Eker kabine dışı mı?

Ankara’da “kabine revizyonu” konuşulurken, değişimine kesin gözüyle bakılan 5 bakandan birinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker olduğu öne sürülüyor.

Eker kabine dışı mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika seyahatinin dönüşünde kabinede değişikliğe gitmesi bekleniyor. Kabine değişikliği, beklentilerin tersine yerel seçimlerde belediye başkan adayı olacak isimler yerine, “artık dinlensin” kararı verilen bakanların değiştirilmesi şeklinde olacak. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker kabine dışı kalabileceği ifade edilen 5 bakan arasında yer aldığı belirtiliyor.

OPERASYONU ERTELEDİ

Başbakan Erdoğan, partisinin 30 Eylül’deki büyük kongresinde partiyi yeniden yapılandırdıktan sonra kabinede de revizyon planlıyordu. Ancak Erdoğan kabine revizyonunu Mart 2014’teki yerel seçimleri Ekim 2013’e çeken anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi sonrası yapacak. Böylece AK Parti tüzüğündeki 3 dönem sınırına takılan bakanlardan büyükşehir belediye başkanlıklarına aday göstereceği isimleri kabine dışı bırakması bekleniyordu. Ancak MHP ile anlaşılarak Meclis’te yapılan oylamada 367’nin altında kalıp yerel seçimlerin öne çekilmesi gerçekleşmeyince Erdoğan bu operasyonu erteledi.

İMRALI GÖRÜŞMELERİYLE

Ahmet Türk ve BDP Milletvekili Ayla Akat’ın Kürt Sorunun çözümü ve silahların susması noktasında İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşmelerine yönelik son gelişmelerin paralinde, Başbakan Erdoğan ertelediği kabine revizyonunu gündemine aldı. Önceki günden itibaren hız kazanan kabine revizyonu beklentisi AK Parti’de yeni bir kırmızı plaka heyecanına neden oldu.

"BİR SÜRE DİNLENİN"

Başbakan Erdoğan, Afrika seyahatinin ardından, kabine revizyonunu hafta sonu gerçekleştirecek. Revizyon beklendiği gibi 3 dönemlik bakanların belediye başkan adaylıkları için değiştirilmesine yönelik olmayacak. Kabinedeki değişiklik, parti yönetimi ve milletvekilleri arasında da açıkça isimleri konuşulan bazı bakanların, Erdoğan tarafından “bir süre dinlenin” denilerek değiştirilmesi şeklinde gerçekleştirilecek.

MİNİ REVİZYON YAPACAK

Erdoğan’ın “Parti yönetimi ve milletvekilleriyle uyumlu çalışma” kriterine göre yapması beklenen değişikliğin 4 ya da 5 bakanı kapsayacak “mini revizyon” olacağı ifade ediliyor. Değiştirilecek bakanlar arasında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın isimleri geçiyor. Kabine dışı kalacak isimler arasında sayılan Dinçer, Şimşek ve Günay’ın iki dönemdir milletvekili oldukları için tüzükteki üç dönem sınırına takılmayan isimler olması ise dikkat çekiyor.

DİYARBAKIR TEMSİLİYETİ

Üç dönemdir kabinede bakan olarak görev yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in kabine revizyonunda gidecek isimlerin başında yer alması dikkat çekerken, Eker’in mahalli seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için, düşünüldüğü bildirildi. Eker’in Diyarbakır için mi yoksa Adana Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için mi, önerileceği sorusu cevap ararken, Diyarbakır’ın bu dönemde kabinede temsil edilip-edilmeyeceği de merak konusu oldu. Özellikle Eker’in dışında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de revizyon kapsamındaki Bakanlar arasında yer alması dikkat çekiyor.

DİYARBAKIR’IN BEKLENTİSİ

Eker ve Şimşek’in yerine kimlerin atanacağı merak konusu olurken, özellikle Diyarbakır, Batman, Sirt ve Mardin Milletvekillerini, bakanlık heyecanı sardı. Diyarbakır’dan, Cuma İçten, Galip Ensarioğlu, Mardin’den eski İstanbul Valisi Muhammer Güler, Siirt’ten ise Afif Demirkıran “bakanlık bekleyen” isimler olarak öne çıkıyor.

Siyasi kulislerde, Diyarbakır’ın bu dönemde kabinede temsiliyet dışı bırakılması halinde özellikle Kürt sorunuyla ilgili başlayan yeni süreçde ciddi bir tıkanmaya neden olabileceği de ifade ediliyor. Diyarbakır her iktidar döneminde, kabinede temsil edilen illerin başında gelme geleneğini, bu dönemde koruyacak mı?

İDRİS NAİM ŞAHİN'İN DURUMU

 

Kabine değişiminin partinin gündemine gelmesiyle değişip değişmeyeceği en çok merak edilen isim İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin oldu. Parti çevrelerinde Erdoğan’ın kafasındaki sayının sınırlı olduğu ancak bir kabine revizyonu yaparken Şahin’i de değiştirmesinin güçlü bir olasılık olduğu ifade ediliyor. Şahin, 11 Haziran seçimleri sonrasında 9 yıllık AK Parti Genel Sekreterliği’nin ardından ilk kez bakan olmuş, özellikle toplumsal muhalefete yönelik açıklamaları ve gaflarıyla öne çıkmıştı. Ancak Başbakan Erdoğan’ın, Şahin’i kabine dışında tutmak istemediği bu nedenle, İçişleri Bakanlığından alarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ataması bekleniyor.

YENİ İSİMLER KİM OLACAK?

AK Parti’de gidecek bakanların yerine AK Parti grup başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Mahir Ünal, Başbakan Erdoğan’ın doktorluğunu da yürüten TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın da isimleri geçiyor. Erdoğan tarafından ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı yapılan Numan Kurtulmuş’un da dışarıdan bakan yapılacağı kulislerde konuşuluyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz