Görüş Bildir

Devletimiz tektir!

GAZİ Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarak, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmasının 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla İskele Meydanı'nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törendeki konuşmasında, "Gençlerimizle her bir araya geldiğimizde geleceğimize olan güvenim, daha da pekişiyor.

Devletimiz tektir!

Samsun'daki İskele Meydanı'nda düzenlenen törene; Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.

Tören alanı, Türk bayrakları ve milli mücadelenin 100'üncü yılını simgeleyen flamalar ile süslendi. Bazı kişilerin, ellerindeki Türk bayrakları ile çevredeki parklarda ve üst geçitlerde töreni izlediği görüldü.

ERDOĞAN'A TÜRK BAYRAĞI VERDİLER

Atatürk'ün İstanbul'dan Samsun'a 'Bandırma' vapuruyla yaptığı tarihi yolculuğu temsili olarak gerçekleştiren, 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) gençler, İskele Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türk bayrağı ve toprak verdi. Erdoğan, Türk bayrağını 3 kez öperek, teslim aldı. Dragon Yelken Kulübü sporcuları da Erdoğan'a Türk bayrağı hediye etti. Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ettiği konuşmasında, şunları kaydetti: 

"Kurtuluş Savaşı'mızın başkomutan, cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yad ediyorum. Anadolu'ya ayak bastığımız günden bugüne kadar ülkemizin ve milletimizin bekası için gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden tüm şehitlerimize, gazilerimize, kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 1 asırdır ülkemizin kalkınması, milletimizin güçlenmesi için emek veren, çalışan, üreten herkesi şükranla anıyorum. Biz kökü, tarihin binlerce yıllık derinliklerine uzanan bir millet ve devletiz. Sadece Cumhurbaşkanlığı forsumuzda temsil edilen 16 devletimizin 2 bin 200 yılı aşkın bir geçmişi vardır. Bugünkü isimleri ile ifade edecek olursak Avrupa'dan Rusya'ya ve Orta Asya'ya oradan Moğolistan'a, Çin'e, Hindistan'a, Pakistan'a, Afganistan'a ve İran'a, Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada ecdadımız devlet kurmuş, hüküm sürmüştür. Bu süreç içinde elbette pek çok kritik dönüm noktası vardır. Her dönüm noktasının önümüzde açtığı yollar da farklıdır."

'İSMİ, BAYRAĞI, COĞRAFYASI DEĞİŞSE DE DEVLETİMİZ TEKTİR'

Osmanlı'nın takati kesildiğinde yerini taze bir nefes olarak cumhuriyetin aldığını kaydeden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim geleneğimizde, devletin ismi ve yöneticileri değişir ama ona ebed müddet vasfı veren anlayış hep baki kalır. Devlet-i ebed müddet, niyetin bizatihi kendisidir. Dolayısıyla aslında ismi, bayrağı, coğrafyası değişmiş olsa da bizim devletimiz hep tektir."

'NEREYE GİDECEĞİMİZİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ'

"Şöyle bir geri dönüp sadece son 1000 yılımıza baktığımızda dahi şunu görüyoruz. Avrupa'nın ortalarında, Afrika'nın derinliklerine kadar uzanan geniş bir coğrafyada hüküm süren ecdattan geri sadece sevgiye, saygıya, muhabbete ve adalete dayalı hatıralar kalmıştır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ne sömürgeciliğin ne soykırımın ne zulmün ne de başka herhangi bir utancın hamdolsun bu milletin sicilinde yeri yoktur. Son 2 asrımız çok büyük acılarla çok büyük kayıplarla geçmiş olmasına rağmen bu duruşumuzdan en küçük bir taviz vermedik. Osmanlı, Balkanlar'da çekilirken tarihin en büyük soykırımı, bizim milletimize uygulanmıştır. Osmanlı, Birinci Dünya Savaşı'nda dört bir yanındaki cephelerde canını dişine takıp savaşırken, arkadan vurulup kadın, yaşlı, çocuk milyonlarca vatandaşını kaybeden yine bizdik. Onca derin acıya rağmen milletimiz hiçbir zaman düşmanına benzemek gibi bir yanlışın içine düşmemiştir. İhanetlerin en büyüğüne verdiğimiz cevap sadece tehcirden ibarettir. Tarihin ve arşivlerin ortaya koyduğu gerçeklere rağmen 1 asırdan fazladır bizi suçlayanlar, insanımızın yaşadığı zulümleri ısrarla görmezden geliyorlar. Esasen son 6 yılda yaşadıklarımız ülkemiz ve milletimiz ile ilgili niyetlerde en küçük bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Fırsat bulduklarında bizi içimizden bölmeye, fırsat bulduklarında dışarıdan kuşatmaya çalışıyorlar. Her ne olursa olsun; kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi, nerede durduğumuzu ve nereye gideceğimizi biz çok iyi biliyoruz. Birinci Dünya Savaşı'nda unutmayalım; 26 Ağustos'lar, 29 Mayıs'lar, 18 Mart'lar, 19 Mayıs'lar, 23 Nisan'lar, 29 Ekim'ler, 15 Temmuz'lar bize işte bunu hatırlatan tarihler olarak nesiller boyunca hafızalarımızda silinmeyecektir."

'PATİNAJLARIN SEBEPLERİ ÜZERİNDE DURACAĞIZ'

Cumhuriyetin kuruluş yılı kapsamında bir dizi 100'üncü yıl etkinliği yapıldığını dile getiren Erdoğan, "Büyük millet meclisiyle ilgili muhasebemizi yaparken, bu çatı altında kabul edilen bazı kararları enine boyuna konuşacak, tartışacağız. Aynı şekilde ülkemizin uzunca bir süre demokraside ve ekonomide yaptığı patinajların sebepleri üzerinde de uzun uzun duracağız" dedi.

'MİLLETİMİZİN ÖNÜNE 2023 HEDEFİYLE ÇIKTIK'

Türkiye'nin özgürlüklerde ve ekonomide geldiği seviyenin, 2023 hedeflerine adım adım yaklaşıldığını gösterdiğini belirten Erdoğan, "Türkiye’yi yıllarca darbeler, krizler, kutuplaştırmalar, boş işler peşinde koşturup tarihinden ve medeniyetten uzaklaştırmak için çalışanların yöntemlerini, amaçlarını kritik edeceğiz. Biz kendi hesabımıza bu muhasebeyi uzun yıllar boyunca yaptık önce de yaptık. 2011 yılında milletimizin önüne 2023 hedefiyle çıktık. Cumhuriyet tarihinin en iddialı demokrasi ve kalkınma hedeflerini ifade eden 2023 vizyonu bugüne kadar hep kılavuzumuz oldu." diye konuştu.

'SALDIRI DALGASI BİTMEDİ'

"Güvenlikte ve ekonomide saldırı dalgası halen bitmiş değildir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: " Ne zaman 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' dediysek en güçlü cevabı gençlerimizden aldık. Gençlerimizle her bir araya geldiğimizde geleceğimize olan güvenim daha da pekişiyor. 19 Mayıs ruhu, 23 Nisan ruhu, 29 Ekim ruhu 81 vilayeti ve 82 milyon nüfusuyla ülkemizin her köşesinde yaşıyor. Rabb'im hepimizden razı olsun."

'HEDEFLERİMİZE İLERLİYORUZ'

Türkiye'nin durmadan, hedeflerine koştuğunu vurgulayan Erdoğan, "Nasıl ki Gazi Mustafa Kemal 19 Mayıs'ta işgale boyun eğenlere, çareyi mandada arayanlara itibar etmeden sadece Hakk'a ve halka inanarak, mücadelesini yürüttüyse biz de aynı şekilde hareket ediyoruz. Kendi ülkesinin tökezlemesinden medet umanlara rağmen Türkiye'yi dimdik ayakta tutuyor ve hedeflerimize doğru ilerliyoruz" diye konuştu.

'DOSTA GÜVEN, DÜŞMANA KORKU VEREN GENÇLİK BU'

Gençlerden söz istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"19 Mayıs ruhunu tıpkı ilk günkü heyecanıyla yaşatmaya, 23 Nisan ruhunu tıpkı o günkü heyecan ve coşkuyla sürdürmeye, 29 Ekim'de ilan ettiğimiz cumhuriyetimize ilk değil son devletimiz olduğu bilinciyle sahip çıkmaya, uğrundan büyük acılar çektiğimiz, büyük mücadeleler verdiğimiz demokrasimize gözümüz gibi bakmaya, 15 Temmuz'da olduğu gibi istiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gerektiğinde canımız pahasına mücadeleye, 2023 hedeflerimizi ne pahasına olursa olsun gerçekleştirmeye; Türkiye'ye çelme takmaya, önüne engeller koyarak, durdurmaya çalışanlara derslerini vermeye, Sultan Alparslan'ın, Selahaddin Eyyubi'nin, Ertuğrul Gazi'nin, Fatih'in, Yavuz'un, Abdülhamid Han'ın, Gazi Mustafa Kemal'in izinden giderek, maziden atiye kurduğumuz köprüyü ebediyete kadar ayakta tutmaya var mısınız? İşte geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlik, Asım'ın nesli bu. Dosta güven, düşmana korku veren gençlik bu. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nızı tebrik ediyorum."

TÖRENE ÖNCE BAHÇELİ GELDİ

Öte yandan tören alanına protokolden ilk gelen, MHP lideri Bahçeli oldu. Ardından gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve diğer konuklarla tokalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da tören alanına geldiğinde Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile BBP lideri Destici ve Vatan Partisi lideri Perinçek'le tokalaştı, alandakileri de selamlayarak, yerini aldı.

SOLO TÜRK'TEN GÖSTERİ

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kutlamalarda, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bando Komutanlığı ekibi ile Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği de konser verdi. İlgiyle izlenen konser, alanı dolduranlardan büyük alkış aldı. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100'üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi ekibi Solo Türk de İskele Meydanı semalarında gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Pilotların jetlerle yaptığı zorluk derecesi yüksek hareketler ise izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.

Program sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, temsili kurtuluş yolunda kutlamalara katılan siyasi parti genel başkanlarıyla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi