direnişinde Berkin Elvan dahil katledilenlerin faili yarım günde ortaya çıkarılabilirdi. Uğur Kaymaz, babası Ahmet Kaymaz. Evleri önünde infaz edildi. Avukatlıklarını yaptım. İşin içine devlet bulaşmışsa failleri bulunamıyor."

Ortak deklarasyon

Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'nun 'teröre karşı ortak deklarasyon' çağrısına da "Dolmabahçe mutabakatı" ile yanıt verdi.

"Her türlü şiddetin bitmesi için çok uzun süredir yürüttüğümüz bir çalışma var: Çözüm süreci. Orada bir mutabakata ulaştık, Dolmabahçe'de. Onu ortada mı bıraktınız? O, şiddetin nasıl biteceğini söylüyor, onun çağrısını yapıyor 10 maddede. Siz Dolmabahçe mutabakatına bu kadar değersiz belge muamelesi yapmaya devam mı edeceksiniz? O da çok kıymetli bir deklarasyon. Siz daha o deklarasyona sahip çıkamazken yeni deklarasyon çağrısı yapmanızın anlamı yok."

Hafta sonu IŞİD'e karşı yürüyüş planlanıyor

"Hafta sonunda İstanbul’da IŞİD barbarlığına karşı uluslararası büyük bir yürüyüş planlanacak. Yeri ve saati belirlenecek. Bu yürüyüşe de IŞİD barbarlığına karşı, vicdanı olan herkesi davet ediyoruz. Barış sloganı ve bayraklarıyla İstanbul’da görkemli bir yürüyüşe davet ediyoruz. Kendi parti sloganları veya bayraklarıyla değil."

Bahçeli'nin açıklaması

Demirtaş, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Suruç'taki saldırının ardından yaptığı yazılı açıklamayla ilgili olarak da sert ifadeler kullandı:

" 'Ama'sız, 'ancak'sız kınıyoruz yazanlar, tümüyle hakaret içeren bir metne biz siyasi metin demiyoruz. Tarihlerinde siyasi bir açıklamaları da yoktur. Bu kendilerine milliyetçi diyenlerin küfürsüz, hakaretsiz açıklaması yoktur. Sokak ağzıyla, ucuz bir dille yapılan açıklamalarına cevap verecek halimiz yok. İnşallah tabanları da bu ucuz siyasetlerini görür, ona göre oy verirler."

Adıyaman'da öldürülen asker

"Adıyaman’da üzücü bir olay yaşandı. Başçavuş yaşamını yitirdi. Bütün yakınlarına başsağlığı diliyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz