Erdoğan: Kusura bakmayın, yutmayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkelerin terör örgütlerine destek verdiği sözlerini, ABD'den gelen tepkilerden sonra bir kez daha vurguladı.

Erdoğan: Kusura bakmayın, yutmayız

Erdoğan, "Sizler terör örgütlerine bölgede her türlü silah yardımını yaparsanız, ondan sonra bunu bir kılıfa koyarak 'Hayır biz silah göndermiyoruz, mühimmat gönderiyoruz' derseniz, kusura bakmayın biz bunu yutmayız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen TÜBİTAK ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Batılı ülkelerin bölgede terör örgütlerine destek verdiğine dâir sözlerini bir kez daha tekrarladı. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye olarak uzun süredir Batılı ülkelere, 'terör örgütleri arasında ayrım yapmamaları, bu konuda ilkeli tutarlı davranmaları' çağrısında bulunuyoruz. Buna karşılık Amerika başta olmak üzere kimi ülkeler kendilerince çeşitli bahaneler ileri sürüp harf oyunlarıyla göz boyayarak bölgemizde masumları katleden örgütlere aleni destek verme yoluna gidiyor. Bunları da dile getirdiğimiz zaman beyefendiler rahatsız oluyor. ‘Medya aracılığıyla sataşmayın’ diyorlar. Bunları nerede konuşacağız? Görüşmelerimizde de dile getiriyoruz."

"Sizler terör örgütlerine kalkar bu bölgede her türlü silah yardımını yaparsanız, ondan sonra bunu bir kılıfa koyarak 'Hayır biz silah göndermiyoruz, mühimmat gönderiyoruz' derseniz, kusura bakmayın biz bunu yutmayız. Bizim de Silahlı Kuvvetlerimiz var. Ne silahtır, ne mühimmattır, bunu en az sizler kadar biliyoruz."

"Yoksa NATO'daki ortağınız sizin bu bölücü terör örgütleri mi?"

"Biz NATO'da sizinle beraberiz, NATO'da sizlerle beraber olduğumuz halde siz bu destekleri bize değil, bölücü terör örgütlerine veriyorsunuz. Yoksa NATO'daki ortağınız sizin bu bölücü terör örgütleri midir? Nasıl oluyor da siz, bu bölücü terör örgütleri olarak kabul ettiğiniz bu örgütlere bu tür destekleri veriyorsunuz? Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bunu yutmamız mümkün değil. Eğer biz NATO ittifakı içinde berabersek, eğer biz stratejik, model ortaksak, o zaman siz bizim yanımızda yer alacaksınız. Bölücü terör örgütünün yanında yer almayacaksınız. Bizden daha farklı ifade ve güzellemeler de beklemeyeceksiniz. Siz siyaset yaparken halkımız bizden bir şeyler bekliyor diyorsanız, biz de aynı şekilde davranıyoruz."

"El Bâb operasyonumuzda destek görmüyoruz"

"Türkiye, Suriye kaynaklı tehditleri sınırları boyunca yaşarken hatta sınırlarımızın içine bombalar yağarken, NATO adeta olayın tamamen dışında tutuldu. Bugün de El Bâb operasyonumuzda ne NATO'nun ne de bölgede güç bulunduran güya müttefik ülkelerin en küçük bir desteğini görmüyoruz. Sözüm ona DEAŞ'a karşı mücadele için kurulan koalisyon, bugün DEAŞ'a en büyük zâyiâtı verdiren, örgütün belini kıran El Bâb harekâtına hiçbir katkı sunmuyor. Üstelik, yalan üstüne yalan. Ne diyorlar? 'Türkiye DEAŞ'a destek veriyor.' El insaf. DEAŞ'a karşı en büyük mücadeleyi veren biziz. Bu noktada zâyiâtı veren biziz ve gerçekten başından itibaren Özgür Suriye Ordusu'nun verdiği çok ciddi zâyiât var. Bu Özgür Suriye Ordusu'nu bizim içimizde bile bazı mahfiller terör örgütü olarak ilân ediyor. Özgür Suriye Ordusu terör örgütü falan değil, hatta Amerika'nın başında 'birlikte kuralım' dediği bir örgüttür. Ilımlı muhaliflerden oluşan direniş hareketidir. Biz şimdi onlarla beraber hareket ediyoruz, onlara gerekli desteği veriyoruz. Niye? Kendi topraklarında onları yalnız bırakmamak için."

"Yılanla yatağa giren, ısırılıp zehirlenmeyi göze almalı"

"Terör örgütleri eninde sonunda, mutlaka kendilerini besleyen ülkelere de saldıracaklardır. Nitekim bunun emareleri zaman zaman ortaya çıkıyor. Yılanla yatağa giren, ısırılıp zehirlenmeyi göze almalıdır. Terör örgütleriyle iş tutanlar da kana ve gözyaşına boğulmaya hazır olmalıdır. Türkiye'de patlayan bombaları film sahnesi gibi seyredip, bunların müsebbibi olan örgütlere kol kanat germeyi sürdürenleri, yarın aynı akıbetin beklediğini anlamak için müneccim olmaya gerek yok. Felâket göz göre göre yaklaşıyor. Bir yandan ikaz görevimizi yapmayı da sürdüreceğiz."

ABD tepki göstermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce bir açıklamasında, koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekâtı'na destek vermediğini söylemiş, "Tam aksine terör örgütüne, DEAŞ da dâhil olmak üzere YPG, PYD bunlara destek veriyorlar. Elimizde belgeleri var" diye konuşmuştu.

Erdoğan'ın, başını ABD'nin çektiği koalisyon güçlerinin "IŞİD dâhil YPG-PYD örgütlerine destek verdiği" açıklamalarına ABD'den yanıt gelmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Erdoğan'ın sözlerini "gülünç" diye nitelendirmişti. Toner, ABD'nin YPG'ye silah desteği sağlamadığını, yalnızca IŞİD'e karşı "taktiksel destek verdiklerini" savunmuştu.

Çavuşoğlu: ABD, YPG'ye silah veriyor, nokta

Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, ABD Büyükelçiliği tarafından Çarşamba günü yapılan, "ABD hükümeti YPG veya PKK'ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta" açıklamasına yanıt vermiş, "Bugüne kadar ABD, YPG'ye silah vermiştir, nokta" demişti.

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni kurdu. SDG’nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz