Dört bakandan ortak açıklama: Reformlar önceliğimiz

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ardından ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda düzenlendi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Çavuşoğlu, Albayrak, Gül ve Soylu toplantı sonrası ortak bir açıklama yaptı.

Dört bakandan ortak açıklama: Reformlar önceliğimiz

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gümrük Birliği görüşmelerinin yeniden başlaması çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vize serbestisinde 7 kriter vardı altıya düştü. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD'den beklentilerimiz var. Bu çalışmalarımızın karşılığını almak istiyoruz. Önümüze siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz. Evrensel norm ve standartları biz temel almaya devam edeceğiz. AB’ye üye olalım olmayalım reform, AK Parti iktidarlarının önceliği olmuştur. Yeni hükümet sisteminde de reformlar Türkiye'nin önceliği olmaya devam edecektir" dedi.

'YARGIYA GÜVENİN ARTACAĞI BİR DÖNEM OLACAK'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise şöyle konuştu: "23-24. fasıllarında yargı, adalet, özgürlük temelli başlıkları masaya yatırdık. Daha güçlü hukuk sistemi, daha güçlü demokrasi ve hükümet demektir. Önümüzdeki dönem yargıya güvenin hızlanacağı ve yargıya güvenin artacağı bir dönem olacak. Yargı reformu strateji belgesini güncellemeye karar verdik. AB insan hakları ihlallerini önleme sözleşmesi güncelleyeceğiz. Bu süreçte AB ile olan diyaloğumuzu artırmayı hedefliyoruz."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Ağustos ayı başından beri ABD tarafından Türk ekonomisine karşı bir süreç başlatıldığını belirterek, "Ekonomimizi hedef alan açıklamalarla gerginlik üst seviyeye ulaştı. Siyasi saiklerle yapılan saldırı sonrası Avrupa'dan müttefiklik ruhuna yakışır bir şekilde açıklamalar geldi" dedi.

'2019 ENFLASYONLA MÜCADELEDE GÜÇLÜ BİR YIL OLACAK'

Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sürecin Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak siyasi adımlar olduğunu birçok kesimin kabul ettiğini gördük. Adımlar atmaya başladık. Çok daha yoğun bir çalışma sürecini ortaya koyacağız. İhracat ve ithalat rakamları oldukça pozitif bir göstergeyi ortaya koydu. Cari açığımızdaki iyileşme ekonomik dengelenme stratejimizin sac ayaklarımızdan birisi. Cari açığı azaltma öncelikli hedefimiz. 60 milyar liradan fazla borç yeniden yapılandırıldı. 2019 enflasyonla mücadelede güçlü bir yıl olacak. Finansal mimarimizi yeniden inşa ediyoruz. Tüm kurumlarımızın çok daha etkin bir yapıyla yer alacağı çok daha güçlü finansal mimariyle ülkemizi daha güçlü duruma getireceğiz."

'TOPLANTIDA OLUMLU BİR HAVA OLUŞTU'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "“Bu toplantı ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir. Toplantıda olumlu bir hava oluştu. Türkiye bir taraftan AB taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan terörle mücadele etmektedir. Terör örgütleriyle mücadele iradesi AB güvenliğiyle de alakalıdır. Terörle mücadele, düzensiz göç AB ile temelde alakalıdır. Reform iradesine sarılan bir anlayışı devam ettireceğiz" dedi.

'ABD MERKEZLİ BİR TÜRBÜLANS YAŞIYORUZ'

Bakanlar daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Avrupa temaslarına ilişkin soruyu yanıtlayan Albayrak, "Son birkaç aydır bölgemizde ABD merkezli bir türbülans yaşıyoruz. Dünyadaki birçok ülkenin ekonomi ve dolar merkezli ciddi tehdit edildiği ciddi anlamda zarar görme noktasında karşı karşıya olduğu bir süreç yaşıyoruz. Yeni bir süreci farklı şekilde yönetme motivasyonu söz konusu. ABD'nin bu çıkışları ve hamleleri Türkiye gibi birçok ülke için soru işareti oluşturuyor. Önümüzdeki hafta İngiltere ziyaretim olacak. Eylül'ün ikinci yarısında Almanya ziyaretim olacak. Diplomasi ile her sorun çözülür ama bir tarafta irade var diğer tarafta yok. Türkiye temel dinamikleri sağlam bir ülke. Gündelik dalgalanmalarl yıkılacak bir ülke değil" dedi.

'OHAL SÜRECİNDE HUKUKTAN TAVİZ VERMEDİK'

Yargıda reforma ilişkin soruyu yanıtylayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise şöyle konuştu: "Türkiye OHAL sürecinde hukuktan taviz vermemiştir. AİHM nezdinde Türkiye'nin şikayet edildiği insan hakları ihlali müracaatlarının son 15 yıldaki en düşük seviyesindedir. Bu da Türkiye'nin hukuk ve insan haklarında yoluna devam ettiğini gösteriyor. Reformlarımızı artıracağız."

'Terörle mücadele konusunda AB üyesi ülkelerle yürütülen süreçten memnun muusnuz' sorusunu ise Bakan Soylu şöyle cevapladı:

"Türkiye terörle ilgili olarak çok kritik bir bölgede. Suriye’yi, Irak’ı biliyoruz. Buralardan gitmeye çalışan bir terör hadisesini de biliyoruz. FETÖ konusunda maalesef aynı samimiyeti göremiyoruz. Biz İnterpol konusunda bile ortak bir değerlendirmemiz söz konusu değil. Bunun terör konusunda bir çifte standart oluşturduğu ortadadır. Ama adi suçlar ve diğer mesellerde AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Terörün sınırları aştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Türkiye DEAŞ ile mücadelede başarıyla sınavını vermiştir. Bu kadar yoğun bir terör mücadelesi yapan bir ülke hukuk devletinin tüm ilkelerin bağlı kalarak bunu başarmaktadır. Yoksa bizi linç ederlerdi."

Bakan Çavuşoğlu, 'AB ile sorunların aşılması için hangi adımlar atılacak? AB’nin karşılıkları ne olacak' sorusu üzerine şunları söyledi:

"Avusturya dönem başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz gerçekçi olalım. Ama sonuç alacağımız konular var. Bunlardan birisi de vize serbestisi. Gümrük birliğinin güncellenmesiyle ilgili olarak toplantıların yeniden başlaması gerekiyor. Bu, her iki tarafın da yararınadır. AB ile sonuç alabileceğimiz süreçler var. Bu adımlar iki taraftaki ilişkilerde pozitif bir ortam yaratacaktır. Darbe girişiminden sonra AB’de bu süreci anlayamayanlar oldu. Bizim mecburen aldığımız tedbirler sonrasında bizi tekrar denetim sürecine aldılar. Biz buradan çıkabiliriz. Bir sonraki toplantımız 11 Aralık 2018’de adalet bakanımızın ev sahipliğinde gerçekleşecektir."

AB'ye katılım sürecinde siyasi kriterler, ‘Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasılları’ kapsamında reformların takip edilebilmesi ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla toplam 30 Reform İzleme Grubu ve sonrasında yeni ismiyle 3 Reform Eylem Grubu Toplantısı düzenlenmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz